Hlavní obsah

Student designu navrhl pohovku inspirovanou obyčejnými špendlíky

Novinky, tnk

Maďarský začínající designér Demeter Fogarasi se při navrhování bytové pohovky nechal inspirovat klasickým špendlíkem. Jeho nejnovější designový kousek jich v sobě má zapíchaných hned sedm.

Foto: archiv Demetera Fogarasiho (3x)

Pohovka Pinsofa je inspirována klasickými špendlíky.

Článek

Demeter Fogarasi právě dokončuje magisterské studium na University of Art and Design v Budapešti. Pohovku navrhl na výměnném pobytu na Královské dánské akademii výtvarného umění.

Designér dostal za úkol navrhnout nový textilní nábytek. Jeho výhodou je, že ho po opotřebování je možné nechat přečalounit a materiál sladit s ostatními vzory a barvami v bytě. Látku na studentskou práci sponzorovala společnost Kvadrat.

Foto: archiv Demetera Fogarasiho

Tento nábytkový kus nejlép vynikne v minimalistickém prostředí zařízeném v městském stylu.

„Procházel jsem třídou rozzářenou sluncem a objevil jsem krásu v jehelníčku,” uvedl designér. Rozhodl se proto pro inspiraci základním prvkem každé práce s textilem. Zaujaly ho obyčejné špendlíky, z jejich imitace po vzoru šitých medicinbalů pak vytvořil nevšední pohovku.

Foto: archiv Demetera Fogarasiho

Hlavičky špendlíků vznikly z několika kusů látky.

Autor se snažil pojmout současný design hravě a s lehkostí. To se mu povedlo. Jeho pohovka rozhodně vzbudila zájem milovníků nevšedního designu.

Sedící část konstrukce pohovky je vytvořena z překližky, pěny a tkaniny. Nohy jsou fixovány kovovými upevňovacími prvky, které se šroubují zespodu. Koule na konci tyče jsou vyrobeny z pěny a jsou čalouněné. Dřevěné tyče vznikly z jasanu.

Na kolínském veletrhu nábytku a designu byl před časem k vidění celý nábytkový set inspirovaný šitíčkem našich babiček.

Foto: Koelnmesse

V obývacím pokoji v retro stylu zaujme špulka sloužící i jako houpací kůň (Das Haus).

Tento typ nábytku se hodí buď do klasických bytů v retro stylu 60. až 80. let s doplňky v bruselském stylu, nebo do interiérů zařízených v uměřeném městském a minimalistickém stylu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám