Hlavní obsah

Nenápadný dům na břehu rybníka jako by přepadával do vody

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poblíž vesničky Villeny, v lesnaté oblasti Francie zvané Sologne, kde je možné najít stovky rybníků, stojí na břehu jednoho z nich zajímavý dům. Jedna z jeho stran jako by už přepadávala do vody, zatímco druhá stojí pevně na břehu.

Foto: Nicolas Laisné

Domek vznikl rekonstrukcí bývalé loděnice. Kromě jiného si uchoval její nenápadnost.

Článek

Dům vznikl rekonstrukcí bývalé loděnice se skladištěm, kterou se majitel rozhodl využít k bydlení. Projekt svěřil dvojici francouzských architektů Nicolase Laisného a Christopha Rousselleho, kteří se zaměřili na maximální propojení stavby s jejím okolím a vytvoření dojmu před světem dobře utajeného obydlí.

Foto: Nicolas Laisné

Okolní stromy vytvářejí na fasádě domku magické vzory.

Foto: Nicolas Laisné

Fasádu domu, jež je nad vodou rybníka, ponechali architekti co nejvíce otevřenou. Lemuje ji jen molo.

Architekt ponechal stěnu u vody otevřenou, tvoří ji pouze veliká okna. Před nimi je už jen dlouhé molo pokračující ještě několik metrů před dům. Není-li právě rybník vypuštěn, mají obyvatelé výhled z pokoje přímo na vodu, v níž se zrcadlí vysoké stromy okolního lesa. „Pevninská“ strana je naopak otevřena minimálně, nabízí jen několik úzkých, na výšku orientovaných průzorů.

Foto: Cyrille Weiner

Přední část domu je přirozenou společenskou zónou.

Foto: Cyrille Weiner

Takto, téměř až nezajímavě, vypadá domek v době, kdy je rybník vypuštěn.

Dřevěná stavba s břidlicovou střechou je posazena na betonové plošině. Celková plocha interiéru 140 m² je organizovaná do dvou hlavních částí, kde přední (blíže k rybníku) je pojednána jako jídelní, a tedy i společenská, zatímco zadní část představuje soukromou zónu domu, kde jsou ložnice a koupelna.

Foto: Nicolas Laisné

Obyvatelé mají výhled z postele rovnou na vodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám