Dům vznikl rekonstrukcí bývalé loděnice se skladištěm, kterou se majitel rozhodl využít k bydlení. Projekt svěřil dvojici francouzských architektů Nicolase Laisného a Christopha Rousselleho, kteří se zaměřili na maximální propojení stavby s jejím okolím a vytvoření dojmu před světem dobře utajeného obydlí.

Okolní stromy vytvářejí na fasádě domku magické vzory.

Okolní stromy vytvářejí na fasádě domku magické vzory.

FOTO: Nicolas Laisné

Fasádu domu, jež je nad vodou rybníka, ponechali architekti co nejvíce otevřenou. Lemuje ji jen molo.

Fasádu domu, jež je nad vodou rybníka, ponechali architekti co nejvíce otevřenou. Lemuje ji jen molo.

FOTO: Nicolas Laisné

Architekt ponechal stěnu u vody otevřenou, tvoří ji pouze veliká okna. Před nimi je už jen dlouhé molo pokračující ještě několik metrů před dům. Není-li právě rybník vypuštěn, mají obyvatelé výhled z pokoje přímo na vodu, v níž se zrcadlí vysoké stromy okolního lesa. „Pevninská“ strana je naopak otevřena minimálně, nabízí jen několik úzkých, na výšku orientovaných průzorů.

Přední část domu je přirozenou společenskou zónou.

Přední část domu je přirozenou společenskou zónou.

FOTO: Cyrille Weiner

Takto, téměř až nezajímavě, vypadá domek v době, kdy je rybník vypuštěn.

Takto, téměř až nezajímavě, vypadá domek v době, kdy je rybník vypuštěn.

FOTO: Cyrille Weiner

Dřevěná stavba s břidlicovou střechou je posazena na betonové plošině. Celková plocha interiéru 140 m² je organizovaná do dvou hlavních částí, kde přední (blíže k rybníku) je pojednána jako jídelní, a tedy i společenská, zatímco zadní část představuje soukromou zónu domu, kde jsou ložnice a koupelna.

Obyvatelé mají výhled z postele rovnou na vodu.

Obyvatelé mají výhled z postele rovnou na vodu.

FOTO: Nicolas Laisné