Hlavní obsah

Fasádu domu tvoří truhlíky plné zeleně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům, který stojí v Ho Či Minově Městě na jihu Vietnamu, poutá již delší čas pozornost milovníků architektury po celém světě. Důvodem je velké množství betonových truhlíků, které se táhnou přes celou jeho šířku a dohromady vytvářejí velmi zvláštní, zeleně plnou fasádu.

Foto: Hiroyuki Oki

Ačkoli byl dům postaven v relativně stísněném prostoru, jeho interiér působí místy až nečekaně vzdušným dojmem.

Článek

Autorem návrhu této zajímavé stavby je pravidelným čtenářům rubriky Bydlení na Novinkách již známé vietnamské studio Vo Trong Nghia Architects, o jehož Kamenném domě jsme psali v loňském roce. [celá zpráva]

Foto: Hiroyuki Oki

Fasádu domu zdobí úzké dlouhé truhlíky plné zeleně.

Architekti popisují stavbu jako typický úzký dům, který měli za úkol postavit na parcele o rozměrech 4 x 20 metrů. Jeho čelní i zadní fasádu tvoří úzké dlouhé betonové truhlíky uchycené po stranách. Podle vlastních slov se autoři nechali inspirovat tradiční saigonskou kulturou, v níž je zvykem zdobit soukromé domy zelení.

Foto: Hiroyuki Oki

Zeleň před okny i provedení světlíku chrání obyvatele domu před přímým slunečním světlem.

Architekti projekt nazvali Stacking Green House, což lze volně přeložit jako „dům s naskládanou zelení”. Odkazují tím právě na truhlíky na fasádě, které vzbuzují dojem, jako by byly naskládané na sebe.

Foto: Hiroyuki Oki

V zadní části domu je umístěno schodiště fungující jako hlavní komunikační teplna mezi všemi místnosti - patry. Díky přítomnosti zeleně působím příjemným svěžím dojmem.

Kromě zdobné funkce plní truhlíky i zeleň ovšem ještě další důležité funkce - chrání obyvatele domu před přímým sluncem, před hlukem z ulice, zčásti i před eventuálním znečištěním a samozřejmě, střeží také jejich soukromí.

Foto: Hiroyuki Oki

Rostliny na fasádě zajišťují i potřebné soukromí.

Přirozená ventilace, jíž fasáda umožňuje, a dva světlíky pomáhají ušetřit obyvatelům domu spoustu energie v náročném místním klimatu. Zvoleným přístupem se architekti ve vertikálním uspořádání snažili napodobit přirozené bioklimatické principy fungující v tradičních vietnamských domech s dvorky.

Foto: Hiroyuki Oki

Zeleň není jen na fasádě domu, ale také na jeho střeše.

Foto: VTN Architects

Obyvatelé mají možnost vnímat zeleň prozářenou sluncem na každém místě uvnitř svého domu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám