Hlavní obsah

Vila šéfa grafitových dolů v Českých Budějovicích vyniká ušlechtilou prostotou

Novinky, text: Milan Šilhan, editace: tnk

Eggertova vila nepochybně představovala na dlouhou dobu jedinou skutečnou vilovou architekturu v Českých Budějovicích. Ta je stylovým mixem empírového slohu inspirovaného francouzskými stavbami a nastupujícím historismem.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Na Sadech 27, České Budějovice

Článek

Mezi celistvou blokovou zástavbou vznikající po obvodu rušeného vnějšího pásu městských hradeb vyrostla v letech 1859-1860 také jedna nevšední vila.

O vybudování této stavby se zasloužil Anton Eggert, budějovický měšťan, obchodník, podnikatel a majitel realit. Díky němu vznikl v porevolučních Budějovicích poprvé architektonický typ vily.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Do vily je možné vejít přes nízkou terasu.

Eggert byl šéfem grafitových dolů v šumavské Mokré. Doly založil jeho otec. Do Českých Budějovic se Anton Eggert natrvalo přistěhoval v roce 1857 a začal připravovat stavbu rodinného sídla.

Majitel si nechal vytvořit několik různých návrhů

Mezi plány byly i nerealizované návrhy místního inženýra Carla Schmidta, stavitele Eckhardta a pražského architekta Ignáce Ullmanna, který už chtěl Eggertův dům pojmout jako italizující novorenesanční vilu.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Interiér dekorují historizující prvky.

Všechny projekty vily sice rozšiřují okruh možných autorů, ale svým stylem se od realizované stavby natolik liší, že spíš podporují, než vyvracejí přetrvávající názor, že Eggertovo sídlo nakonec navrhnul místní stavitel Josef Sandner.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila je prostornou a robustní stavbou.

Autor dosud nejzásadnější studie o Josefu Sandnerovi, historik umění Vladimír Denkstein, ještě neznal ani všechny archivní dokumenty, ani uvedené neuskutečněné plány.

O Sandnerově autorství Eggertovy vily nebyl úplně přesvědčen. Upozorňoval ale na místní a rodinnou tradici. O Sandnerovi se mluvilo jako o pravém autorovi Eggertova sídla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám