Hlavní obsah

Kam s věcmi, aby nepřekážely

Právo, Karolina Černá

Potřebné věci se v domácnosti postupně hromadí a později o nich ztrácíme přehled. Investujeme-li do chytrých úložných řešení, ušetříme čas i nervy při jejich hledání.

Foto: INDECO (3x)

Vestavěná skříň, ať už v ložnici nebo v kuchyni, umí být velmi diskrétní nebo naopak dotvářet design místnosti.

Článek

Již při stavbě domu zvážíme rozmístění vestavěných skříní, do nichž se vejdou objemnější věci. Na míru lze vestavět skříně i dodatečně, nejlépe vždy až ke stropu s pokrytím celé volné stěny. Na drobnosti pak využijeme různé typy zásuvek, boxů a polic.

Foto: INDECO
Foto: INDECO

Ukázky organizace vestavěné skříně v ložnici nebo v předsíni: drátěné police a koš na špinavé prádlo, výsuvný rám na kravaty.

Vestavěné skříně

Vestavěná skříň vyřeší problémy s ukládáním, je-li zhotovená na míru. Může být klasická, rohová, šikmá pro podkroví, pod schodiště. Moderní vestavěné skříně dokonale splynou s interiérem, nebo se naopak stávají díky designovému provedení svých dveří ozdobou interiéru.

Foto: SCONTO

Postel s úložnými zásuvkami. Cena 6999 Kč.

Při výběru vnitřního vybavení skříně zvážíme kromě polic tzv. drátěné programy, které nabízejí různé varianty uložení. Výsuvné nebo vyklápěcí drátěné koše schovají špinavé prádlo, stejnou službu poskytnou ratanové koše nebo plastové boxy v odpovídajících rozměrech.

Výsuvné police či výklopný systém využijeme jako botník, obuv ale můžeme nechat volně stát na otevřené polici.

Foto: BLUM

Lomený výklop nám snadno uvolní přístup do horní skříňky.

Pro větší přehled a uložení drobnějších věcí myslíme na výsuvy pro kravaty, šátky, výsuvný rám s věšáky na kalhoty, držáky na kabelky nebo vysavač a koše s čisticími prostředky.

Foto: IKEA

Otočná police do rohové skříně. Cena 1500 Kč.

Ve skříních s menší hloubkou se uplatní např. sklopné šatní tyče, prostor v délce rozdělíme policovými kontejnery. Tento typ skříní je řešen horizontálně bez svislých stojek, hodí se k uložení delších předmětů nebo k zavěšení košil a sak, nikoli na hloubku skříně, ale šířku, takže jsou k nám čelem.

Foto: SCONTO

Praktický výsuv místo spodní skříňky můžeme opatřit vnitřním organizérem.

Skříňky a zásuvky

Místo v kuchyni získáme např. díky karuselům (systémům točícím se kolem své osy), které uplatníme zejména u kuchyňských linek tvaru U a L. Prostor nabízí také zásuvka v místě soklu i pod postelí v ložnici.

Vyklápěcí zásuvky jsou v menších místnostech vhodnější než zásuvky výsuvné, při jejichž otevření ustupujeme do prostoru. Pro horní skříňky s výškou mezi 65 až 70 cm se hodí tzv. lomené klopny - skříňky s dvířky, které se nejprve uprostřed lomí a teprve pak se vysunou směrem nahoru.

Foto: BLUM

Rohové zásuvky s dělícími příčkami.

Často používané kuchyňské nádobí dáváme do spodních skříněk, pro přehlednost nejlépe do zásuvek výklopných nebo výsuvných, kdy najednou vyjíždí celý vnitřní prostor.

Drobné nádobí, čajové a kávové sety, misky patří do skříněk horních. Příbory mají své místo přímo pod pracovní deskou. Při uskladnění příborů a drobného náčiní potřebného k vaření se osvědčují organizéry v zásuvkách. Existují různé dózy a misky, které do sebe zapadají, případně nastavitelné příčky, které rozčlení obsah zásuvek.

Foto: IKEA
Foto: IKEA

Boxy s výsuvem připevníme nad sebe i vedle sebe. Hodí se do koupelny jako botník, nebo výklopná zásuvka na drobnosti. Cena 749 Kč/3 kusy.

Nemusíme ale všechno schovávat - nejpoužívanější pomůcky rozvěsíme na stěnu (pozor ale na prach!). Do nejspodnějších a nejvyšších pater pak schováme věci, které používáme nejméně.

Foto: IKEA

Box z plastu a textilu vhodný do dětského pokoje i do dílny. Cena 349 Kč.

Potraviny v lednici a mrazáku ukládáme do plastových boxů podle typu (maso k masu, zeleninu k zelenině, zvlášť zmrazená hotová jídla), abychom se při braní jídla rychle orientovali a zbytečně spotřebič nerozmrazovali.

Podobná pravidla, která platí pro ukládání věcí v kuchyni, uplatníme i v koupelně. V ní je dobré využít prostoru pod umyvadlem pro umístění skříňky, boxu s výsuvem, a je-li to možné, rozmístíme skříňky nebo police po stěnách.

Policové stěny

Police jsou díky nízké ceně, váze a snadnému sestavení vhodné do domácností, v nichž neplánujeme dlouhodobější pobyt, a do bytů s nájemníky.

Foto: IKEA

Snadné řešení v předsíni - police s věšáky a zrcadlem je výškově nastavitelná do 330 cm. Cena 4360 Kč.

Policové systémy se dnes vyrábějí natolik dekorativní, že mohou stát volně v prostoru. Ne vždy se chceme chlubit tím, co je na nich uloženo, proto jsou opatřeny posuvnými dveřmi, jimiž aktuálně překryjeme část stěny.

Otevřené policové moduly se prodávají v jednotlivých částech, z nichž si vytvoříme i klasickou obývací stěnu, nebo je pověsíme jako skříňky. Umístit do nich můžeme naplněné ratanové nebo papírové krabice.

Foto: STYL A INTERIÉR

Designový policový systém se snadno přenáší a hodí se do každé domácnosti.

Z jednotlivých rohových polic seskládáme vysokou skříňku, která ušetří prostor v malých místnostech.

Mobilní boxy a krabice

V dílně uschováme nářadí, klíče apod. do plastových miniboxů s oddělenými přihrádkami. Orientaci v malých součástkách usnadní také skříňka s menšími průhlednými zásuvkami. Těžší věci schováme do mobilních boxů na kolečkách.

Foto: IKEA

Ozdobné krabice na ukládání drobností, jako jsou kancelářské potřeby, spony do vlasů nebo šperky. Díky rozdělovačům v krabici si snadno vytvoříme přihrádky. Krabice můžeme ukládat do otevřených polic. Cena 299 Kč/4 kusy.

Plastové boxy využijeme také v dětském pokoji, včetně různých variant papírových krabic.

Když panelákový byt nestačí

Část věcí z chodby či předsíně nebo čisticí prostředky a náčiní můžeme umístit do uzamykatelné skříně ve tvaru obráceného U, kterou postavíme kolem vchodových dveří.

Policová skříň na míru z MDF desek vyjde zhruba na 15 000 Kč, sestavíme ji ale i ze skříněk koupených v obchodě.

Foto: JAKUBZOHA CZ

O tom, zda je možné takto zasáhnout do veřejných prostor bytového družstva nebo společenství vlastníků, rozhoduje v BD představenstvo a v SVJ výbor.

Jejich zástupci řeší situaci s preventistou hasičského záchranného sboru (technik požární ochrany), protože podle předpisů musí být únikové cesty volné a nábytek, květiny apod. nesmějí ohrožovat přístup k bytům a zdrojům vody. Preventista může být přímo i členem BD nebo SVJ, často jde o sjednanou službu.

K uskladnění věcí poslouží dutá sedací kostka, lavice, zásuvky pod deskou konferenčního stolku apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Bytové jádro trochu jinak

Mnoho mladých lidí ve svém prvním, většinou malém bytě často řeší potíže s nedostatkem úložných prostorů. Americký designér Till Könneker vymyslel cosi, co na...

Výběr článků

Načítám