Dům, který navrhli architekti z ateliéru Finnis Architects, stojí v Brightonu, na předměstí australského Melbourne.

Vzhledem k blízkosti sousedních domů bylo zřejmé, že při plánování nové rezidence bude nutno rezignovat na jakákoliv otevření stavby severním i jižním směrem. Jednak se obyvatelé těžko budou chtít dívat na bezprostředně sousedící domy a s ještě menší radostí si budou chtít nechat nahlížet do vlastního soukromí. Jediná otevření, která tedy zbývala, byla na východní a především pak na západní straně, odkud je nádherný výhled na zátoku.

Západní fasáda rezidence.

Západní fasáda rezidence

FOTO: Dianna Snape

Autoři poznamenávají, že při tvorbě návrhu proto nejprve určili, jaké druhy místností a zón v domě mají být, a ty pak seřadili podle jejich potřeb z hlediska prostoru, množství přírodního světla, soukromí atd. Když tuto rovnici vyřešili, „konečný návrh spadl na papír už prakticky sám“. Klientům nakreslili dvoupatrovou rezidenci, jež má v přízemí garáž, tělocvičnu se saunou, vnitřní dvůr s bazénem a v hlavní budově ovšem také obývací pokoj, společné prostory a dva pokoje, z toho jeden sousedící s pracovnou.

Jídelna s kuchyní jsou stejně jako hlavní ložnice v prvním poschodí. Druhé patro je spíše než skutečným patrem jen terasou určenou pro společný život rodiny s barbecue koutem a skladovacími prostorami.

Jídelna s kuchyní jsou v první patře.

Jídelna s kuchyní jsou v prvním patře.

FOTO: Dianna Snape

Architekti věnovali pozornost volbě materiálů, od nichž požadovali prostotu, možnost vytvořit čisté linie a přitom schopnost navodit příjemnou domáckou atmosféru. Nakonec se rozhodli pro kombinaci přírodního kamene, dřeva, skla a oceli.

Kuchyně s jídelnou a společenskou zónou se těší nádherným

Kuchyně s jídelnou a společenskou zónou

FOTO: Dianna Snape

Přízemí má dvě úrovně, mezi nimiž je rozdíl jednoho schodu. Zatímco nižší úroveň je dlážděna přírodním bílým vápencem, vyšší úroveň je vyložena tvrdým eukalyptovým dřevem. Oba materiály se objevují jak v interiéru, tak v exteriéru.

V přízemí je obývacá pokoj s volným průchodem na vnitřní dvorek s bazénem. Za ním je vidět zeď tělocvičny, za níž je ještě garáž.

V přízemí je obývací pokoj s volným průchodem na vnitřní dvorek s bazénem. Za ním je vidět zeď tělocvičny, za níž je ještě garáž.

FOTO: Dianna Snape

Obecným záměrem návrhu designu jednotlivých místností a zón bylo zvolit jednotný vzhled, který by umně balancoval mezi pocitem přeplněnosti interiéru na straně jedné a neevokoval dojem naprosté neorganizovanosti na straně druhé.

Dvorek je z části dlážděn bílým vápencem a na části jeho povrchu je položeno eukalyptové dřevo.

Dvorek je z části dlážděn bílým vápencem a na části jeho povrchu je položeno eukalyptové dřevo.

FOTO: Dianna Snape

Šikmá střecha stavby slouží jako sběrač dešťové vody, jež se schraňuje v nádrži o objemu 10 tisíc litrů. Vodou se napouští bazén i zavlažuje zahrada.