Hlavní obsah

Elegantní dvoupodlažní dům zapadne do města i do přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblečená a zároveň neoblečená, ve městě a zároveň v přírodě, spojené a zároveň oddělené – podobně jako v pohádce o chytré horákyni najdeme na dosud nezastavěném území na západním okraji Českých Budějovic, v blízkosti chráněného přírodního parku Stromovka, spojení zdánlivě neslučitelného.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Vjezd do garáže a přístup k hlavním vchodovým dveřím zůstává otevřený do ulice. Na zpevněné ploše před vjezdem do garáže může parkovat druhý automobil.

Článek

Pozemky na mírném jihovýchodním svahu nabízejí tichou polohu s výhledem na panoráma města a okolní líbeznou krajinu, na sousedním poli běhají srnky a autem nebo autobusem jste pár minut na dosah centra města a veškerého městského zázemí – škol, obchodů, sportovišť a podobně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Střízlivý tvar a šedobílé fasády reprezentují nadčasovou architekturu, která bude dobře vypadat jak v sousedství s přírodou, tak i s různorodou zástavbou, která v okolí zřejmě časem vznikne.

Na konci slepé ulice, v bezprostředním dosahu luk a polí, vyrostla skupina tří navenek stejných dvojdomů. Některé jsou již zabydlené a v průběhu výstavby se prostřednictvím vnitřních úprav přizpůsobily představám svých obyvatel, další čekají na své majitele.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ochranu před sluncem zajišťují automatické předokenní rolety a slunolamy z lepených dřevěných profilů.

Dvoupodlažní domy s plochými střechami na sebe navzájem navazují garážemi – ty oddělují obytné zóny a zajišťují na malých pozemcích více soukromí. Pozemky ve svahu jsou odděleny nízkými opěrnými stěnami a zástavba mírně kaskádovitě stoupá do svahu, což dává celku příjemnou členitost a na každé zahradě zůstává rovná travnatá plocha.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka s dýhou wengé a světlým lakem ve vysokém lesku, doplněná pracovní deskou z černé žuly, zapadá do konceptu střízlivých zemitých barev, který majitelé zvolili pro svůj dům.

Kompaktní krychlový tvar a okna orientovaná na jih, na východ či západ vycházejí ze zásad nízkoenergetického stavění – minimalizace tepelných ztrát. Zajímavostí jsou rohová okna, která přivádějí do místností více světla než běžná okna v rovné stěně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podlaha z mořeného dubu dodává interiéru příjemný zemitý charakter. Obývací pokoj zdobí atypická rohová knihovna s integrovaným krbem.

Do přízemí se vstupuje proskleným rohovým zádveřím. Ve vstupní části domu, orientované do ulice, najdeme šatnu, hygienické zázemí a malou pracovnu.

Převážnou část přízemí zaujímá velký čtvercový obytný prostor, který pokračuje prosklenou jižní stěnou na terasu a do zahrady. Čtyři metry široká prosklená plocha se dělí na pevnou a posuvnou část, v létě se tak obývací pokoj široce otevírá do zahrady.

V duchu současných trendů se ve společném obývacím prostoru snoubí kuchyň, jídelní kout, sezení a otevřené schodiště do patra.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dubové schodišťové stupně jsou mořeny do stejného odstínu jako podlaha v obývacím pokoji.

Lomená schodišťová železobetonová deska, vložená do rohu a opatřená elegantním zábradlím z čirého bezpečnostního skla, se stala přirozenou dominantou interiéru.

Vložením schodiště přímo do obytné místnosti se navíc ušetří cenné metry čtvereční užitné plochy. Schodiště stoupá do malé haly v patře. Zde se nachází ložnice rodičů s vlastní šatnou, koupelnou, menší koupelna a další dva pokoje.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Terasa v podobě dřevěné paluby lemuje celé jižní průčelí domu a zasahuje i do boční části před garáží. Zde vzniklo příjemné zákoutí, shora stíněné dřevěným slunolamem a ze stran chráněné stěnami domu a garáže.

V interiéru domu je znát praktický přístup ke každodennímu provozu domácnosti a také snaha o bohaté prosvětlení a hezký výhled.

Celková užitná plocha 153 metrů čtverečních umožňuje čtyřčlenné rodině vytvořit komfortní bydlení s veškerým potřebným zázemím, ale bez nevyužitých ploch a „hluchých“ míst.

Technické údaje

Zastavěná plocha 104 m2

Užitná plocha 153 m2 + terasa 22 m2

Plocha zahrady 290–310 m2

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení EPS 150 mm, stropy a schodiště železobetonové, 2.NP montovaná dřevostavba difuzně otevřená

Výplně otvorů dřevěná eurookna s izolačními trojskly, dveře dřevěné do obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, kondenzační plynový kotel, podlahové topení

Cena stavby 4 690 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám