Hlavní obsah

Revitalizace pražského náměstí Jiřího z Poděbrad má začít už v příštím roce

Novinky, tnk

Jedno z nejzajímavějších náměstí v Praze se dočká své proměny. Prostor náměstí Jiřího z Poděbrad, kterému vévodí kostel Nejsvětějšího Srdce Páně od slovinského architekta Josipa Plečnika, má být jednodušší a modernější.

Foto: MCA atelier

Návrh revitalizace náměstí od architektonické kanceláře MCA

Článek

Proměnu má realizovat vinohradská architektonická kancelář MCA, ve které působí architekti Miroslav Cikán a Pavla Melková. Studio má s Prahou 2 bohaté zkušenosti. Rekonstruovalo například funkcionalistický soubor Husova Sboru na Vinohradech.

Architekti se zabývali otázkou, zda je prostor náměstím nebo parkem. Nakonec zvolili řešení městského parku s velkou částí zeleně. Před kostelem má ale vzniknout menší náměstí. Prostor má být čistý a přehledný.

Rada hlavního města Prahy už schválila návrh „Memoranda o vzájemné spolupráci a podpoře projektu Revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad“.

Podle něj začne v roce 2015 náměstí dostávat novou podobu, která má odpovídat jeho významu.

Náměstí bude mít dvě části

Podle pražského primátora Tomáše Hudečka bude náměstí rozděleno na dvě části. Jedna část bude klidovou zónou, druhá poloklidovou zónou.

Ve východní polovině bude zachována a dotvořena parková plocha, která by měla i do budoucna sloužit jako odpočinkový prostor pro obyvatele. V západní polovině náměstí vznikne poloklidová část s větší částí dlážděných ploch určených pro chodce. Všechny úpravy náměstí byly podle Hudečka doteď jen částečné.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Pod náměstím Jiřího z Poděbrad by měly být postaveny třípatrové garáže, které pojmou 424 vozů.

„Stávající stav náměstí Jiřího z Poděbrad ani jeho architektonická podoba vzniklá postupně nekoncepčními úpravami, zejména od sedmdesátých let, naprosto neodpovídají významu národní kulturní památky ani potenciální památky UNESCO. Cílem revitalizace je vytvoření adekvátního důstojného předprostoru kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, kvalitního veřejného prostranství a zvýšení pěší prostupnosti náměstí,“ uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček.

Nově vytvořené „náměstí“ před kostelem bude lemovat nové stromořadí.

Dojde k vylepšení dopravních prvků

Zastřešené východy z metra budou přebudovány po vzoru jiných východů v historicky cenných částech centra Prahy. Má dojít i ke „zlidštění křižovatky Vinohradské a Slavíkovy ulice”. Semafory na křižovatce uvedených ulic budou doplněny o signalizaci pro chodce.

Městská část Praha 3 nechala vypracovat projektovou dokumentaci vzešlou z vítězného návrhu architektonické soutěže, která bude nyní aktualizována a dopracována. Koordinaci přípravy a realizace má zajistit Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám