Hlavní obsah

Poloprůhledný srub v poušti vypadá jako fata morgána

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kalifornské poušti je k vidění starý dřevěný srub, který na první pohled klame zrak. Umělec Phillip K. Smith stavbu dekoroval skleněnými pásy, díky kterým dostala budova výjimečný výraz.

Foto: Profimedia.cz

Srub na první pohled částečně splývá s obzorem.

Článek

Americký umělec Smith pracuje i jako architekt. Jeho srub je starý 70 let a byl už hodně zchátralý. Nachází se v kalifornském Joshua Tree. Smith ho chtěl oživit a vytvořit z něj obytné umělecké dílo. Osadil ho proto zrcadly a led panely. Přes den se zdá být bouda průhledná a máte dojem, že můžete vidět skrz ni, přes noc pro změnu hraje různými barvami.

Foto: Profimedia.cz

Stavba odráží své bezprostřední okolí.

Umělec srub koupil v roce 2004, teprve loni se ale konečně rozhodl stavbu proměnit v umělecké dílo s názvem „Lucid Stead”. Smith v rámci svých děl rád pracuje se světlem a je rád, když je jeho dílo v neustálém stavu změny od rána až do večera.

Foto: Profimedia.cz

Trámoví umělec proložil zrcadlovými plochami.

Během dne je srub éterický a částečně transparentní, přes noc se mění na stavbu hýřící barvami duhy. Dveře a okna jsou původně sice také vyplněny zrcadly, umělec na srub ale namontoval i své vlastní osvětlení a elektronické zařízení a vytvořil ze stavby světelnou show. Ta měla být původně jen dvoudenní, umělec ji ale díky zájmu veřejnosti prodloužil.

Foto: Profimedia.cz

Umělec nechal stavu působivě nasvítit.

Smithovo dílo je inspirací pro domácí kutily vlastnící nevyužitou chatku nebo srub, z kterých dnes mohou díky novým technologiím vytvořit moderní stavbu za pomoci LED diod a zrcadlových ploch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám