Hlavní obsah

Byt v centru Prahy kompletně přetvořili v moderní bydlení

Když Martin poprvé vstoupil do svého budoucího bytu, rozhodně ho nijak neupoutal. Chtěl odejít, když si všiml nádherné terasy. Natolik se mu zalíbila představa, že bude bydlet v centru Prahy, kde si vytvoří kus přírody, že se rozhodl byt koupit. Od začátku však věděl, že ho čeká spousta práce.

Foto: www.modernibyt.cz

Článek

Váš byt je novostavba, v konečné fázi jste však celý byt zrekonstruoval. Proč?

Byt nevyhovoval mým představám. Nádherný 140 m2 velký prostor byl dispozičně navržen naprosto špatně. Nebýt terasy, která má téměř 90 m2, byt bych si nikdy nekoupil. Bylo mi tedy jasné, že mě čeká kompletní rekonstrukce. Bouraly se zdi, měnily se podlahy v bytě i na terase, nechal jsem vyměnit i schodiště. Celý byt se postavil znovu.

Foto: www.modernibyt.cz

Vínovou sedací soupravu si majitel nemůže si ji vynachválit. Všechny reproduktory jsou zabudovány do stropních podhledů a nikde tak nenarušují čistý vzhled celého interiéru. Stejně jako světla je může majitel snadno ovládat pomocí chytrého telefonu.

Na pomoc jste si povolal designérku Zuzanu Jančuškovou. Jak jste ji objevil?

Byl to klasický tendr. Doslova. Vytipoval jsem si tři studia, v jednom z nich byla i Zuzana. Následovaly schůzky a předkládání rozpočtů.

Foto: www.modernibyt.cz

Barevné stěny vznikly z nápadu vytvořit na zadní stěně obraz, který by byt nabíjel energií. Inspirací byly ilustrace Jordiho Labandy. Skleněné posuvné dveře chtěl majitel schovat s pouzdrem do zdi, což nešlo. Řešením se staly bezobložkové dveře.

Zuzana mne zaujala tím, že přišla do starého bytu, a bez toho, aniž bych nastínil své představy, začala ze sebe chrlit myšlenky a návrhy, které se natolik ztotožňovaly s mou ideou, že si mne okamžitě získala.

Foto: www.modernibyt.cz

Lampa nad stolem je značky Foscarini a jídelní stůl z české firmy TON stejně jako židle.

Celá rekonstrukce byla v jejích rukou. Navrhla nové dispoziční řešení, design, vše promyslela i technicky a pohlídala řemeslníky a dodavatele, což bylo skvělé, neboť jsem neměl čas vše zařizovat sám.

Foto: www.modernibyt.cz

Měl jste tedy před rekonstrukcí představu, jak by měl byt vypadat?

Chtěl jsem prostorově velkorysý byt, to znamená minimálně zařízený. Výběr materiálů a barev jsem ale nechal na Zuzaně. Nápad zapojení barevné mozaiky do každé z místností byl také její. Nyní je to první věc, které si v místnostech všimnete.

Foto: www.modernibyt.cz

Původně tento prostor oddělovala příčka. Při rekonstrukci ji však Martin nechal zbourat, aby vznikla další část ložnice.

Kromě barev na první pohled zaujme kuchyň. Nejsou tam třeba žádné horní skříňky. Proč jste zvolili toto řešení?

Principem celé kuchyně bylo vyvolat pocit, že to není kuchyň, ale součást obytného prostoru. Vše je proto čisté, bílé, nejsou vidět žádné spotřebiče, které jsou chytře schovány ve skříni. Pokud jsou potřeba, jsou hned po ruce.

Foto: www.modernibyt.cz

Příroda v centru Prahy na dosah ruky, včetně zatravnění, sprchy, pohodlného sezení a slunečníku, který pomůže v horkých dnech, ač majitel přiznává, že slunce je v takovém úhlu, že slunečník mnoho paprsků nepobere.

Co nyní oceníte a jste rád, že v bytě máte?

Reproduktory, které jsou zabudované do podhledů v každé místnosti včetně koupelen a dají se snadno bezdrátově ovládat i z chytrého telefonu. A za běžného provozu určitě profesionální odtahy v koupelnách. Doporučuji všem, aby na podobné technice nešetřili. Pohltí opravdu vše, co mají, a zrcadla se nikdy nezamlží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám