Hlavní obsah

Cihlový dům plný pohodlí, který vydrží dlouhé roky

U zrodu jednoduchého domu s režnou cihelnou fasádou stála touha po pohodlném bydlení na vesnici za přijatelnou cenu a s nízkými provozními náklady. Účelný zděný dům využívá tradiční materiály moderním způsobem a dokazuje, že možnosti pálené cihly nejsou ještě zdaleka vyčerpány.

Foto: www.mujdum.cz, archiv společnosti Wienerberger (7x)

Cihlový dům překoná tisíciletí.

Článek

Majitelé si představovali bydlení, které je nebude zatěžovat ani finančně, ani náročnou údržbou, umožní jim využívat zahradu a všechny půvaby venkovského prostředí. Dávají přednost klasickým přírodním materiálům, jako jsou kámen, cihla, dřevo, které samy o sobě vytvářejí prostředí, kde vládne příznačné „teplo domova“.

Dům spojuje tradiční a moderní architekturu – tradiční obdélníková stavba se sedlovou střechou má moderní nečleněná okna a střechy bez přesahů, kompaktnost hmoty narušuje terasa zapuštěná hluboko do středu domu.

Architekt Ján Stempel navrhl jednoduchou kompaktní stavbu obdélníkového tvaru se sedlovou střechou, vycházející z tradičního vzoru českého venkovského domu.

„Dům svou archetypální formou prezentuje pohodlné rodinné bydlení se zahradou na českém venkově,“ říká autor. „Tradiční materiály, jako je cihelná obezdívka či břidlicová střešní krytina, podtrhují moderní minimalistický výraz domu.“

Pečlivě upravená zahrada se spojuje se sousedním pozemkem v jeden celek bez plotu.

Dispozice je velmi úsporná a kompaktní, s minimálními komunikačními plochami, bez nevyužitých metrů čtverečních. Na malé zastavěné ploše (116 m2) se však podařilo realizovat plnohodnotnou dispozici pro čtyřčlennou rodinu se zázemím, bez něhož se bydlení v rodinném domě neobejde, ale na nějž někteří developeři v zájmu „úspor“ zapomínají.

Nechybí technické zázemí, spíž, šatna, v domě je i koupelna s vanou a samostatným sprchovým koutem, prostorná jídelna a chráněná terasa.

Severní polovinu domu zaujímá podélný společný obývací prostor s kuchyní a ústřední jídelnou. Středem celého přízemí prochází komunikační osa vedoucí od prosklených vstupních dveří přes zádveří, kuchyň a centrální jídelnu až do relaxační části.

Velikost jednotlivých místností je pečlivě vyvážena tak, aby nikde nepřebývala ani nechyběla užitná plocha a dům jako celek působil prostorně. Vstup se nachází ve východním štítu domu, kde je vedle zádveří soustředěn blok zázemí – WC, technická místnost, spíž.

04 hřeben střechy. Střešními okny přicházejí do obytného prostoru, orientovaného na sever, sluneční paprsky.

V zadní části přízemí se nachází sezení a pracovna oddělená vestavěnou skříňovou stěnou. Podkroví se dělí na zónu dětí a zónu rodičů, společně užívají velkou rodinnou koupelnu a samostatné WC.

Přístup do všech místností vede z galerie nad jídelnou. Venkovní úpravy nebyly podceněny a dům se tak neřadí mezi masu novostaveb se zahradou, na niž nezbyly peníze.

Autor - Doc. Ing. arch. Ján Stempel
Autorizovaný architekt ČKA, vystudoval Fakultu architektury technické univerzity v Budapešti. Působil v architektonických kancelářích Stavoprojekt Liberec, SIAL, A.D.N.S., od r. 2004 vykonává samostatnou praxi. V r. 2008 založil vlastní ateliér Stempel & Tesař architekti. Věnuje se i pedagogické a organizační činnosti (byl členem Stavovského soudu České komory architektů, členem Dozorčí rady České komory architektů a proděkanem Fakulty architektury ČVUT Praha).

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 116 m2

Užitná plocha 149 m2

Konstrukce betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm (obvodové stěny Porotherm 24 P+D, tepelná izolace, větraná vzduch. mezera, lícové zdivo), stropy z keramických tvarovek Miako na keramické nosníky, dřevěný krov, střešní krytina břidlicová taška

Výplně otvorů okna dřevěná s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dřevěné dýhované do obložkových zárubní, bezfalcové

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám