Hlavní obsah

Pražské Florentinum získalo ještě před otevřením další ocenění

Novinky, tnk

Administrativní komplex Florentinum od architektonické společnosti Cigler Marani Architects nedaleko pražských stanic Florenc a Náměstí Republiky získal další ocenění. Projekt obdržel čtyři nejvyšší ceny v několika kategoriích soutěže Construction Investment Journal Awards Czech Republic.

V centru Prahy byla otevřena nová budova FlorentinumVideo: Novinky

 
Článek

Soutěž pořádá časopis Construction Journal vydávaný společností Roberts Publishing Media Group.

Florentinum bylo oceněno jako nejlepší administrativní projekt (Best Office Development 2013), získalo ocenění za šetrnost vůči životnímu prostředí a cenu za nájemní smlouvu uzavřenou se společností Ernst & Young, která bude v budově sídlit. Developerem roku se stala investiční skupina Penta (která je developerem Florentina).

Foto: soutěž Best of Realty

Florentinum od Cigler Marani Architects (developer: Penta Investments).

Jako nejlepší rezidenční zástavba byl oceněn projekt V Mezihoří od Orco Property Group, nejlepší stavbou obchodního centra je podle časopisu Galerie Šantovka od Andreet. Nejlepší logistickou stavbou pak budova Faurecia navržená Panattoni Europe.

Stavba nese název po Florenťanech

Pražské Florentinum nahrazuje administrativní budovu E bývalé Typografie, která byla zbourána. Florentinum je umístěno i do vnitrobloku bývalé tiskárny a je moderní, ale nadčasovou stavbou. Budova nese jméno pro Florenťanech, kteří v centru Prahy šířili své obchodní schopnosti.

Architekti Jakub Cigler a Vincent Marani vsadili hlavně na minimalismus a na jednoduché geometrické prvky. K areálu přiléhá i navržená zeleň - Desfourská zahrada, která má sloužit jako veřejná odpočinková zóna.

Foto: Novinky

Stavba je nejmodernější budovou v ulici.

Devítipodlažní budova je velmi rozlehlá. Celková podlahová plocha činí 126 000 m². Budova bude obsahovat i průchod do pasáže propojující ulice Na Poříčí a Na Florenci. Podzemí stavby má sloužit pro parkování a zásobování obchodů.

Jednotlivé části objektu jsou ve východní a západní části propojeny věžemi s žebry. Budova má efektní modulovou fasádní konstrukci s předsazeným sklobetonovým obkladem světlé a tmavé barvy. Fasádní obklad nejvyšších podlaží stavby je vyroben ze sendvičové desky černé barvy.

Foto: Novinky

Vstup do atria je efektní.

Projekt je energeticky úsporný (získal předcertifikaci LEED Gold). Pevné zasklení stavby je doplněno o otvírací části umožňující nájemcům přirozené větrání. Všechny fasádní moduly jsou také vybavené vnitřním stíněním.

V listopadu loňského roku už Florentinum zvítězilo také v soutěži Best of Realty v kategorii nová administrativní centra. Porota ocenila hlavně kvalitu projektu i jeho celkové pojetí, vytvářející nové veřejné prostory v podobě náměstí a zahrady v rušném městském centru.

Foto: Novinky

Penta plánuje slavnostní otevření prostor projektu na jaře 2014.

Florentinum má sloužit hlavně jako administrativní centrum, ale i jako multifunkční centrum a má obsahovat například firemní školku. První nájemci by se do Florentina měli začít stěhovat už na začátku letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám