Hlavní obsah

Místo chalupy si pořídili víkendový mezonetový byt

Právo, Sylva Svobodová

Život ve městě je hektický, a proto rádi utíkáme na venkov pročistit si hlavu. Chalupa či chata je báječná věc, ale znamená i starost s údržbou. Pro mnohé je lepším řešením byt, třeba na horách, spojený s turistikou po celý rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Přízemí a horní patro v mezonetovém bytě spojují na míru vyrobené dřevěné schody. Kuchyňská linka je pod nimi částečně zapuštěná včetně volně stojící lednice s mrazákem.

Článek

Navštívili jsme čtyřčlennou rodinu, která si pořídila mezonetový byt 3+kk o velikosti 74 m2. Nabízel krásné výhledy do kopcovité krajiny, sjezdovku na dosah a možnost úpravy interiéru podle vlastních představ.

Foto: Petr Horník, Právo

Vestavěná šatní skříň na míru v předsíni slouží jako hlavní úložný prostor bytu.

Plánování s architektem

Byt v novostavbě v horském stylu měl obklady a dlažbu v koupelně, sprchový kout a veškerou nezbytnou sanitu. Ostatní vybavení čekalo na vkus majitelů. Vzali to jako velkou výzvu. Neponechali nic náhodě a přizvali na pomoc zkušeného architekta Dragana Savičeviče. Společně s ním naplánovali vše do posledního detailu.

Foto: Petr Horník, Právo

V odpočinkové části nechybí rozkládací sedačka pro příležitostné návštěvy a křeslo, u něhož lze v případě potřeby vysunout podnožku.

Předsíň s úložnými prostory

Vstupní chodba je dost prostorná, proto si zde mohli dovolit na míru vyrobenou vestavěnou skříň rozčleněnou na tři logické zóny. V jedné části jsou uloženy úklidové pomůcky, vysavač, žehlicí prkno a čisticí prostředky, v další je šatní skříň rodičů a promyšlené zásuvky na sportovní oděvy a vybavení.

Třetí část je vyhrazena na šatstvo dětí. Skříň s posuvnými dveřmi záměrně volili ve světlém odstínu v oblíbené barvě mocca, nezapomněli ani na velké zrcadlo, které opticky rozšiřuje prostor.

Kuchyň, jídelna a obývák v jednom

Hlavní obytnou plochu tvoří kuchyňský kout s jídelním stolem a odpočinková zóna se sedačkou, křeslem a malou knihovničkou. Kuchyňská linka je v oblíbené barvě světlé kávy, pracovní laminátová deska v provedení tmavě šedý granit.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednoduchá kuchyňská linka má dvířka ve světlé barvě mocca a pracovní desku v dekoru granit. Dobře tak ladí s tmavým nábytkem a krémovými prvky v obývacím pokoji.

Linka má vestavnou myčku, mikrovlnnou troubu a indukční desku s digestoří, chybí jen pečicí trouba. To proto, že víkendové pobyty patří spíše sportu a pobytu v přírodě než velkému vyváření. Kuchyňská linka je částečně pod schodištěm, což majitele do jisté míry limitovalo při výběru lednice s mrazákem (má sníženou výšku 150 cm).

Umístit správně jídelní stůl o velikosti 160 x 80 cm byl trochu oříšek. Bylo jasné, že musí být blízko linky, ale zároveň nesmí nikde překážet. Vedle stolu je pohodlná sedačka v krémové barvě a houpací křeslo s podnožkou, které bývá permanentně obsazeno vítězným členem rodiny. Z jedné strany vedle křesla je vysoká subtilní knihovnička nasvícená bodovým světlem, z druhé jednoduchý kovový stolek se skleněnou deskou a čtecí lampou.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled ze schodiště směrem do ložnice. Příčka není ze sádrokartonu, ale skleněná a zapuštěná do kovové kolejnice. Na trámu vedle schodiště jsou oblíbené dekorace, bytové doplňky a keramika, kterou vyrobily děti.

Majitelé se zamysleli i nad odstíny a rozhodli se kombinovat černý nábytek (jídelní stůl, příborová komoda, odkládací stolek, knihovnička) se světle krémovou barvou (sedačka, křeslo, kuchyňská linka, posuvné okenní závěsy na kolejnici). Pro oživení prostoru je na dvou stěnách v obývací části výmalba v růžově lososovém odstínu.

Prostorná koupelna

Koupelna se sprchovým koutem je poměrně prostorná, je zde místo i na toaletu, velké umyvadlo je zapuštěné do koupelnové skříňky se třemi zásuvkami, nechybí pračka se sušičkou. Špinavé prádlo se tak nemusí převážet domů na vyprání. I když na chodbě ani v koupelně není přirozené denní světlo, je tu příjemně díky mnoha bodovým světlům zapuštěným do sádrokartonového podhledu.

Foto: Petr Horník, Právo

V koupelně je sprchový kout, do skříňky zapuštěné umyvadlo, velké zrcadlo, toaleta a pračka se sušičkou.

Mezonet poskytne soukromí

Bydlení v mezonetovém bytu, třeba i menším, má své kouzlo. Prostor je členěný, zajímavější, nabízí různá zákoutí, poskytuje více soukromí. V tomto bytě spodní patro s horním spojují dřevěné schody vyrobené na míru.

V prostoru jsou záměrně dominantní, stejně jako dřevěný trámový strop. Schody jsou nasvětlené bodovými světly zapuštěnými v bočním trámu u stěny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice i dětský pokoj mají samostatný vstup vybudovaný ze sádrokartonových příček.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled do ložnice rodičů: jednoduchá kovová postel, komoda v šedém odstínu a noční stolky ladí s temně fialovým odstínem povlečení a koberce.

Nad dispozicí v horním patře majitelé dlouho přemýšleli. Bylo jasné, že tu musí vytvořit dva pokoje se samostatným vstupem. Potřebovali ložnici a dětský pokoj pro děti. V místnosti bylo jedno střešní okno a další velké dvoukřídlé, takže bylo zhruba jasné, kde se prostor přepaží sádrokartonem.

Trochu se báli, aby nevytvořili tmavé pokoje, a tak přistoupili k netradičnímu řešení. Stěna na schodiště a do dětského pokoje je čistě skleněná. Slunce z obou oken prochází přes obě místnosti a v prostoru je tak dostatek denního světla. Místnosti se samozřejmě i opticky zvětšily, a když se žádá soukromí, prostě se stáhnou zatemňující žaluzie.

Foto: Petr Horník, Právo

Dětský pokoj s pracovním stolem a opět skleněnou příčkou, která otevírá pohled do ložnice. V případě soukromí se stáhnou zatemňující žaluzie.

V ložnici rodičů je klasické lůžko 180 x 200 cm, velká komoda na osobní prádlo a jednoduché noční stolky. Zbylo místo i na lampu s křeslem. V dětském pokoji je také komoda na prádlo, hračky, ale navíc i velký pracovní stůl, ke kterému patří dvě bílé pracovní židle na kolečkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám