Návrh domu je dílem architektů Davida Wittasska a Jiřího Řezáka ze studia Qarta Architektura. Vznikl na základě zadání soukromého majitele.

Vstup do domu je z čelní strany.

Vstup do domu je z čelní strany.

Vlevo od vchodu je umístěna garáž, která je součástí domu.

Vlevo od vchodu je umístěna garáž, která je součástí domu.

Objekt, jehož obytná plocha činí 400 m², je umístěn do zadní části zahrady, která má rozlohu 1778 metrů čtverečních. Čelní prosklená fasáda je orientovaná na jih, takže si rodina po většinu dne užívá slunečního svitu a zároveň má hezký výhled na celou zahradu.

Terasa s posezením vzbuzuje dojem, jako by byla uvnitř domu.

Terasa s posezením vzbuzuje dojem, jako by byla uvnitř domu.

Na terasu se vstupuje dvěma protilehlými prosklenými dveřmi.

Na terasu se vstupuje dvěma protilehlými prosklenými dveřmi.

Osou domu s půdorysem ve tvaru protáhlého obdélníku je chodba, která funguje jako páteř v organismu. Propojuje jednotlivé místnosti a zároveň nenásilně, ale jasně od sebe odděluje společenský a privátní, klidový prostor.

Jídelní zóna propojuje obývací pokoj s kuchyní.

Jídelní zóna propojuje obývací pokoj s kuchyní.

Bohatě prosklená jižní fasáda přivádí do objektu spoustu slunečního světla po většinu dne a zároveň nabízí nerušený výhled na velkou zahradu.

Bohatě prosklená jižní fasáda přivádí do objektu spoustu slunečního světla po většinu dne a zároveň nabízí nerušený výhled na velkou zahradu.

Hlavní místností, kde se odehrává denní život rodiny a kam přicházejí návštěvy je obývák, propojený přes jídelní zónu s kuchyní. Z jídelní zóny, i z obýváku se velkými prosklenými dveřmi vstupuje na terasu, jež vzbuzuje dojem, jako by se nacházela uvnitř domu.

O dojem propojení interiéru domu s exteriérem se postaraly i kamenem obložené stěny v obývacím pokoji.

O dojem propojení interiéru domu s exteriérem se postaraly i kamenem obložené stěny v obývacím pokoji.

Krb je přes den kryt zástěnou. V chladných zimních večerech ale představuje přirozenou romantickou alternativu k televiznímu programu.

Krb je přes den kryt zástěnou. V chladných zimních večerech ale představuje přirozenou romantickou alternativu k televiznímu programu.

V severní, soukromé části domu se nacházejí dva dětské pokoje dělící se o společnou koupelnu s toaletou, ložnice rodičů s přiléhající šatnou a koupelnou se saunou, a místnost pro fitness aktivity. Jednolitost této strany je záměrně narušena dvěma atrii, která jsou osazena stromy poskytujícími v horkých letních dnech přirozený stín.

Hlavní rodinný život se odehrává v obývacím pokoji, kterému dominuje rozměrná sedací souprava.

Hlavní rodinný život se odehrává v obývacím pokoji, kterému dominuje rozměrná sedací souprava

Ložnice rodičů sousedí s jedním z malých atrií na severní straně domu. Prosklená stěna vede na východ.

Ložnice rodičů sousedí s jedním z malých atrií na severní straně domu. Prosklená stěna vede na východ.

Zvláštností návrhu je začlenění garáže přímo do domu. Poskytuje prostor pro dvě vozidla a zahradní traktor. Vjíždí se do ní stejně, jako se vchází do domu, tj. z čelní, jižní strany.

Půdorys domu

Půdorys domu