Hlavní obsah

Vila s bohatě prosklenou fasádou nabízí nevšední výhled do zahrady

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízemní rodinná vila v Palkovicích upoutá bohatě prosklenými fasádami, které jsou na třech místech zanořeny do interiéru domu, čímž vytvářejí atria a terasu propojující jeho vnitřní a vnější prostor. Se sklem pak zajímavě kontrastují masívní příčné nosné stěny obložené kyklopským kamenným zdivem.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Autoři návrhu vsadili na vděčnou kombinaci skla, kamene a dřeva.

Článek

Návrh domu je dílem architektů Davida Wittasska a Jiřího Řezáka ze studia Qarta Architektura. Vznikl na základě zadání soukromého majitele.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Vstup do domu je z čelní strany.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Vlevo od vchodu je umístěna garáž, která je součástí domu.

Objekt, jehož obytná plocha činí 400 m², je umístěn do zadní části zahrady, která má rozlohu 1778 metrů čtverečních. Čelní prosklená fasáda je orientovaná na jih, takže si rodina po většinu dne užívá slunečního svitu a zároveň má hezký výhled na celou zahradu.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Terasa s posezením vzbuzuje dojem, jako by byla uvnitř domu.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Na terasu se vstupuje dvěma protilehlými prosklenými dveřmi.

Osou domu s půdorysem ve tvaru protáhlého obdélníku je chodba, která funguje jako páteř v organismu. Propojuje jednotlivé místnosti a zároveň nenásilně, ale jasně od sebe odděluje společenský a privátní, klidový prostor.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Jídelní zóna propojuje obývací pokoj s kuchyní.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Bohatě prosklená jižní fasáda přivádí do objektu spoustu slunečního světla po většinu dne a zároveň nabízí nerušený výhled na velkou zahradu.

Hlavní místností, kde se odehrává denní život rodiny a kam přicházejí návštěvy je obývák, propojený přes jídelní zónu s kuchyní. Z jídelní zóny, i z obýváku se velkými prosklenými dveřmi vstupuje na terasu, jež vzbuzuje dojem, jako by se nacházela uvnitř domu.

Foto: Qarta Architektura (12x)

O dojem propojení interiéru domu s exteriérem se postaraly i kamenem obložené stěny v obývacím pokoji.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Krb je přes den kryt zástěnou. V chladných zimních večerech ale představuje přirozenou romantickou alternativu k televiznímu programu.

V severní, soukromé části domu se nacházejí dva dětské pokoje dělící se o společnou koupelnu s toaletou, ložnice rodičů s přiléhající šatnou a koupelnou se saunou, a místnost pro fitness aktivity. Jednolitost této strany je záměrně narušena dvěma atrii, která jsou osazena stromy poskytujícími v horkých letních dnech přirozený stín.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Hlavní rodinný život se odehrává v obývacím pokoji, kterému dominuje rozměrná sedací souprava.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Ložnice rodičů sousedí s jedním z malých atrií na severní straně domu. Prosklená stěna vede na východ.

Zvláštností návrhu je začlenění garáže přímo do domu. Poskytuje prostor pro dvě vozidla a zahradní traktor. Vjíždí se do ní stejně, jako se vchází do domu, tj. z čelní, jižní strany.

Foto: Qarta Architektura (12x)

Půdorys domu

Reklama

Související témata:

Související články

Jaká přání plní hodinový manžel

Hodinový manžel je řemeslník, kterého se vyplatí mít v telefonním seznamu. Odvede spoustu práce v krátkém čase, čímž - do jisté míry - uhladí i nejeden domácí...

Výběr článků

Načítám