Hlavní obsah

Co potřebují domácí mazlíčci pro své pohodlí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už si pořídíme malého či velkého chlupatého mazlíka, vždy zvážíme potřeby zvířete, aby v naší domácnosti netrpělo. Členům rodiny dáme ruku na srdce a zeptáme se: Budeš se o mazlíka pravidelně a správně starat?

Foto: I LOVE PETS

Pelíšek pro psy a kočky Royal 70x100 cm. Cena 1591 Kč

Článek

Králíci, křečci, morčata

Křečci nevyžadují příliš péče. V klícce nebo ve vyšším teráriu se jim daří dobře, občas je pustíme proběhnout. Dno jejich obytného prostoru vysteleme hoblinami, které pravidelně vyměňujeme (nesmí vlhnout ani páchnout).

Křeček se rád zahrabává, potěšíme ho prolézačkami z větviček, minižebříčky. Zrní, oříšky, ovoce, vajíčko natvrdo dáváme do mističky. Vodu pije z napáječky připevněné ke stěně svého obydlí. Je-li křeček v klícce sám, často se s ním mazlíme, aby nestrádal. Nikdy do něj nestrkáme prstem, když spí! Lekne se a hryzne.

Foto: FERPLAST

Klec pro křečka s plným vybavením: domek, kolotoč na běhání, napáječka na vodu, miska na krmivo, rohové odpočívadlo, žebřík, tunel. Rozměry: 55x39x37,5 cm. Cena zhruba 1590 Kč.

Morčata je lepší chovat ve větším počtu v kleci (pro 1 kus délka klece od 50 cm) nebo v plastovém boxu (jde-li o morče citlivé na průvan). Napáječka na vodu by měla mít obsah alespoň 250 ml, vhodná je těžší kameninová miska na zrní.

Jako podestýlka poslouží dřevěné granule s hoblinami. Morčata milují úkryty, takže se jim zavděčíme domečkem.

Foto: MT

Králík potřebuje volný pohyb a prostor i vedle své klece.

Králíci žijí v přírodě v tlupách. Pořídíme-li si jednoho, mazlíme se s ním, aby netesknil. Není vhodný pro ty, kteří jsou celý den v práci. Potřebuje volně běhat, protažení vyžaduje po 3 až 4 hodinách. Pro zakrslého králíčka stačí klec dlouhá 1 m.

Králíci nesnášejí přetopené místnosti, ideální je teplota do 19 °C. Podobně jako kočky se naučí chodit na toaletu. Králičí WC by ale mělo být hlubší, aby při přirozeném hrabání nic nevypadávalo.

Nezávislá kočka

Kočky se nechají pohladit, jen když samy chtějí. Kočka opanuje celý byt. Je to ona, kdo si vybírá místo k momentálnímu pobytu, ať už jsou to vršky skříní, police nebo křeslo. K miskám na vodu a žrádlo i na své WC se však naučí chodit bez problémů.

Foto: HILLS

Má-li se zvíře v naší domácnosti cítit dobře, musíme mu vytvořit prostředí vyhovující jeho potřebám.

Lákadlem pro kočky jsou i závěsy, visící elektrické šňůry, odpadkové koše bez víka, květiny. Rády se otírají o volně stojící vázy, lampy a sošky na poličkách.

Foto: TOMMI

Škrabadlo pro kočky Zaza umožňuje přirozené broušení drápků. Rozměr: 35x25x35 cm za 285 Kč.

Foto: FERPLAST

Vega fontána pro psa a kočku stimuluje potřebu zvířete pít díky efektu tekoucí vody. Cena 788 Kč.

Některá místa nebo předměty, které potřebujeme chránit, můžeme nastříkat tzv. odpuzovačem. Jeho pach lidé necítí, kočky ale udrží v bezpečné vzdálenosti.

Na trhu je k dostání spousta prolézaček, tunelů, pelíšků s odpočívadly ve tvaru misek a škrabadla. Rovněž hračky - pískající myšky a pohybující se plyšová zvířátka uspokojí kočičí lovecké instinkty.

Věrný pes

Psa jakékoliv rasy i velikosti musíme nejméně třikrát za den vyvenčit. Bude to náš čas, který s ním venku aktivně strávíme, jde i o naši kondici, s tím musíme počítat.

Pes je společenský, naši blízkost vyhledává, chce si společně hrát. Rád z pelíšku pozoruje dvounohé členy smečky, v jejich nepřítomnosti si většinou schrupne.

Foto: BONAMI

Zejména malým psím plemenům i kočkám je dobře v tunýlcích a kukaních.

Foto: TCHIBO

Misky pro psy a kočky bývají zespodu opatřeny brzdnou gumou, nebo jsou dostatečně těžké, aby je zvíře od sebe neodstrkovalo.

Psa na rozdíl od kočky můžeme vycvičit. Nevycvičený pes dokáže rodinu svými potřebami zcela ovládat.

Miska na vodu a žrádlo jsou samozřejmou základní výbavou, stejně jako pelíšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám