Hlavní obsah

Velký dům manželé vyměnili za menší a pohodlnější domov

Právo, Gisela Růžičková

Hostitelé, manželé středního věku, se rozhodli poté, co zůstali ve velkém domě sami, že si na důchod pořídí menší a pohodlnější bydlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko nabízí atraktivní okolí.

Článek

„Rodiče zemřeli, kluci dospěli a následovali nevěsty. S manželkou jsme najednou zůstali sami ve velkém domě. Objekt z roku 1876 s ohromnými místnostmi, dvorem a zahradou o rozloze 4000 m2 v centru města nutně potřeboval rekonstrukci. Logicky jsme dospěli k závěru, že dům prodáme a postavíme si něco menšího. Objekt byl jako stvořený pro podnikání,“ vzpomíná majitel.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům s garáží a obytným podkrovím disponuje pěti místnostmi, kuchyní a příslušenstvím.

Stavba domu se zdržela

Veškerá rozhodnutí se odehrála v roce 2008, tedy v době začínající ekonomické krize, která nepříznivě ovlivnila prodej i průběh stavby domu.

Hostitelé si sehnali pozemek na okraji města a vybrali si stavební firmu, která za ně převzala veškeré starosti spojené se stavbou domu i vyřizováním stavebního povolení a dalších formalit. V říjnu se realizovala základová deska, ale starý dům se neprodával.

Foto: Petr Horník, Právo

Obytnou zónu – kuchyň, obývák a jídelnu sjednocuje laminátová podlaha.

„Dostali jsme se do situace, kdy nám banky vzhledem k věku a výši příjmů neposkytly úvěr na celý dům. Naštěstí firma se stavbou dva roky počkala. Tak dlouho totiž trval prodej domu. Mysleli jsme si, že si za velký dům pořídíme malý a budeme mít na důchod vystaráno. Jenže jsme museli s cenou hodně dolů. Abychom měli na vybavení a nutné stavební úpravy kolem domu, museli jsme si naopak peníze vypůjčit. Když jsme složili finance, stavba pokračovala od června 2011 bez problémů dál. “

Foto: Petr Horník, Právo

Oproti původní dispozici přidali majitelé do společenské místnosti komín pro krbová kamna.

Zaujal typový dům

Manželé si vybrali rodinný dům 5+1 s obytným podkrovím a garáží, který je jako stvořený pro příměstské prostředí na menší parcele. Pozemek má 894 m2 se zastavěnou plochou 113 m2.

Rodinný dům byl postaven na klíč, má přehledné vnitřní uspořádání a vstup přes zádveří a chodbu do obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeden z pokojů v patře slouží jako knihovna a relaxační místnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice, kam přidali majitelé okno navíc, se nachází v přízemí.

V přízemí se dále nacházejí technická místnost, ložnice a komora pod schody. V podkroví je chodba, koupelna, WC a tři pokoje – knihovna, ložnice a pracovna. Místnosti mají po dílčích úpravách dostatek oken a výstup z obýváku přímo na terasu.

Malé dispoziční změny

Oproti původnímu projektu udělali naši hostitelé pár změn. Kvůli dostatku světla v přízemí přidali okna v obýváku a v ložnici, v prvním podlaží vypustili v jedné místnosti balkón a přidali střešní okna. V obytné zóně nechali postavit komín pro krbová kamna.

Foto: Petr Horník, Právo

V domě nechybí ani pokoj pro hosty.

V kuchyni vypustili spíž, aby tu bylo více místa i světla. Spíži vyčlenili místo v prostoru pod schody. Parcela je v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, takže štít domu směřuje podle územního plánu na jihovýchod. V katalogu stál dům zrcadlově obrácený, na parcele je natočen podle vchodu do ulice.

Práce na domě nekončí

„Bydlíme tu už rok a půl – loni v březnu jsme se stěhovali. Nakonec jsme si tu zvykli a jsme spokojeni. Ve starém domě jsme sice měli více soukromí, zato tady máme klid a kolem sebe fantastické sousedy,“ libuje si hostitelka a dodává, že dům zařizovali sami tak, aby se tu cítili dobře. Pár věcí si vzali ze starého domu, ale většinou si pořizovali vše nové.

Foto: Petr Horník, Právo

Modrobílá koupelna v prvním podlaží je dostatečně velká. Kromě pohodlné vany nabízí i sprchový kout.

Co nejdřív plánují postavit skleník, pergolu, zídku ve svahu a chodník kolem domu, aby byla parcela průchozí. Zahradu budou koncipovat jako okrasnou s prolézačkami pro děti a trávníkem, na němž si zakládá hostitel.

Foto: Petr Horník, Právo

„Je tu příjemné povětří s křivoklátskými lesy v okolí, naučnými stezkami, cyklotrasami i památkami! Nejdříve si zkrášlíme okolí domu a pak si možná dopřejeme bazén jako bonus,“ uzavírá hostitelka, která má radost i z toho, že z jejich bývalého starého domu vznikl relaxační areál s parkem pro sousedská setkávání.

Technické údaje

Developer: Ekonomické stavby

Typový dům: Simona

Zastavěná plocha: 113 m2

Stavební materiál: pórobetonové tvárnice

Zateplení: 10 cm polystyren

Podlahy: lamino, dlažba, lino

Schody: borovice

Dveře: obložkové, buková dýha 

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, kterému vládne příroda

Mladý pár s malým synkem si pro život vybral dům s velkou zahradou a v blízkosti lesů. Aby té přírody nebylo málo, odráží se také v celém interiéru jejich...

Výběr článků

Načítám