Hlavní obsah

Garsonka v moderním hávu šetří místo, kuchyň je uzavřená ve skříni

Před rokem se Natálii převrátil život vzhůru nohama. Kariérně zajímavá pracovní nabídka ji donutila pořídit si byt v Praze. Maximálně funkční řešení interiéru v dispozičně minimálním prostoru je výsledkem inspirace a spolupráce s odborníkem.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v interiéru je řešený na míru podle návrhu architekta Martina Sladkého. Je vyrobený z lakovaných MDF desek v bílé a sytě růžové barvě. Z pohovky se jednoduchou manipulací stane skromné dvoulůžko, které je také vyrobeno na zakázku.

Článek

Je pravda, že podobu tohoto interiéru odstartovala inspirace v časopise Moderní byt?

Ano. Před dvěma lety jsem dostala velmi zajímavou pracovní nabídku, která však obnášela časté cestování mezi Bratislavou a Prahou. Rozhodla jsem se tedy pořídit si v Praze malý byt, který by mi poskytoval maximální komfort při náročném pracovním nasazení ve dnech, kdy budu mimo svůj domov. Dlouho předtím jsem už odebírala Moderní byt a tam mě nadchly garsonky, které navrhl architekt Martin Sladký. Proto jsem oslovila právě jeho.

Foto: www.modernibyt.cz

Spojovacím prvkem koupelny a chodby je stěrka Pandomo použitá na podlaze. Industriální dojem chodby dokresluje stěna obložená zrcadlem i minimalisticky bílé skříně na míru s grafickým vzorem na povrchu.

Jak je vidět, i z mála lze získat hodně.

Rozhodně! Řešení mého interiéru to potvrzuje. Potřebovala jsem, aby mi byt sloužil nejen jako plnohodnotné bydlení s kuchyňskou částí, jídelnou, prostorem pro spánek, ale také jako pracovna, tedy aby se všechno vměstnalo na 34 m2, a ještě zbylo na úložné prostory. To vyžadovalo mnoho rafinovaných a funkčních řešení.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská i jídelní zóna se i přes skromnou dispozici bytu vměstnaly a jsou řešené velkoryse. Kuchyň je zhotovená z lakovaných MDF desek, pracovní deska je z corianu a je plnohodnotně vybavená spotřebiči značky Miele.

Jak vám vyhovuje maskované řešení kuchyně?

Jsem z ní nadšená, je opravdu skvělá. Ačkoliv v Praze trávím minimum času, vařím téměř každý den. Proto jsem si přála skutečně kvalitní vybavení včetně parní trouby a výkonné digestoře, kterou lze jednoduše vytáhnout do plného rozměru. Mám tady i varnou desku s dvěma zónami a velmi si cením důmyslně řešených úložných prostorů, do kterých se vejde například i zásoba vody na celý měsíc. Když dovařím, vše uklidím, kuchyň zavřu a místnost se promění v kancelář.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je uzavíratelná tak, aby byl prostor čistý a jednoduchý ve chvílích, kdy majitelka bytu potřebuje víc než byt uklizenou a jednoduše řešenou kancelář. Na dveřích kuchyňské sestavy je nalepené potištěné sklo s květinovým motivem.

Proč je na obraze v kuchyni květinový motiv?

Vybírala jsem si asi z 52 návrhů architekta. Z doporučeného užšího výběru šesti motivů jsem nakonec zvolila svěží květinový vzor, protože je nadčasový. Jde o potištěné sklo, které se velmi dobře udržuje v čistotě. To je mimochodem velká výhoda všech tady použitých materiálů. Všechny se s výjimkou potahu pohovky jednoduše udržují.

Foto: www.modernibyt.cz

Jak říká majitelka bytu, takhle prostorný pracovní stůl nemá ani v kancelářích v Bratislavě a Praze. Židle IQ je z tzv. nové generace kancelářských židlí. Přes den jde do bytu mnoho denního světla, naštěstí je za okny prostorná terasa.

Zmínila jste potah pohovky, která slouží zřejmě také jako lůžko?

Přesně, je to dvousedák a dvoulůžko v jednom, které má navíc velkoryse koncipovaný úložný prostor na lůžkoviny. Je to vynikající a komfortní řešení, které vřele doporučuji. Jediný detail, na který nesmím jako pořádkumilovný člověk zapomínat, je choulostivý materiál čalounění. Jde o dvouvrstvý pogumovaný potah a každé čistění pro mě znamená cestu do čistírny. Ale na druhou stranu je toto čalounění velmi efektní.

Foto: www.modernibyt.cz

Zavěšený stůl je typickým interiérovým prvkem architekta Martina Sladkého, který ho využil v mírně odlišné podobě i zde. Elektronika související s funkcí televizoru je zabudovaná do panelu.

Tady je tolik zajímavých nápadů. Z čeho máte největší radost?

Jednoznačně odpovědět nedokážu. Jsem nadšená ze všeho. Prvků, které by mohly čtenáře inspirovat tak jako mě tenkrát jeden z vašich článků, je mnoho. Mně se například líbí řešení koupelny, kde došlo mimochodem k největším dispozičním úpravám. Na stropě, zdi i na podlaze je stěrka Pandomo, která na mě působí tak trochu industriálně, ale líbí se mi a dává interiéru další charakteristický rozměr.

Foto: www.modernibyt.cz

S ohledem na velikost chodby použil architekt zrcadlo na část stěny i dveře koupelny. Tím se chodba opticky zvětšila a majitelka získala tolik potřebné zrcadlo. Zajímavá je elektronicky ovládaná multifunkční toaleta.

Určitě nelitujete, že jste vložila svůj byt a své finance do rukou profesionála? Nebo jsou věci, s kterými byste naložila jinak, lépe?

Výslovně doporučuji všem svým známým i přátelům spolupráci s odborníkem. S architektem Sladkým jsem se shodla v každém kroku realizace. Všechny požadavky a představy, které jsem měla, zcela vystihl. V průběhu rekonstrukce jsem se byla v bytě několikrát podívat. Vždy jsem odcházela nadšená a nemohla jsem se dočkat stěhování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám