Hlavní obsah

Dům rozdělený do tří částí zaujme nenápadným vzhledem a tradičními materiály

Novinky, nes

Dům Boreraig na skotském ostrově Skye patří mezi ukázkové práce ohleduplné architektury. Nejenomže nijak nenarušuje svým vzhledem ráz okolní krajiny, jeho autoři šli ještě dál a spokojili se s využitím pouze místních tradičních materiálů pro jeho stavbu.

Foto: Andrew Lee

Veškeré fasády jsou chráněny proti nepříznivému počasí bedněním z modřínu.

Článek

Autory návrhu domu jsou architekti ze skotského studia Dualchas Architects. Zadavatelem byl buddhista, který se rozhodl usídlit v silně presbyteriánské části ostrova Skye.

Ačkoli to vypadá jako obtížně kombinovatelná směs, ve skutečnosti mají oba duchovní směry několik společných prvků. Jsou to především smysl pro důstojnost, klid a respekt k druhým. Právě to jsou body, z nichž vyšli architekti i při tvorbě projektu. Cílem bylo postavit klidný, kontemplativní prostor pro člověka, který toužil po úniku z města a chtěl hodně času trávit se svými přáteli.

Foto: Andrew Lee

Obývací část domu má výhled orientovaný k uměle vytvořenému jezírku.

První věcí, na níž se architekti shodli, byla výška stavby. Pokud měl dům působit klidným a nenápadným dojmem, nemohl příliš vyčnívat nad linii horizontu. Řešením bylo jeho rozdělení do tří téměř samostatných částí. Zatímco jedna funguje coby obývák, druhá nese název ložnicové křídlo a ve třetí je ateliér.

Nedaleká přírodní prohlubeň v krajině byla zaplavena přehrazením odtékajícího potůčku. Umělé jezírko nadchlo architekty tak, že se rozhodli orientovat k němu většinu oken domu. Pohled na jeho hladinu podporuje klidnou atmosféru obydlí.

Foto: Andrew Lee

Interiéru vládnou čisté linie. Obklady jsou z dubových panelů, podlahy z leštěného místního druhu pískovce.

Také při výběru materiálů na stavbu se autoři zcela přizpůsobili okolní krajině. Zvolili výhradně takové, které se v místě běžně vyskytují a tradičně používají. Jsou to pozinkovaný kov, modřín a kámen (zejména místní druh temně a světle šedého pískovce). Kámen je využit nejen na ohrádku okolo domu, ale v broušené podobě i v jeho interiéru. Světlé dřevěné panely v interiéru jsou dubové, střecha je z pozinkovaného plechu.

Foto: Andrew Lee

Jedna z budov nese název ložnicové křídlo.

Modřínové bednění, jež chrání veškeré fasády domu i před těmi největšími vichřicemi, slouží jako vynikající izolace. Dům je vytápěn pomocí tepelného čerpadla.

Využití obnovitelných zdrojů, nenápadný vzhled zapadající do okolní krajiny a použití pouze tradičních materiálů, to vše dohromady vedlo k tomu, že se dům dočkal mnoha architektonických ocenění, mezi nimi například Scottish Design Award 2012 v kategorii rezidenčních projektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám