Hlavní obsah

Stavba pro Katar od Zahy Hadid má podle odborníků velmi neslušný nádech

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavby architektky Zahy Hadid patří k tomu nejlepšímu ze současné architektury. Stadion v Kataru, který navrhla spolu se společností Aecom, ale vzbudil kritiku. Řadě lidí svým tvarem připomíná dámské přirození a chystaná stavba jim připadá směšná.

Foto: Aecom, Studio Zahy Hadid, Qatar 2022 Supreme Comittee

Stadion v Kataru má hostit fotbalové zápasy během Mistrovství světa ve fotbale.

Článek

Zaha Hadid, držitelka prestižní Pritzkerovy ceny, která je považována za Nobelovku na poli architektury, má problémy s hodnocením chystané stavby. Navržený katarský stadion Al Wakrah má hostit velkou sportovní událost - 2022 FIFA World Cupp. Stavba je podle autorů inspirována zakřivenými liniemi arabských plachetnic. Při pohledu z výšky ale připomíná spíše dámské přirození.

Silueta stadionu je hodně organická. Dokončená budova má mít jasné futuristické tvary, které nemají nikoho pohoršovat. Stadion by měl pojmout zhruba 40 tisíc návštěvníků, po skončení zápasu ho bude možné uzavřít a snížit tak jeho kapacitu na polovinu.

Foto: Aecom, Studio Zahy Hadid, Qatar 2022 Supreme Comittee

Pro nový stadion v Kataru navrhla lesklou a narůžovělou fasádu.

"Kvůli lesklému narůžovělému nádechu stavby a jejímu velkému otvoru uprostřed si stavba koledovala o malér. A ten přišel," uvedla novinářka Holly Baxterová v deníku The Guardian. „Nejsem žádná expertka, ale myslím, že to jsou stydké pysky," tvrdí Anna Breslawová z Cosmopolitan.com.

Reakce okolí na architektonickou tvorbu jsou často stejně důležité jako autorův zamýšlený záměr. Kritické reakce na sociálních sítích, které stavba vzbudila, tak spoluautorku jistě nepotěší.

V rozhovoru pro titul Time se Hadid proti zesměšňování stavby ohradila. "Je to opravdu trapné, že lidé přicházejí s takovými nesmyslnými komentáři. Co že říkají? Že vše, co má díru připomíná vagínu? To je směšné," uvedla Hadid.

Foto: Studio Zahy Hadid

Národní stadion v Tokiu pro olympijské hry 2020 na vizualizaci od studia Zahy Hadid také připomíná dámské přirození.

V architektuře jsou už od dob starého Řecka k vidění stavby připomínající mužské přirození. Budov připomínajících to ženské je ale pomálu.

Zvláštní mrakodrap v Číně (centrála novin People's Daily) se zase nedávno stal terčem posměchu uživatelů čínské internetové sítě. Těm mrakodrap pro změnu připomínal pánské přirození. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám