Hlavní obsah

Výrazná fasáda je v lese mrakodrapů nezbytností. Každý chce svůj dům jednoduše poznat

Novinky, nes

V asijských městech vyrůstá nová generace mrakodrapů. Zatímco dříve se jejich panoramata skládala z výškových budov, které se téměř nelišily jedna od druhé, v současnosti se od architektů žádají nejmodernější přístupy, okolní krajinu zohledňující návrhy a především unikátní vzhled pro každý nový objekt. Právě takovou stavbou je i nejnovější singapurská rezidence Ardmore.

Foto: Iwan Baan

Byty v rezidenci jsou prostorné, světlé a nabízejí panoramatické výhledy na zeleň i město Singapur.

Článek

Jejími autory jsou architekti z holandského ateliéru UNStudio v čele s Benem van Berkelem. Čtenáři Novinek si mohou vybavit jiný jejich projekt, a to návrh sídla Světového obchodního centra v čínském Wen-čou [celá zpráva].

Foto: Iwan Baan

Zde interiér bytu volně přešel na balkon, který i díky dvojnásobné výšce stropu působí velice prostorným dojmem.

Foto: Iwan Baan

Zahrada u paty domu působí klidným a decentním dojmem.

Šestatřicetipatrová Ardmorská rezidence má šťastnou polohu. Jednak těží z bohaté zeleně, která ji obklopuje ze západní i východní strany, a jednak si její obyvatelé mohou užívat bezprostřední blízkosti luxusní obchodní čtvrti.

Foto: Iwan Baan

Rezidence vzbuzuje dojem, jako by stála na několika tenkých nohách.

Fasáda stavby už na první pohled upoutá pozornost bohatou tvarovou pestrostí. Mezi zajímavé prvky rozhodně patří velké prosklené plochy, arkýře nebo balkóny dvojnásobné výšky. Tvář fasády se opakuje každá čtyři patra.

Zaoblené hrany zanořované v pravidelných intervalech dovnitř fasády pak propojují interiéry bytů s jejich balkóny a dále s vnějším světem. Rovněž koncept přízemí domu, které vzbuzuje dojem, jako by stálo na několika tenkých nohách, je velice působivý.

Foto: Iwan Baan

Zaoblené hrany fasády se zanořují dovnitř a tím propojují interiéry obytných prostor s jejich velkorysými balkóny a vnějším prostředím.

První obytné patro je až na devátém podlaží. Vše pod ním zabírají zařízení občanské vybavenosti. Interiér rezidence, jejíž obytná plocha činí 17 178 m², nabízí dva druhy bytových jednotek.

Foto: Iwan Baan

Charakteristický motiv velice členité fasády se pravidelně opakuje každá čtyři patra.

Architekt Ben van Berkel o stavbě říká: „Vysoce texturovaná fasáda Ardmorské rezidence souzní s uspořádáním jednotlivých bytů, které jsou bohatě prosvětlené, nabízejí unikátní množství životního prostoru a nádherné panoramatické výhledy na město Singapur.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám