Hlavní obsah

Dům s velkorysým soukromým prostorem pro každého člena rodiny

Dům, který tentokrát představujeme, nenabídne ukázku zcela běžného bydlení. Svým řešením i nadstandardní užitnou plochou vytváří dokonalý rodinný mikrosvět. Zároveň je důkazem, že moderní stavební technologie umožní ekonomický provoz i velkého zděného domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Křídla centrální obytné části a bazénu chrání venkovní terasu před horským větrem. Aby byl dodržen přírodní ráz stavby, mají plastová okna zvenku dezén dubu. Nejbližší okolí je osázeno odolnými stromky, keři a trvalkami.

Článek

Majitel zděného domu díky své profesi neustále sleduje všechny trendy a novinky ve stavebnictví, a tak když se rozhodl pro výstavbu nového domu pro svou rodinu, měl od počátku jasno. Chtěl velký dům, kde každý bude mít svoje soukromé teritorium, ale zároveň v něm bude dostatek prostoru pro nejrůznější, ponejvíce sportovní aktivity. Dům, kde se děti nebudou nudit a nikomu nebude vadit, že v případě špatného počasí zůstane doma.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Členitá střecha s velkými přesahy, vikýři a střešními okny napohled tlumí rozlehlost domu. Hlavní vstup a vrata do garáže jsou v jedné linii. Pozemek má přírodní ráz, největší plochu pokrývá trávník.

Projekt musel současně splnit i přísné požadavky na úspory energií, ale nikoli na úkor komfortu bydlení. Vše se zdařilo podle představ investora a rozměrově velkorysý zděný dům má téměř stejnou spotřebu energie jako dům v běžném velikostním standardu, který rodina stavěla před lety.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Obývací pokoj je součástí centrálního obytného prostoru, do něhož patří jídelna a kuchyňský kout. Odrazem živé přírody jsou přírodní materiály použité jak na samotné stavbě, tak v interiéru, kterému vévodí keramická dlažba a domácí i exotické dřevo.

K vytvoření vlastního suverénního světa napomáhá i rozlehlý pozemek, který musel náš hostitel odkoupit od původního majitele jako celek. Investice do soukromí se vyplatila, protože nikdo tehdy nepovažoval tento krásný kout šumavské přírody za atraktivní stavební lokalitu. Výhled na blízké kopce, téměř nedotčené civilizací, je pro pracovně velmi vytíženého člověka prý tou nejlepší relaxací.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Přízemí: 1) závětří 2) zádveří 3) hala 4) schodiště 5) šatna 6) WC 7) spíž 8) kuchyň 9) jídelna 10) obývací pokoj 11) pracovna 12) ložnice 13) chodba 14) koupelna + WC

Členité půdorysné řešení i velký počet místností dopřávají každému takové soukromí, jaké zrovna potřebuje. A naopak společný obytný prostor s krbem nabízí příjemné rodinné posezení. Ke sportovnímu vyžití i relaxaci slouží bazén, sauna i fitness, které si vybavením nezadá s profesionálním. Na zahradě čeká na sportovce ještě tenisový kurt.

Ani známý problém s ranní frontou před koupelnou tu nemůže nastat. V přízemí se nachází velká rodinná koupelna, další hygienické zázemí je u sauny. V patře je další menší koupelna se sprchovým koutem a velká koupelna určená dětem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Bazénová hala je pojata jako relaxační a obytný prostor, dá se odtud vyjít francouzskými okny přímo na zahradu.

Do výčtu hygienického zařízení je třeba připočítat i šestero samostatných WC. Přímý vstup z garáže do domu rodina oceňuje za nepříznivého počasí a při větších nákupech. Klidný spánek hlídá bezpečnostní zařízení, které se při bydlení v rodinném domě dnes stává pomalu nezbytností.

Bydlení v horské oblasti má svá specifika, maximální důraz se při projektování kladl na zateplení stavby a způsob vytápění. V domě se klasické, časem prověřené materiály a metody výstavby úspěšně kloubí s novinkami, jež si i za krátkou dobu používání získaly na základě užitných vlastností dobré renomé.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2, 3) dětský pokoj 4) WC 5) komora 6) ložnice rodičů 7) ložnice 8) šatna 9) WC 10) koupelna 11) šatna 12) půda 13) pokoj 14) koupelna + WC

Jako hlavní materiál byl použit klasický zdicí systém s kontaktním zateplením fasády, prostor pod základovou deskou je odvětráván. Vytápění, jedna z nejdůležitějších složek, zvláště při neustále stoupajících cenách energií, je řešeno ekonomicky úsporným a ekologickým tepelným čerpadlem. V přízemí teplo dodává podlahové vytápění, nejlépe navozující pocit tepelné pohody, a v patře tradiční radiátory.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Prostorná koupelna

"Tři roky bezproblémového, ekonomického provozu dokládají, že ani větší dům s bazénem nemusí být provozně nákladnou záležitostí, pokud máte dobrý projekt a použijete nejvhodnější materiály. Práci řemeslníků, materiály, zateplení i vytápění už prověřila pravá horská zima, kdy dům zapadl sněhem tak, že nebylo možné vyjet s autem a nezbývalo než se dolů do městečka brodit hlubokým sněhem po svých," vzpomíná majitel energeticky úsporného zděného domu.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 10 + 1

Obytná plocha: 527 m²

Zastavěná plocha: 538 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonové základové desce, izolace proti vodě a radonu technologií IGLU (dutá provětrávaná základová deska), vnější i vnitřní zdivo z cihel POROTHERM, venkovní nosné sloupy železobetonový monolit, stropní systém POROTHERM, stropní podhledy sádrokarton, vnitřní omítky vápenocementové štukové, venkovní fasádní zateplovací systém s deskami z minerálních vláken ORSIL NF 80 mm, tenkovrstvá omítka s akrylátovým nátěrem odolným proti povětrnostním vlivům, obklad soklu a sloupů keramickým obkladem KLINKER, schodiště dřevěné

Střecha: klasický krov, střešní krytina Bramac Alpská taška

Výplně otvorů: plastová okna tříkomorová, venkovní strana v dezénu „zlatý dub", střešní okna Velux, vnitřní dveře dýhované s obložkovými zárubněmi

Vytápění: tepelné čerpadlo, podlahové topení, radiátory, krb s krbovou vložkou

Odhadovaná cena stavby: 14 000 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám