Hlavní obsah

Přístavní stavba zaujme netradičními balkóny ve tvaru svařovacích masek

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední přístavní stavba Schiecentrale v Rotterdamu obsahuje běžné obytné plochy, ale i prostory pro relaxaci a práci. Fasádu zpestřují zvláštní balkóny připomínající svým tvarem svařovací masky, které jsou ve skutečnosti menšími samostatnými skladovacími místnostmi.

Foto: Jeroen Musch

Architekti navrhující Schiecentrale se snažili vyzdvihnout výhledy z budovy do okolí.

Článek

Schiecentrale Fáze 4b v Rotterdamu od Mei architecten je novou strukturou postavenou kolem severozápadní strany staré stavby Schiecentrale. Dominantou projektu je vysoká úzká budova postavená na vrcholu staré elektrárny.

Oblast, ve které se nachází, se v posledních letech stala audio vizuálním centrem Rotterdamu. Je v ní řada různých bytových jednotek určených pro lidi, kteří se zabývají audio vizuální tvorbou.

Foto: Jeroen Musch (výřez)

V novém komplexu jsou různé druhy bytů.

Budova má jedenáct podlaží a obsahuje kanceláře a obývací pracovní jednotky. Architekti se snažili navrhnout lidem maximální komfort. V budově je tak supermarket, restaurace, tělocvična i dětské hřiště. Budova nabízí 55 000 m² prostoru.

Foto: Ronald Tilleman (výřez)

Stavba slouží řade funkcí, jsou v ní obchody i restaurace.

Všechny prostory na západní straně mají prosklené fasády. Tato část budovy nabízí nádherný výhled na říční rameno Nieuwe Maas a přístav.

Na fasádě rozhodně zaujmou výčnělky připomínající svařovací masky. Ty slouží jako skladovací prostory. Byly navrženy v jednotné sérii speciálně jen pro tuto stavbu. Vznikly ze syntetického kompozitního materiálu a jsou pokryty UV odolným gelem.

Foto: Jeroen Musch (výřez)

Balkony jsou spíš menšími samostatnými místnostmi.

Stavba má charakter typické přístavní budovy, byly do ní ale začleněny prvky zpracovatelského odvětví. Schiecentrale tak působí poměrně robustním dojmem.

Foto: Jeroen Musch (výřez)

V přízemí je umístěna prostorná terasa.

Nedávno vznikla i stavba Pradenn od francouzského studia Block Architects s originálně a nevšedně řešenými balkóny s klasickou skleníkovou konstrukcí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám