Hlavní obsah

Designérka zvětšila nábytek pro panenky do normální velikosti

Novinky, tnk

Mladá slovenská designérka Silva Lovasová se rozhodla zvětšit umělohmotný nábytek pro panenky, který běžně slouží na hraní. Zvětšeniny jsou podle ní viditelně deformované a disproporční. Designérka tak ukazuje bizarnost miniaturního nábytku.

Foto: Peter Sit

Designérka zachovala tvary hraček, změnila ale barvy.

Článek

Nevšední nábytek nese název „Kolekce 1:1” a vznikl jako přesná kopie miniaturní předlohy pro panenky.

Někomu může přijít zvláštní už to, že nábytek pro panenky je vlastně zmenšeným lidským nábytkem klasické velikosti. Proč ho tedy vlastně autorka zase zvětšila?

Designérka chtěla představit současný digitální dekor

Autorka hračky naskenovala a záměrně je nijak nepřikrášlovala, podle ní jsou na nich patrné i stopy po cnc stroji, který použila. Tyto stopy od počítačem řízeného vyřezávacího stroje jsou podle ní hodně aktuální z hlediska designu a reprezentují současný digitální dekor.

Foto: Peter Sit

Hrnečky si při zvětšení zachovaly řadu tvarových nedokonalostí.

„Jednoduše jsem nábytek zvětšila na míru dospělého člověka. Pak se naplno projevila bizarnost miniaturního nábytku,” uvedla Lovasová. Nábytek pro panenky byl naskenován do počítače, aniž by se na něm dělaly jakékoli úpravy.

Foto: Peter Sit

Designérka přinává, že se inspiruje i kýčem.

Kolekce vznikla jako diplomová práce v ateliéru Art Design profesora Františka Buriana na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Cílem autorky bylo umocnit chyby v originálech surovým vyhotovením. Nedokonalý přístup je podle ní porovnaný s digitálními technologiemi, které jsou využívány právě pro své perfektní výstupy.

Foto: Peter Sit

Jako podnožka poslouží zvětšený designový arašíd.

V kolekci 1:1 jsou objekty z různých materiálů. Některé jsou jen polystyrenové prototypy, jiné jsou vytvořeny z porcelánu nebo epoxidové desky.

Foto: Peter Sit

Lampa vypadá jako by byla stvořena z plastelíny.

Nábytek je tak souborem nepřikrášlených zvětšených bizarních miniatur, které jsou zároveň i provokujícím designovým kýčem. Poukazují tak na častou nevkusnost hraček pro děti i na kvalitu poctivého ručního zpracování objektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám