Hlavní obsah

Hra s okny opticky zvětší prostor

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízemní dům s užitkovou plochou 125 m2 vypadá uvnitř díky vysokým stropům a netradičně umístěným střešním oknům daleko prostorněji.

Foto: VELUX (6x)

Díky umístění střešních oken a velikosti francouzských oken vedoucích přímo na terasu je v domě dostatek denního světla.

Článek

Stavební základ domu tvoří dva hranoly sestavené do tvaru písmene L. Hranoly se liší tvarem střechy i rozdílnou fasádou. Pro denní, tmavým dřevem obloženou část domu, zvolil majitel tzv. pultovou střechu. Bílá noční část se pyšní střechou plochou.

Foto: VELUX

Spojením dvou částí domu vznikl prostor pro středně velkou terasu, krytou ze dvou stran.

Konstrukce tvaru L umožnila, aby u jednopatrového domu nechybělo atrium s terasou. Středně velkou terasu dům kryje ze dvou stran před větrem i zraky sousedů.

Střešní okna pro více světla

Po architektonické stránce vycházel koncept domu z myšlenky co největšího prosvětlení přirozeným denním světlem.

Foto: VELUX

Atypická francouzská okna jsou minimalisticky úzká, přesto dostatek přirozeného světla najdeme v každé místnosti.

K docílení tohoto efektu napomohla francouzská okna sahající od stropu na zem, tak i okenní otvory ve stropě a ve stěnách. Sestava tří střešních oken přivádí světlo nejen na pracovní plochu v kuchyni, ale také na stěnu samotnou. Pomocí odrazu osvětlují i zbytek místnosti.

Foto: VELUX

Okenní profily a obklady zbarvené do tmavě hněda až černa vytvářejí kontrast. Výsledkem je velmi jednoduchý a moderní interiér.

Díky důmyslnému umístění oken v domě nedochází během léta ke kumulování tepla. Majitelé na střešní okna pořídili venkovní markýzy, které zabraňují přehřívání interiéru v létě. Jejich síťovaná struktura navíc nebrání průchodu světla, takže mohou být stažené po celé slunečné dny.

Světlovod a větrání

Dostatečný přísun přirozeného světla má dům i ve své noční části, kde se nachází ložnice. Zde si majitelé pomohli světlovodem. Dispoziční řešení domu totiž neumožňovalo použít fasádní či střešní okna.

Foto: VELUX

Zařízení interiéru je postaveno na střídání velkých bílých ploch se světle dřevěnými podlahami.

Výhodou světlovodu je množství světla, které se do místnosti dostane. Je až 13x větší než u běžné žárovky a 4x větší než u zářivky.

Foto: VELUX

Střešní okna přivádějí do obytné kuchyně dostatek denního světla, zároveň řeší i prosvětlení ze severovýchodu bez ztráty soukromí obyvatel domu.

Větrání domu řeší tzv. komínový efekt, kdy teplý vydýchaný vzduch stoupá vzhůru a odchází střešními okny ven, zatímco čerstvý vzduch se fasádními okny dostává dovnitř místnosti a příjemně ji ochladí.

Autor realizace Ing. arch. Tomáš Guniš

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám