Hlavní obsah

Jak poznáme zdravou židli

Právo, Gisela Růžičková

Základem zdravého sezení je ergonomická židle, která neubližuje našemu zdraví při krátkodobém či dlouhodobém používání. Jak taková správná zdravá židle vypadá?

Foto: WWW.ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Nevhodné držení těla při sezení

Článek

Ti, kdož se bez pracovní židle neobejdou, protože musejí sedět u počítače, vědí dobře, co je to bolest páteře, ramen, rukou nebo zápěstí. Příčinou může být nevhodné sezení u počítače, ať už v práci, nebo doma.

Foto: WWW.KANCELAR24H.CZ

ERGONOMICKÁ ŽIDLE MÁ: opěrku hlavy - výškově nastavitelnou opěrku zad s možností pohybu vpřed a vzad - područky - nastavitelnou výšku sedáku - mechanismus pro aktivní sezení (houpání a naklánění) - kolečka a otáčecí mechanismus

Kvalitní pracovní židle nebo křeslo, které se dají nastavit tak, aby podepíraly spodní oblast zad, jsou absolutní nutností.

Vhodné sezení

Využijeme celou plochu sedáku židle a posadíme se co nejvíce dozadu. Tak máme větší kontakt s opěradlem a sedákem. Zamezíme tak tlaku na ploténky.

Nastavíme si sedací plochu, aby odpovídala naší výšce.

Foto: ADELON

Pro židli Fly 711 (od 10 760 Kč) ze stejnojmenné kolekce je charakteristická kombinace čalounění, chromových částí a leštěného hliníku.

Sedíme rovně, hlavu držíme také rovně. V případě, že používáme často telefon, pořídíme si raději sluchátka.

Chodidla položíme rovně na podlahu nebo využijeme podložku pod chodidla.

Předloktí leží v pravém úhlu na pracovní desce.

Foto: WWW.ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Ukázka správného...

Nadloktí směřuje uvolněně dolů.

Pracovní stůl máme co nejblíž u těla. Čím větší je vzdálenost mezi páteří a rukama na pracovní ploše, tím větší máme práci se statickým držením těla. A to trvale škodí ramenům, šíji a zádům.

Foto: WWW.SEDOO-ZIDLE.CZ

Židle Sedoo Suit Black Basic (8990 Kč) mají flexibilní zádovou i hlavovou opěrku, takže se snadno přizpůsobí změnám pozice zad i poloze hlavy.

Výběr židle

Zaměříme se na židli, která splňuje naši hmotnostní kategorii. Člověk vážící 100 kg si může koupit židle s nosností 150 kg. Pokud by to bylo naopak, nastal by problém s ergonomií židle. Při práci nezůstáváme stále v jedné pozici a dynamicky střídáme polohy. Staráme se o pohyb, který přispívá k výživě plotének.

Foto: WWW.KANCELAR24H.CZ

U židlí Freedom (22 234 Kč) jsou ovládací elementy a zámky nahrazeny jednoduchými mechanismy, které automaticky kopírují pohyb lidského těla při práci u stolu.

Práce u počítače a vzdálenost

Oči mají být vzdálené minimálně 50 cm od monitoru. Horní okraj monitoru by měl být v úrovni očí. Ideální je, pokud můžeme nastavit sklon monitoru. Ten by měl směřovat mírně spodní hranou směrem k nám. Odlehčujeme tak ploténkám a zátylku.

Foto: WWW.ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Židle SpinaliS Navigator (22 288 Kč) uspokojí díky stavitelné výšce sedáku, zádové opěrky i područek všechny od tělesné výšky 190 cm výše.

Foto: WWW.MOJEZIDLE.CZ

Židle Everyday 765 (od 9840 Kč) má kvalitní kostru skloubenou s prvotřídní síťovinou. Je modelem letošního roku.

Víte, že...

…právě teď pracuje na počítači 30 miliónů osob

…jedním prstem klikneme na klávesu či myš až 80 000krát

…více než 60 % lidí, kteří pracují denně s myší alespoň 3 hodiny, má problémy v oblasti šíje a ramen, každý čtvrtý si stěžuje na bolesti svalů paže, což všechno vede k syndromu RSI, nemoci, vznikající opakovaným zatížením a poškozením svalových vláken, šlach, nervů a kloubů

…zdravotním potížím zabráníme, držíme-li myš a klávesnici co nejblíže tělu a uprostřed psacího stolu

…je důležité zajistit si dostatečně dlouhý kabel nebo bezdrátovou myš a klávesnici

Reklama

Související témata:

Související články

Masážní sprcha prokrví celé tělo

Sprchování hydromasážními tryskami vypadá jako zbytečný luxus. Ovšem zvážíme-li jeho vliv na naši kondici ve vztahu k pořizovací ceně, možná změníme názor.

Výběr článků

Načítám