Hlavní obsah

Nostalgické podzimní aranže

Právo, Hana Šmidrkalová

Pozdně podzimní dny, často zachumlané do mlhy a podmáčené deštěm, se valem zkracují. Jsou ale neodmyslitelnou kulisou času nostalgického rozjímání a vzpomínání. Nechte se inspirovat aranžemi, které pro nás exkluzivně vytvořil přední český florista Pavel Hruška, člen předsednictva Svazu květinářů a floristů České republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Podzimní oříšek - exotický ořech (Buddha nut, dá se nahradit např. velkou lasturou) vyplňují barvené dubové listy, oranžové „bodláčky“ světlice barvířské (Carthamus tinctorius), květy mochyně a plody minišípku (Rosa multiflora).

Článek

Kameninové amfory

Představujeme vám tři různé varianty, jak lze vyzdobit keramické nádoby. Základem je vždy vložený mech se substrátem.

Foto: Petr Horník, Právo

1.varianta: Vřesovec (Caluna) je zkombinován se stříbřitým drátovcem (Calocephalus brownii), kterému se také říká krásnohlávek, doplňuje stylizované srdíčko, uvité ze sena, omotané vázacím drátem.

Foto: Petr Horník, Právo

2. varianta: Vřesovec (Caluna) doplňuje libavka polehlá (Gaultheria procumbens) a stylizované větvičky.

Foto: Petr Horník, Právo

3. varianta: Vřesovec a panašovaná okrasná tráva Carex.

Naše tipy

Závěsné koule - ať už je zavěsíte do prostoru, nebo je jen volně položíte na nábytek, tyto ozdobné koule zaujmou svou prostou krásou. Odřezané čepičky makovic doplňují střapaté modré hlavičky máček, červené minišípky a mech.

Foto: Petr Horník, Právo

Peckový věneček - využijte suroviny, které máte po ruce. Z meruňkových pecek a minišípků můžete s tavnou pistolí vytvořit efektní věneček. Hezká dekorace vznikne, když ještě přes věneček přeložíte stylizované senné vlnky ovázané přírodním lýkem.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Hnízdo

Věnec s pavími péry má kulatý základ vytvořený ze snůpků travních stébel, dekoraci zdobí senné srdíčko.

Foto: Petr Horník, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Na co láká zahrada probarvená podzimem

Podzim v Marcelině zahradě vybarvuje listy stromů, okrasných trav i popínavek a vytváří malebná zákoutí v hřejivých odstínech medu, rumělky a žhavých uhlíků.

Jak si vypěstovat domácí česnek

Milovníci této prastaré cibulové zeleniny nedají na její chuť dopustit. Kdo by odolal topinkám, česnekovým bramborám nebo čerstvému domácímu pestu s vůní...

Listovka - zázračný pomocník na zahradě

Z větví padá list za listem jako suchý déšť. Pomalu zasypává zahradní pěšiny, trávník i záhony. Zatímco někde může listová pokrývka zůstat ležet, jinde je...

Výběr článků

Načítám