Hlavní obsah

Dům v blízkosti ulice i skalnatého srázu upoutá nevšední fasádou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na parcele obdélníkového tvaru, jejíž delší strana kopíruje ulici a kratší příkrý skalnatý sráz, postavili mladí architekti z belgického studia And’Rol rodinný dům inspirovaný pevností, jež stávala nedaleko.

Foto: Georg Schmidthals (8x)

Fasáda domu směřující do ulice má stejnou povrchovou úpravu jako zeď, která jako by z něj vycházela a lemovala celý pozemek.

Článek

Stavba stojí v malém městě Namur, kousek od Bruselu. Místo vodního příkopu nebo kamenného valu chrání dům položený příliš blízko silnice zeď, která s ním sdílí vzhled čelní fasády.

Foto: Georg Schmidthals

Vytékající malta vzbuzuje hrubý až drsný dojem, k němuž architekty inspirovala pevnost, která stávala nedaleko.

Jako hlavní stavební materiál objektu architekti zvolili prefabrikované betonové překlady nahozené na straně do ulice maltou, již nechali vytékat mezi laťkami. Tím dosáhli onoho nezvyklého, drsného, až historizujícího vzhledu. Fasády na zbývajících stranách stavby jsou pokryty tmavošedými cemento-vláknitými deskami.

Foto: Georg Schmidthals

Dům má asymetrickou střechu s hluboko zasazenými okny.

Foto: Georg Schmidthals

Parcela je na jedné straně velice blízko prudkého kamenitého svahu.

Asymetrická střecha má hluboko zasazená okna směřující na jih. Mezonetová organizace interiéru vychází ze svažitosti terénu, na němž dům stojí. Společně s koncepcí otevřeného prostoru vzbuzuje pak v návštěvníkovi dojem, že se nachází ve velké a prostorné budově, ačkoli obyvatelná plocha domu činí „pouhých“ 138 metrů čtverečních.

Foto: Georg Schmidthals

Část schodiště zvedajícího se jen kousek od jídelního stolu v přízemí je funkčně využito jako řada sedaček s úložnými prostory.

Foto: Georg Schmidthals

Místo, které by mnohde zůstalo bez jakéhokoli účelu architekti využili pro ksladování palivového dříví. To svým přírodním charakterem zajímavě kontrastuje s okolním všudypřítomným betonem.

Materiály použité v interiéru jsou záměrně prosté – holé betonové desky, leštěná betonová podlaha i betonové prvky v kuchyni, to vše je odkazem na exteriér domu.

Foto: Georg Schmidthals

Schody z kuchyně vedou do prvního patra, kde je herna pro děti. Hluboký parapet okna může sloužit jako příjemné místečko například ke čtení knížek.

Foto: Georg Schmidthals

Schody z bukového dřeva pokračuj až donejvyššího patra domu, kde je vstup posuvnými dveřmi na balkon. Odtud se nabízejí hezké výhledy do okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Středobodem rozměrné rezidence je zelený dvorek

Je třeba hned na úvod říci, že dům Planicie II v distriktu La Molina v Limě, není rozhodně žádný drobek. Zabírá plochu 905 čtverečních metrů a svým neobvyklým...

Výběr článků

Načítám