Hlavní obsah

Stará stodola změnila vzhled i využití, je z ní obytný ateliér

Bývalá stodola v Kojetíně blízko Nového Jičína už není plná voňavého sena, nýbrž kreativních nápadů a invence. Objekt se totiž proměnil v obytný ateliér, kde tráví čas Radek Leskovjan – český grafik a designér. Duchovní otec neotřelého, zábavného a trendy oblečení si pořídil stejně nápadité bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Rustikální kamenný základ domu je dotvořený moderně pojatými velkorysými okny v hliníkových rámech a do prostoru vybíhající dřevěnou terasou na ocelových nosnících. Použité technologie zajišťují příjemné klimatické vlastnosti domu.

Článek

Na svahu s inspirativním výhledem si majitel nechal zrekonstruovat starou stodolu z roku 1862. Realizace se ujalo architektonické studio Kamil Mrva Architects. Původní pískovcové pilíře zůstaly zachovány a budova získala moderní ráz, který lahodí okolí a vytváří tvořivé pracovní prostředí a pohodlný obytný prostor v jednom.

Foto: www.modernibyt.cz

Dům je ze všech stran obklopený přírodou a je s ní v harmonii.

Jaké jsou přednosti toho, že máte pracovní i obytný prostor spojený? Daří se vám oddělovat práci od odpočinku?

Původní myšlenka byla postavit dům a vedle něj ateliér, který by zároveň sloužil jako ubytování pro hosty. Ale dobrý dům vzniká několik let, a ne instantně. Toho se taky držím. Chci nasát dokonale atmosféru místa a tomu přizpůsobit nápady u dalších realizaci. Proto jsem se zatím rozhodl si tu zřídit obytný ateliér – tvoří i bydlí se mi tu dobře.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací prostor je základnou pro designové hrátky majitele domu a jeho přátel. Nábytek je v tomto případě značně neposedný a mění místo, nebo se dokonce stěhuje do jiných prostor a je nahrazen jiným nově objeveným nábytkem.

Jak rekonstrukce probíhala?

Zachovány zůstaly pouze kamenné pilíře a pan architekt navrhl zpevňující betonový věnec, do kterého je ukotvena lehká pultová střecha. Vnitřní dřevěný kubus je na jižní a západní straně prosklený a nabízí dostatek denního světla a krásný výhled do krajiny. Prvkem, který oceňuji nejvíc za pěkného počasí, je terasa, která vybíhá nad svažitý terén zahrady.

Foto: www.modernibyt.cz

Stavba zasazená do krajiny, obklopená stromy a s krásným výhledem je zvenku nenápadná a skromná. Přestože je velmi moderní, neodporuje venkovskému prostředí, s kterým přirozeně splývá. Její síla je v interiéru, který je vybaven městským retronábytkem.

Co vás vedlo k volbě tohoto objektu?

Prostředí je pro mě opravdu důležité. Prostor je světlý, vzdušný, působí velkoryse, nikde vás ničím nesvazuje a neomezuje. To je pro kreativní činnost velkou výhodou. Zkrátka, dobře se mi tu přemýšlí a kreslí. Potisky na oblečení jsou moje nápady. Snažím se, aby byly vtipné, zaujaly, ale i o něčem vypovídaly a byly reflexí toho, co se kolem nás děje. A tady mám klid a příležitost přenést všechno, co zažívám, na papír.

Foto: www.modernibyt.cz

Dřevěná terasa vybíhající do prostoru zajišťuje průchod mezi jednotlivými částmi domu. Celková konstrukce podporuje úzký kontakt domu s přírodou a dokonalý výhled do kraje.

Váš obytný ateliér je tvořený přírodními materiály, stojí uprostřed přírody s výhledem do krajiny. Je na první pohled patrné, že je pro vás příroda důležitá…

Ano, mám venkov rád a rád se dívám, jak se krajina mění v jednotlivých ročních obdobích, jak se dokáže obnovovat. Vlastně jsem ekolog a životní prostředí mi leží na srdci. Mám to stejné i v práci, ve výrobě se také snažíme používat technologie šetrné k životnímu prostředí. Tenhle kraj mám rád a dobře se tu cítím při práci i při relaxaci.

Jak jste zařizoval interiér? Máte v něm nějaký objekt podle vlastního návrhu, nebo jste lovil v jiných designérských vodách?

Mám rád retro a vycházel jsem tudíž z toho, že vše zařídím ze starých věcí, kterým dám nový život. Sedačky jsou dárek od kamaráda a já jsem je nechal přečalounit. Další kamarád si otevřel obchod s retronábytkem a zásobuje mě novými kousky a občas mi interiér přestaví podle svého. Světlo je moje práce, je upletené z drátěnek. Potřebuju k životu akci, změnu a vtip a to se odráží i na designu, který mám rád a který dělám.

Foto: www.modernibyt.cz

Malá ložnice je oddělena od obytného prostoru výrazným závěsem, opět retro.

Kreslíte si po zdi, vlastně po skle. Zadání pro architekty obsahovalo i tento parametr, nebo vás to jen tak napadlo, když jste viděl hotové dílo?

Pro můj dům byl inspirací architektonický ateliér pana architekta Mrvy. Chtěl jsem hlavně hodně světla a pěkný výhled. Ten nápad, malovat na skleněné stěny, vznikl až s mojí prací. Grafické návrhy na oblečení kreslím za přispění mých příznivců na Facebooku a vzniká tak živý a interaktivní design.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám