Hlavní obsah

Stavby v podobě česneku, vagónu nebo sudu dokládají oblibu sauny

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sauna je původní finské slovo označující malé stavení nebo místnost, která se po vytopení používá jako ohřívárna při saunování. Touto místností ale může být i starý nepoužívaný tramvajový vagón nebo umělohmotná budka v podobě česneku.

Foto: Profimedia.cz

Originální sauna ve tvaru česneku se hodí na veřejná koupaliště.

Článek

Zásadní je, aby byl vnitřek sauny velmi dobře izolovaný od okolí. Architektonické podobě stavby se pak meze nekladou.

Saunu vybudovali nadšenci i v sudu, do kterého se vejde 14 tisíc litrů piva. Tento dřevěný srub má dvě lavice po stranách a elektrická saunová kamna, která produkují až 90° teplo. Sud je lehce přemístitelný. Sauna nese název Barrello a je vytvořena ze dřeva červeného cedru.

Foto: Profimedia.cz

Do sudové sauny se vejde až osm osob.

Za pozornost stojí i kolo, na kterém se opravdu zapotíte. To vzniklo s plně funkční saunou s teplotou až 80° C. Krbová kamna mají malý komín vyvedený mimo saunu.

Foto: Profimedia.cz

Do nevšední pojízdné sauny se vejde až osm lidí.

V italských lázních Spa Resort QC Terme Milano byl zase k vidění saunový vagón. Cílem bylo ukázat, že cestování v městské veřejné dopravě nemusí být jen stresujícím zážitkem. Sauna byla umístěna tak, aby z ní měli návštěvníci hezký výhled do zahrad a na architektonicky zajímavé stavby.

Foto: Profimedia.cz

Autoři sauny chtěli upozornit na to, že veřejná hromadná doprava by mohla být i příjemnější.

Ve Finsku zase navrhli průhlednou saunu s názvem Solaris, která má všem názorně ukázat, jak to uvnitř chodí. V tradiční finské sauně jsou na kamnech kameny, které se čas od času polévají vodou, aby vznikla pára. Sauna je pro Finy součástí jejich kultury i národního dědictví.

Foto: Profimedia.cz

Transparenti sauna vznikla aby představovala finskou kulturu.

Ve Finsku jsou sauny často i v bytech a nechybí ani u chat a chalup. Finové se tak mohou jít v zimě zchladit přímo de jezera nebo do sněhu. U nás má saunu zatím málokdo. Převládají hlavně ty veřejné. V poslední době jsou stále populárnější i moderní infrasauny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám