Hlavní obsah

Nejvyšší mrakodrapy světa plýtvají místem, vyplývá z nové studie

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste si také mysleli, že mrakodrapy se stavějí především kvůli úspoře místa, pletli jste se. Z nejnovější studie Rady pro výškové budovy a městské osídlení totiž vyplývá, že nejvyšší světové stavby jsou obyvatelné pouze ze šedesáti až osmdesáti procent své výšky. Zbytek je vyplýtván na prakticky nevyužitelný architektonický balast.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší stavba světa Burdž Chalífa. Podle výsledků studie je 244 metrů z její celkové výšky 828 metrů nevyužitelných.

Článek

Autoři studie se zaměřili na to, co nazývají „zbytečnou výškou“, kterou definují jako vzdálenost mezi nejvyšším obyvatelným patrem mrakodrapu a jeho skutečnou špičkou. U mnoha nejvyšších staveb světa je tento prostor vyplněn věžičkami nebo jinými architektonickými prvky, jež ale nenabízejí žádnou obyvatelnou plochu.

Příkladem může být nejvyšší budova na světě Burdž Chalífa (Chalífova věž) v Dubaji, která je vysoká 828 metrů. Jejích 244 metrů výšky ovšem podle měřítek studie nelze hodnotit jinak než jako neobyvatelných, čili 29 procent výšky budovy má nulový praktický užitek.

Foto: Profimedia.cz

Pohádkový hotel ve tvaru plachetnice Burdž Al Arab vede v soutěži o nejvíce promrhaných metrů své výšky.

Primát v nelichotivém žebříčku mrakodrapů s největším množstvím proplýtvané výšky drží hotel Burdž Al Arab, jenž se každému vryl do podvědomí svým plachetnici připomínajícím tvarem. I ten stojí v Dubaji. Z celkových 321 metrů výšky je neobyvatelných 124 m, což je 39 procent.

Takto posuzováno, lze pak dovodit, že zemí s největším počtem mrakodrapů mrhajících místem jsou Spojené Arabské Emiráty. Tamní mrakodrapy jsou v průměru využitelné a tedy obyvatelné pouze do 81 procent své výšky.

Foto: Profimedia.cz

Spojené Arabské Emiráty jsou zemí s největším počtem mrakodrapů plýtvajících místem. Jejich průměrná zbytečná výška činí 19 procent z celkové výšky budovy.

Podle současných měřítek se za supervysoké budovy počítají takové, které jsou vyšší než 300 metrů. Kdyby se ovšem od výšky každé z budov této elitní skupiny odečetla ona „zbytečná výška“, 61 % těchto staveb by o svůj přídomek „supervysoká“ přišlo.

Rada pro výškové budovy a městské osídlení byla v roce 1969 založena jako mezinárodní nezisková asociace stavitelů a designérů výškových budov. Ačkoli nehraje žádnou oficiální roli, stala se rozhodčím ve věci výšek budov a mj. spravuje jejich rozsáhlou databázi.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní mrakodrap vypadá, jakoby dýchal

Strawscraper (volně přeloženo jako stéblodrap) patří k nejpozoruhodnějším projektům představeným v letošním roce. Jeho autory jsou architekti švédského studia...

V Soulu vyroste neviditelný mrakodrap

Jihokorejská vláda odsouhlasila výstavbu výškové budovy, která se díky nové technologii pláště bude jevit jako neviditelná. Mrakodrap pojmenovaný Tower...

Výběr článků

Načítám