Hlavní obsah

Vila v Hořicích vznikla díky inspiraci přírodními tvary

Novinky, text: Lenka Nyklová, editace: tnk

Flečkova vila v Hořicích je příkladem velké umělecké snahy. Vznikla ve stylu mladé secese, která se inspirovala v různých tvarech přírody. V tomto domě není těžké uvěřit, že secese se pod vlivem přírodních věd dívala na svět jako na živý organismus a že řada umělců dokonce biologii studovala na univerzitách.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Hořice, Riegrova čp. 950

Článek

Vilu Eugena Flečka projektovali bratři Václav a František Kavalírové, známí architekti a stavitelé z Prahy.

Půdorys domu kopíruje tvar rohové parcely, na které se nachází, jako by napodoboval křídla motýla. Střešní tašky hřebenáče na arkýři zimní zahrady připomínají pavučinu, na celém domě se mnohokrát opakuje oválný tvar kávového zrna a z barevných vitráží se pak do ulice dívají ptáci.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Pestrost motivů a barev je k vidění i v interiéru.

Vnitřnímu uspořádání dominuje hlavní schodiště. Je umístěno ve vysoké hale s galerií a je prosvětleno vitrážovým oknem s motivy ptáků a sadou oválných okének ve stropním vikýři.

I zábradlí zdobí motivy kávového zrna

Zvlněné dřevěné zábradlí má motivy tvaru kávového zrna. Do pravé strany domu umístil architekt kuchyň, lázeň a ložnici pro děti, do levého pak prostornou jídelnu se zimní zahradou. Stěny jídelny jsou obloženy stříbřitě tmavým šedavým dřevem.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Nákres levé boční strany vily dobře ilustruje lidové motivy na fasádě.

Nad galerií schodiště v síni je pokoj s balkónem, komora s šatnou upravená na ložnici a zasklená lodžie s výhledem do zahrady.

Secesní stavbu si nechali prostřednictvím stavitele Otty Kudrnáče postavit Gertruda Flečková a její manžel Eugen Fleček, který byl v Hořicích tajemníkem a dlouholetým houslistou v hořickém hudebním spolku Dalibor.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Obytný prostor zpestřují secesní kusy.

Flečkovi už po roce však vilu prodali manželům Macákovým. Dům ještě několikrát měnil majitele a nájemníky a bez pravidelné údržby postupně chátral. Současný vlastník ve vile provedl citlivou a nákladnou opravu, při které byl dům obnoven prakticky do původního vzhledu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám