Hlavní obsah

Masážní sprcha prokrví celé tělo

Právo, Karolina Černá

Sprchování hydromasážními tryskami vypadá jako zbytečný luxus. Ovšem zvážíme-li jeho vliv na naši kondici ve vztahu k pořizovací ceně, možná změníme názor.

Foto: AQUA

Sprchový masážní box s vysokou vaničkou (90x90x220 mm). Cena 13 080 Kč.

Článek

Cena sprchového panelu se liší podle jeho velikosti, typu a počtu trysek. Základní set začíná na 10 tisících, v době akčních slev se dostaneme i pod tuto částku. Ve výbavě kvalitních panelů bývají čtyři trysky a jedna až dvě sprchové hlavice s regulací nabízených funkcí a s několika úrovněmi tlaku vody.

Praktické je, že můžeme sprchový panel sundat a připojit ho na jiném místě s přívodem vody.

Foto: SAPHO

Panel Totem z vysokotlakého laminátu, termostatická hlavice s dětskou pojistkou, sprchy s úpravou proti usazování vodního kamene. Cena 30 149 Kč.

Pročištění a relaxace

Již základní provedení sprchového hydromasážního panelu příjemně masíruje svalové tkáně, z trysek přitom proudí voda prosycená vzduchovými bublinkami.

Proudy vody (v nebolestivé příjemné intenzitě!) zvyšují prokrvení kůže, podporují tak látkovou výměnu. To vše je důležité v boji s celulitidou i pro uvolnění pohmožděných svalů. Stimulace podkožní vrstvy napomáhá rozšíření krevního řečiště a prokrvení.

Foto: SAPHO

Panel Angul z vysokotlakého laminátu má termostatickou hlavici s dětskou pojistkou, sprchy s úpravou proti usazování vodního kamene. Cena 35 998 Kč.

Typ, umístění a počet masážních trysek volíme podle toho, zda si přejeme masírovat krční šíji, celá záda, nebo akupresurní body na chodidlech.

Kaskádovitá sprcha proudící seshora je ideální k masáži šíje. K masáži ramen a zad slouží postranní trysky rozstřikující vodu ve spirále. U vertikální masáže páteře nastavujeme tlak proudu citlivě kvůli četným nervovým zakončením v této oblasti.

Foto: RAVAK

Sprchový hydromasážní panel Nautilius na skleněné čelní ploše. Panel je osazen termostatickou baterií s dětskou pojistkou, lze instalovat na stěnu i do rohu. Cena od 28 791 Kč.

Pozor - pro zdravé sprchování není ani tak důležitý počet trysek jako jejich správné nasměrování pod ostrým úhlem! Proud vody přitom směřuje zezdola nahoru, od končetin směrem k srdci.

Co sledovat při nákupu

Masážní panel vyžaduje určitou velikost sprchového koutu, aby byla masáž účinná. Minimálním řešením je obdélníkový půdorys 80x100-120 cm. Na kratší stranu se umístí panel, delší strana umožní správný odstup od trysek.

Foto: RAVAK

Sprchování přispívá k prokrvení pokožky, hydromasážní panel tento efekt umocňuje. Luxusní sprchový kout Whitewater od 139 000 Kč.

Masážní panely mohou být nástěnné i rohové, do sprchových koutů je lze zavěsit dodatečně (sprchový kout musí mít ale dobré dovírání, aby se voda nedostala ven). Prodávají se také kompletní boxy s vaničkou, zástěnou a tryskami.

Ve vybavení masážního (nejlépe výškově nastavitelného) panelu nechybějí: horní pevná sprcha, ruční sprcha (třeba i s nastavitelnou masážní hlavicí), masážní trysky, odkládací poličky, dětská pojistka.

Foto: POLYSAN

Panel Luk z litého akrylátu zpevněného sklolaminátem, záda panelu jsou z černého ABS. Termostatická hlavice s dětskou pojistkou, sprchy s úpravou proti usazování vodního kamene. Cena od 15 150 Kč.

Teplotu vody nastavujeme ručně termostatickou baterií, u luxusnějších provedení digitálně, včetně dráhy a intenzity střiků.

Modely vyšší třídy nabízejí sedátko, vlastní osvětlení, barevná světla pro chromoterapii (léčivé působení barev), senzor, který zajistí spuštění vody jen tehdy, když stojíme pod sprchou.

Foto: POLYSAN

Hydromasážní panel upevňujeme ke kratší stěně sprchového koutu, abychom od trysek zajistili potřebný odstup.

Péče o trysky a hlavice
Sprchové panely se vyrábějí nejčastěji z PVC, plastu, akrylátu a sklolaminátu, takže jejich údržba je jednoduchá zvlášť tehdy, jsou-li už z výroby ošetřeny anticalcovou vrstvou a vyjímatelnými filtry ve sprchových hlavicích. Ty chrání před usazováním nečistot a vodního kamene, lze je snadno vyndat, vyčistit a vložit nazpátek do hlavice.
Foto: POLYSAN

Panel Mola z litého akrylátu zpevněného sklolaminátem, záda panelu jsou z černého ABS, termostatická hlavice s dětskou pojistkou, sprchy s úpravou proti usazování vodního kamene. Cena od 13 800 Kč.

Víte, že...

…systém hydromasážních trysek vynalezl v polovině 20. století Ital Roy Jacuzzi? Jeho firma předtím vyráběla letecké motory a čerpadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám