Hlavní obsah

Starý cihlový dům získal díky rekonstrukci nový moderní interiér

Novinky, nes

Na belgickém venkově je možné narazit na spoustu domků, které slouží jako obydlí tamním farmářům. Jsou to jednoduchá cihlová stavení, obvykle mnoho desítek let stará. Majitelé jednoho takového objektu v malém městečku Lenniku se jej rozhodli zrekonstruovat. Architekti, které si pro svůj záměr vybrali, jim vytvořili moderní domov v původním cihlovém hávu.

Foto: www.studiofarris.com (8x)

Rekonstruovaný cihlový dům v belgickém Lenniku.

Článek

Studio Farris Architects, které je pod projektem podepsáno, zvolilo metodu „box v boxu“, tj. ponechalo vnější fasády a uvnitř domu zvedli podlahu a vystavěli nové zdi. Vnitřní prostor je díky této technice dostatečně izolovaný, aniž původní stavba doznala jakéhokoli většího narušení.

Foto: www.studiofarris.com

Velkoryse prosklený roh domu je dominantním prvkem rekonstrukce.

Foto: www.studiofarris.com

Majitelé dosáhli rekonstrukcí nejen zmodernizování, ale i výrazného prosvětlení interiéru.

V dané části Belgie jsou běžně k vidění podobné venkovské domy, u nichž často bývají některá okna i dveře jakoby náhodně zazděná a nová zase na jiných místech probouraná. Architekti se proto rozhodli podržet této praxe i v případě rekonstruované stavby.

Foto: www.studiofarris.com

Princip rekonstrukce domu je patrný především v místě oken, kde je odhalena tloušťka původní a nové zdi.

Foto: www.studiofarris.com

Přirozenou dominantou obývacího pokoje je moderní krb.

Ovšem co se týče počtu oken a jejich rozměrů, rozhodně se architekti nijak nesvazovali zaběhlými zvyklostmi a přistoupili k tomuto bodu víc než velkoryse. Místo vsazení klasických oken části zdí prostě prosklili, čímž dovnitř vpustili spoustu denního světla.

Foto: www.studiofarris.com

Na první pohled - běžný farmářský dům belgického venkova. Ale už na ten druhý si člověk všimne velice charakteristických prvků, jež ho od ostatních zřetelně odlišují.

Nové dřevěné podlahy a bílé stěny za starými cihlovými zdmi vytvářejí příjemný moderní interiér. Tím, že vnitřní prostor přece jenom o něco zmenšili, do dalších zásahů se architekti již příliš nepouštěli. Majitelé tak mohli volbou nábytku a dalšího zařízení sami rozhodnout o tom, jaký bude konečný charakter jejich domova.

Foto: www.studiofarris.com

V interiéru se snoubí původní historické prvky s moderními.

Foto: www.studiofarris.com

Architekti vytvořili zcela moderní domov uvnitř původní cihlové stavby.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlení v pyramidě aneb Sám sobě faraónem

Využívání pyramid pro nejrůznější očistné procesy, ale i jako obytných prostor není u nás ani ve světě ničím novým. Zatím se však tento směr příliš neposunul...

Výběr článků

Načítám