Hlavní obsah

Víkendový dům zařízený v provensálském stylu

V malebné vesnici Jabkenice nedaleko Mladé Boleslavi, spojované především s pobytem hudebního skladatele Bedřicha Smetany, se nachází v těsném sousedství muzea českého génia nový víkendový dům v provensálském stylu. Jeho majitelé jsou milovníci Smetanovy hudby, moderního designu a francouzské Provence.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

V prostoru nad francouzskými okny je instalována výsuvná markýza, která poskytuje příjemný stín při odpočinku na terase.

Článek

Majitelé bydlí převážnou část roku v Praze a dlouho hledali místo pro rekreační a letní bydlení. „Středočeská vesnice Jabkenice na Mladoboleslavsku nás okamžitě nadchla,“ říkají na úvod našeho setkání mladí manželé.

Najít vhodný pozemek pro stavbu rodinného domu nebývá lehké z mnoha důvodů. Pomineme-li žalostný stav stavebních parcel v urbánní struktuře měst a obcí, je třeba už při takto omezeném výběru uvažovat o dispozicích vysněného domu, o jeho správné orientaci ke světovým stranám, o umístění zahrady, terasy či ložnice.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Velkou část terasy zaplňuje vyhřívaný keramický bazén, jenž spolu s bílými okenicemi zvýrazňuje středomořský charakter domu.

„Nutno přiznat, že jsme k pozemku přistupovali spíše intuitivně, lokalita nás prostě uchvátila, ale v oblasti stavební a dispoziční jsme spoléhali spíše na odborníky. Přesto jsme si v závěru sami všechno dotvořili a prosadili celou řadu změn v projektu,“ vysvětluje mužský zástupce investora.

Architektura domu nyní splňuje všechna kritéria, která manželé požadovali, včetně stylové návaznosti na sousední barokní myslivnu, sloužící jako muzeum Bedřicha Smetany, i s ohledem na rozsáhlé lesní obory knížecího rodu Thurn-Taxisů v okolí.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Pouze na protější straně pozemku občas vykoukne stará a poněkud omšelá budova bývalé socialistické školky, dnes fungující jako výletní venkovská restaurace, zakrývají ji rychle rostoucí dřeviny a stromy. Na pozemku o rozloze téměř 3 000 m2 se prapůvodně nacházela obecná škola se zahradou, která byla zbořená před více než deseti lety. V době první návštěvy potenciálních zájemců byl pozemek zarostlý náletovými stromy a křovinami a z větší části sloužil jako skládka.

„Nejdříve byla nutná důkladná úprava terénu a hned poté vizuální oddělení nevzhledného objektu výletní restaurace,“ podotýkají noví majitelé.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Hlavní obytný prostor je laděný ve světlých tónech, pískovcový obklad krbu opakuje motivy z exteriéru.

Projekt domu připravila skupina mladých architektů mjölk z Liberce, avšak s významnými zásahy investora. Představou byl malebný, levandulí provoněný domov, inspirovaný oblastí francouzské Provence, současně však moderní a vysoce komfortní. „Diskuse s architekty o finální podobě a dispozičním řešení našeho domu byly poměrně dlouhé a komplikované, ale nakonec jsme dospěli k řešení, které nám ve všech směrech vyhovuje,“ upřesňují manželé.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Kuchyňský kout se nachází přímo v hlavním obývacím prostoru.

„Stavební firmu jsme sice vybrali ve výběrovém řízení, ale přesto jsme se nevyhnuli obvyklým tuzemským problémům, jako je nedodržování daného harmonogramu, nekvalita či špatná koordinace většiny subdodávek a tak dále a tak dále. Vše jsme nakonec zvládli jen díky dobré podpoře ze strany technického dozoru investora. V polovině září následujícího roku byla stavba kompletně dokončena,“ dodávají manželé.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Schodiště do prvního patra doplňuje subtilní, vzdušně působící zábradlí ze skleněných tabulí.

Jako základní konstrukční materiál zvolil investor osvědčený stavební systém Velox.

Dům s francouzskými okny a stylovými okenicemi je nepodsklepený, jednopatrový, na půdorysu tvaru „L“; užitná plocha představuje asi 150 m2 s dispozičním řešením 5 + kk. Vytápění zajišťuje plynový kotel, většina místností má podlahové vytápění. Součástí rodinného domu v provensálském stylu je též stylový zahradní domek, propojený s vlastním domem krytou chodbou, nechybí ani venkovní bazén s výsuvnou markýzou.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Provensálský styl je možné sledovat nejen v architektuře domu (typické francouzské okenice a markýzy), ale také v případě nápaditého interiérového designu. Manželé si jej z větší části navrhli sami. Inspirací jim byly cesty po Francii i znalost moderního designu v jednoduchém stylu z celého světa. „Důraz jsme kladli zejména na sladění všech barev a výběr vhodných doplňků, svítidel a materiálů. Výrobou velkého nábytku a jeho instalací jsme ale pověřili specializovanou firmu,“ vysvětlují.

S řešením interiéru začali s dostatečným předstihem, aby bylo vše kompletně dokončeno současně s hlavní stavbou, terasou a zahradou. Během zhruba půlročního využívání domu pak provedli několik drobných úprav, například doplnění vysouvací markýzy nad bazénem, v oknech přibyly žaluzie a na zahradě se objevily nové stromy a keře. V současné době se blíží jejich původním představám.

Foto: Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Ve většině místností je použita velkoformátová dlažba světlých odstínů, výjimkou je pouze jedna z koupelen.

„Řekl bych, že jsme si splnili svůj sen. Zvolené místo má bohatou kulturní historii, svůj genius loci. Občas k nám doléhá Smetanova hudba a je zde cítit vůně levandule z naší milované Provence,“ dodávají spokojeně manželé.

Technické údaje

Užitná plocha: 150 m2 s dispozičním řešením 5 + kk

Konstrukce: nepodsklepený jednopatrový dům, betonové základové pasy a základová deska, konstrukční stavební systém Velox, dřevěný krov

Výplně otvorů: okna a okenice dřevěné s izolačními dvojskly, vyrobené na zakázku, vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní

Vytápění: plynový kotel a podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou, nízkoenergetický dům

Vlastimil Růžička, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Skandinávský srub na český způsob

Stavba moderního srubu má daleko do romantické představy ošlehaných zálesáků, kteří pokácejí část divočiny a z hrubě opracovaných klád si postaví obydlí...

Výběr článků

Načítám