Hlavní obsah

Úklidové víly MAB vyhrály na celé čáře prestižní designovou soutěž

Novinky, nes

Letošní ročník mezinárodní soutěže studentů designu Electrolux Design Lab 2013 zná své vítěze. Obě nejdůležitější ocenění, tedy cenu odborné poroty i laické veřejnosti hlasující prostřednictvím internetových stránek soutěže, získal Kolumbijec Adrian Perez Zapata s projektem létajících úklidových robotů MAB.

Foto: Electrolux Design Lab

Vítězný projekt letošního ročníku soutěže – úklidový systém s létajícími miniroboty MAB.

Článek

Vítězný koncept představuje automatický úklidový systém, jehož podstatou je několik set létajících úklidových minirobotů. Ti uklízejí povrchy domova tím, že se jich dotýkají kapičkami vody. Systém sám kontroluje dům, zjišťuje, kde je třeba uklidit, a tam pak vysílá létající roboty.

„Byl jsem zrovna v univerzitní zahradě a pozoroval včely opylující květy. Spolupráce roje včel byla až magická,“ řekl Perez Zapata.

„Můj koncept MAB vyžaduje pouze krátké počáteční nastavení, aby dokázal fungovat samostatně. Poté už jen přijdete domů a uvidíte roj minirobotů, kteří křižují byt a zcela bez vašeho zásahu uklízejí. Vy si můžete sednout a odpočívat a u toho jen ohromeně pozorovat, jak čarují maličké víly MAB,“ dodal.

Foto: Electrolux Design Lab

Hravý projekt 3D tiskárny jídla Atomium získal druhé místo.

„Letošní vítězný koncept se vrací k myšlence, jak jinak pohlížet na roboty. Ne v pojetí jednotky, která napodobuje skutečného člověka, ale jako na něco, co se inspirovalo magickou logikou koordinované práce v přírodě a kolektivní inteligencí,“ říká Stefano Marzano, předseda poroty Electrolux Design Lab a šéfdesigner Electroluxu.

3D tiskárna jídla a Dýchající stěna na druhém a třetím místě

Druhé místo vybojovala Luiza Silva z Brazílie se svým konceptem Atomium, což je 3D tiskárna jídla. Porota pochválila „zaměření na celosvětové téma nutnosti zdravého životního stylu a boje proti chronickým chorobám, který se navíc inspiroval hravostí a kreativitou dětí“.

Foto: Electrolux Design Lab

Breathing Wall (Dýchající stěna) je čistička vzduchu s mnhoha dalšími volitelnými funkcemi integrovaná přímo do stěny objektu. Porota tento koncept ohodnotila jako třetí nejlepší.

Na třetí pozici skončil Jeabyun Yeon z Jižní Koreje s projektem Breathing Wall (Dýchající stěna), jejž lze popsat jako čističku vzduchu integrovanou přímo do zdi.

Čeští zástupci

Čtenáři Novinek si určitě vybaví, že v letošním ročníku soutěže měla Česká republika hned několik želízek v ohni. Do stovky nejlepších projektů postoupilo pět zástupců České republiky, z nichž dva se propracovali ještě do třetího kola, tedy mezi 57 nejlepších návrhů. Byla to Lucie Kubátová s robotickým čističem oken Gecko a Jiří Krišica s létající čističkou vzduchu Air Bee.

Foto: Electrolux

Projekt Gecko, autorky Lucie Kubátové

Soutěž pro mladé talenty mezi designéry

Soutěž Electrolux Design Lab je určena studentům designérských oborů po celém světě. Do letošního ročníku bylo přihlášeno přes 1700 konceptů ze 60 zemí světa. V porotě soutěže zasedl šéfdesigner Electroluxu Stefano Marzano, šéfdesigner Yanko Design Hideshi Hamaguchi a šéfeditor LOFT Bookazine Pio Barone Lumaga.

Každý rok jsou vyhlášeny tři oblasti, na něž by se soutěžící designéři měli zaměřit. Letos to byly tyto okruhy: Natural air (přirozený vzduch), Social cooking (společenské vaření) a Effortless cleaning (Úklid bez námahy).

Foto: Electrolux

Projekt AirBee, autor Jiří Krišica

Vítěz spolu s první cenou získal odměnu 5000 eur a šestiměsíční stipendium v designovém centru Electroluxu. Odměna za druhé místo byla 3000 eur a student na třetím místě získal 2000 eur. K ceně za nejvíce hlasů veřejnosti obdržel vítěz 1000 eur.

Všechna fota: Electrolux Design Lab

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám