Vila stojí v sousedství rezidenční čtvrti Vallvidrera pyšnící se výhledem na Barcelonu a obklopené přírodním parkem Collserola. Parcela je ve velmi příkrém svahu.

Na domě není jediná stěna, která by byla jen rovná.

Na domě není jediná stěna, která by byla jen rovná.

FOTO: Marcela Grassi

Zadavatel si přál mít při hodně napnutém rozpočtu dům s největším možným prostorem, optimálně orientovaný, hodně otevřený, ale přitom dostatečně chránící soukromí obyvatel před zraky zvědavců.

Rozšířením domu směrem vzhůru získali architekti více prostoru pro druhé podlaží.

Rozšířením domu směrem vzhůru získali architekti více prostoru pro druhé podlaží.

FOTO: Marcela Grassi

Architekti Tobias Laarmann a Yolanda Yuste ze studia YLAB Arquitectos Barcelona vytvořili tedy návrh třípatrové budovy kompaktních tvarů. Aby ale nevznikl nezajímavý betonový monolit, oživují ji fasetované fasády, které českému divákovi mohou velmi vzdáleně připomínat kubistické domy v Praze pod Vyšehradem.

Šikmý strop kuchyně je v nejvyšších místech až dvojnásobně vysoko oproti normálu.

Šikmý strop kuchyně je v nejvyšších místech až dvojnásobně vysoko oproti normálu.

FOTO: Marcela Grassi

Autoři vysvětlují, že poněkud geometrický charakter budovy vzešel z proporcí pozemku, jemuž se snažili stavbou přizpůsobit. Celkem logicky pak místo místně tradiční sedlové střechy volili spíše šikmou a rozšířením budovy ve střední úrovni výšky získali více prostoru pro druhé podlaží.

Kontrastní tmavě hnědé zařízení kuchyně je z jilmového dřeva.

Kontrastní tmavě hnědé zařízení kuchyně je z jilmového dřeva.

FOTO: Marcela Grassi

Hladký povrch čistě bílé fasády nenarušují ani okna. Jejich skleněné tabule jsou posunuty až na úroveň zdi, aby s ní vytvářely pokud možno jednu plochu. Stejně nenápadným dojmem působí i bílé hliníkové okenice.

Kuchyň je přirozeně propojena s jídelnou.

Kuchyň je přirozeně propojena s jídelnou.

FOTO: Marcela Grassi

Hlavní vchod do domu je ve druhém podlaží, kde se také nachází pokoj, koupelna a kuchyň s jídelnou. Kuchyň svou výškou zabírá dvě patra a její dvě velká okna nabízejí výhled na údolí.

Čistá bílá barva dominuje nejen exteriéru,a le také interiéru vily. Podlahy jsou vyloženy přírodním kamenem.

Čistá bílá barva dominuje nejen exteriéru, ale také interiéru vily. Podlahy jsou vyloženy přírodním kamenem.

FOTO: Marcela Grassi

V horním patře je hlavní ložnice s přilehlou koupelnou. Okna obou místností jsou orientována do soukromí, směrem k borovému lesu.

V napůl zanořeném spodním patře je skryto technické zázemí objektu a úložné prostory. Zároveň je zde ale také obývací pokoj a ateliér, obojí s vlastním vstupem na zahradu.

Zadní, intimní strana domu.

Zadní, intimní strana domu

FOTO: Marcela Grassi

Podlahy v domě a stěny v koupelnách jsou vyloženy přírodním kamenem a dveře natřeny bílou barvou v odstínu slonoviny. Dřevěné části zařízení kuchyně a jídelny jsou z tmavého jilmu a díky přesahu kuchyně do horního patra přejala jilm i ložnice prostřednictvím svých skříní.