Hlavní obsah

Mladí a nadějní designéři navrhli moderní lopatky a smetáky

Novinky, tnk

Na letošní největší přehlídce designu v Česku - Designbloku - zaujalo představení moderních lopatek a smetáků, které navrhli mladí a nadějní studenti. Kdyby se většina jejich návrhů dostala do masového prodeje, českému designu by to určitě pomohlo.

Foto: Novinky

David Hanke navrhl set s názvem Woof.

Článek

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze na Designbloku letos zaujala nejen svou módní tvorbou, ale nadchl i Ateliér průmyslového designu. Jeho žáci na přehlídce ukázali, jak podle nich má vypadat moderní lopatka a smeták. Vedoucím ateliéru je Ivan Dlabač.

Studenti se v ateliéru běžně věnují i navrhování drobných předmětů každodenní potřeby. Jejich cílem je ale hledat novou podobu produktu, který má mít umělecký rozměr a přidanou hodnotu.

Designér Kočnár navrhl lopatku do minimalistických interiérů.

Sehnat dnes v běžných obchodech lopatku a smeták, které by ladily třeba s minimalistickým nebo industriálním interiérem, není jednoduché. K mání jsou zpravidla klasické kovové lopatky s dřevěnými smetáky, které se designově hodí spíš na venkovská stavení, nebo nevkusné plastové kusy, které je lepší v interiéru uklidit.

Foto: Novinky

Lopatka Plastia vyniká svou kompaktností.

Práce studentů jsou tak rozhodně dobrým vykročením do segmentu produktového designu, kterému by u nás prospěla větší rozmanitost. Některé úkoly ateliéru jsou realizovány jako projekty ve spolupráci s firmami.

Jedním z nejzdařilejších návrhů prezentovaných na přehlídce je rudá lopatka Platex se smetákem Aero a dřevěná lopatka Alfred.

Foto: Novinky

Zleva: Vít Fendrych navrhl lopatku Platex se sketák Aero pro firmu Antikoro, vpravo: lopatka a smetáček od Filipa Klímy.

K vidění byla i netradiční lopatka s různými houbičkami, které uživateli slouží i k uklizení rozlité nečistoty nebo k setření prachu.

Foto: Novinky

Lopatka Spange od Lukáše Řípy.

Mezi návrhy nechybí ani lopatky a smetáky z tradičních materiálů pro tyto produkty, jako je dřevo a kov. Studenti jim ale dali moderní a jednoduchou podobu.

Foto: Novinky

Tomáš Chludil navrhl lopatku Alfred.

Mladí autoři navrhli lopatky a smetáky v uměřených barvách. Vyrobené kusy na sebe tak zbytečně nestrhávají pozornost, ale stanou se elegantním a funkčním doplňkem do domácnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám