Hlavní obsah

Skleněný válec uprostřed lesa jako domov pro milovníky přírody a klidu

Novinky, nes

V lesích v okolí kazašského největšího města Almaty (dříve Alma-Aty) vyroste příští rok velmi neobvyklý dům. Osmatřicetiletý podnikatel chtěl vytvořit domov pro sebe a svou partnerku s tím, že v něm bude místo pro relaxaci i popovídání s přáteli. Podstatou návrhu, který se mu líbil, je skleněný zastřešený tubus obemykající jeden ze stromů uprostřed lesa.

Foto: Aibek Almasov

Stavba je zajímavá propojením čistě průmyslového designu a přírody.

Článek

Jak se Novinkám svěřil autor díla Aibek Almasov ze společnosti A. Masow Design Studio, ačkoli jde o projekt na zakázku, projevili o něj už zájem další klienti. Tento konkrétní dům bude postaven v příštím roce.

Foto: Aibek Almasov

Adresa neotřele vyhlížejícího domu: Skleněný tubus uprostřed lesa, Almaty, Kazachstán.

Pro konstrukci architekt využil čtyř kovových sloupů, na nichž jsou „zavěšeny“ podlahy všech tří výškových pater. Plášť stavby je ze skla. Struktury uvnitř domu, například spirálovité schodiště vinoucí se všemi patry, jsou vytvořeny ze sádrokartonu, podlahy pak z betonu a dřeva.

Foto: Aibek Almasov

Až zase budete nevrlí při uklízení jehličí z vánočního stromku, pomněte, že jsou domácnosti, kde se s tímto druhem nepořádku potýkají celoročně...

Ačkoli daný styl architektury nemusí oslovit každého, rozhodně je pozoruhodný svým záměrem sloučit ryze průmyslový design s přírodou, umístit jej doslova do jejího lůna a její část (v tomto případě celý živý strom) naopak nechat prostoupit dovnitř stavby. Obyvatelé tak získají zázemí, které se snad už ani více nemůže odlišovat od přetechnizovaného světa velkoměsta.

Foto: Aibek Almasov

Majitel bude s přírodou v neustálém kontaktu. Vizuálním i fyzickém.

Celkové náklady na dům činí 361 tisíc dolarů, tedy 6 800 400 korun. Ačkoli se to může zdát poněkud drahé, majitel zřejmě na stavbě ušetřil, neboť běžné náklady na standardní dům ve stejných podmínkách by podle Almasova vyšly na celý milión dolarů (18 890 500 korun).

Foto: Aibek Almasov

Jedním z požadavků zadavatele zakázky bylo místo pro rozjímání a filozofování. Mezi korunami stromů, oddělen jen stěnou ze skla, k tomu bude mít ideální podmínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám