Hlavní obsah

Klasický kohoutek nebo elegantní baterie aneb Čím vybavit koupelnu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna prošla v poslední době velkou proměnou. Z malého prostoru určeného k osobní hygieně se během let stala důstojná místnost využívaná k relaxaci. K důležitému vybavení koupelny patří i baterie. Jak si správně vybrat?

Foto: RAVAK

Design umyvadlové baterie Chrome (od 2960 Kč) souzní se součástmi stejnojmenného konceptu. Baterie má vysoce kvalitní keramickou kartuš, na kterou výrobce poskytuje záruku pět let.

Článek

Při výběru se soustředíme kromě kvality také na její styl i tvar v kombinaci se sanitou, obklady, dlažbou a ostatními doplňky. Klasické kohoutkové baterie jsou na ústupu. Dnes obvykle sáhneme po moderní pákové baterii s jednoduchým ovládáním.

Foto: RAVAK

Vanová baterie Chrome (4491 Kč vč. DPH) svým geniálně jednoduchým designem a spolehlivou funkčností vytvoří základ každé komfortní koupelny. Nabídka zahrnuje nejen umyvadlové, ale také bidetové, vanové, sprchové, dřezové či podomítkové baterie.

Ve vaně i ve sprchovém koutu dáme přednost termostatické baterii. Při instalaci více baterií v koupelně se zaměříme na výrobky z jedné série od jednoho výrobce.

Různé druhy baterií

Na výběr máme baterie kohoutkové, pákové a bezdotykové. Dále pak stojánkové a nástěnné, které se instalují na omítku nebo pod ni. Rozlišujeme také baterie umyvadlové, vanové, sprchové či bidetové.

Foto: ROCCA

Umyvadlová stojánková kohoutková baterie Betap (6034 Kč) s automatickou zátkou, chrom.

K umyvadlu nejčastěji vybíráme baterie pákové stojánkové nebo tříotvorové kohoutkové či s páčkami. Méně používáme nástěnné baterie, které se montují do výšky nejméně 20 cm nad horní hranu umyvadla.

Foto: ORAS

V malé koupelně stačí vyměnit stávající stojánkovou nebo nástěnnou baterii za baterii bidetovou - Baterie Bidetta (od 2840 Kč bez DPH) s ruční sprškou a jednoduchou ovládací pákou spojuje luxus bidetu i skvělého pomocníka při úklidu.

Vanové baterie, ať už kohoutkové, pákové či termostatické, se montují na omítku. Vanám v prostoru sluší stojánkové baterie nebo baterie zabudované k okraji vany. Vanu lze napouštět přepadem či kaskádou. Nad vanu, ale i do sprch se instalují i podomítkové pákové či termostatické baterie. Výhodou tohoto řešení je, že na obkladech zůstávají jen funkční a estetické části.

Foto: ORAS

Termostatická vanová baterie Eterna (8990 Kč) umí regulovat čas sprchování a přispívá k ochraně životního prostředí. Návratnost investice je pro čtyřčlennou rodinu zhruba 2 roky.

Bidetová baterie je samostatná nebo zabudovaná a ovládá se pákou nebo kohoutky. Není-li v koupelně místo pro bidet, lze si pořídit k umyvadlu na toaletě umyvadlovou baterii s mobilní ruční sprškou.

Výhody termostatických baterií

V čem tkví přednosti termostatických baterií? Především jde o komfort používání, úsporu vody a energie, ale i bezpečnost. U termostatické baterie se nestaráme o teplotu vody. Stačí ji prostě nastavit na ovladači. Odpadá dlouhé ladění teploty, podobně jako neekonomické plýtvání vodou.

Foto: ORAS

Sprchový systém Hydra s talířovou hlavicí (od 5868 Kč) je úsporný, navozuje pocit jemného a příjemného deště. Díky úpravě proti usazování vodního kamene a silikonovým tryskám se snadno a rychle čistí.

Termostatické baterie mají dva ovladače – levý na stanovení průtoku vody (některé modely jsou vybaveny eko stop tlačítkem, které výrazně šetří vodu). Pravé tlačítko slouží k navolení optimální teploty vody.

Foto: GROHE

Digitální umyvadlová baterie Veris F-Digital (27 189 Kč bez DPH) má intuitivní multifunkční ovládání, bezdrátovou technologii, LED kruh, digi směšovací zařízení a další funkce.

Baterie je vybavena tlačítkem, které zabraňuje náhodnému spuštění horké vody, což je z bezpečnostního hlediska výhodné zejména v rodinách s malými dětmi, ale i se seniory. Dojde-li k výpadku studené vody, baterie dokáže zastavit vodu horkou. Horký není ani povrch baterie, takže se o něj nespálíme.

Ruční sprchy a vodicí tyče

V koupelně si nevystačíme pouze s jednou vodovodní baterií. Nejvíce sice používáme umyvadlové, ale většinou pořizujeme také vanové či sprchové baterie a ruční sprchy. Moderní hlavice ručních sprch disponují nastavením několika druhů proudů vody, většinou normální, masážní a jemný proud.

Foto: GROHE

Nástěnná páková vanová baterie Eurocube DN15 (7911 Kč bez DPH) s keramickou kartuší 46 mm, vybavená technologií SilkMove® a StarLight® a dalšími funkcemi.

Praktické a elegantní jsou sprchové vodicí tyče, které umožňují nastavení správné výšky a sklonu. Do sprchových koutů instalujeme sprchové nebo podomítkové baterie.

Nástěnné sprchové baterie ovládáme pákou, kohoutky nebo termostatickým tělesem. Požitek ze sprchování přinášejí velké sprchy.

Na bateriích nešetříme

Levná baterie obvykle nevydrží vysokou frekvenci používání. Kvalitní páková baterie je závislá na kartuši, kterou tvoří dvě keramické destičky s otvory umístěnými proti sobě.

Páka jimi posouvá a reguluje průtok vody podle toho, jak ji otáčíme a zdviháme. Kvalitu a životnost ovlivňuje materiál, z něhož je vyrobeno tělo baterie. Mezi kvalitní materiály patří mosaz, ale i ušlechtilá ocel, která se vyznačuje vysokou životností a odolností.

Foto: GROHE

Digitální umyvadlová baterie Veris F-Digital (27 189 Kč bez DPH) má intuitivní multifunkční ovládací jednotku, bezdrátovou technologii, ovládání teploty a průtoku, LED kruh, digi směšovací zařízení a další funkce.

Výběr baterie ovlivní také záruční i pozáruční servis, rychlost oprav a dostatek náhradních dílů. Důležitá je i snadná údržba, bez níž se žádná baterie neobejde.

Jaké tvary baterií jsou v kurzu?

Komfortní a luxusní styl, dokonalá elegance a hranaté tvary jsou jasným trendem dneška, i když mnozí dají přednost tvarům oblým. Ve všech tvarech se skrývají baterie úsporné, komfortní a bezpečné. Baterie lehce sladíme s koupelnovými doplňky, sanitární keramikou i nábytkem. Na své si přijdou i milovníci různých stylů.

Foto: LAUFEN

Umyvadlo se skrytým přepadem a odpadem i baterií z nové série Kartell by Laufen (750x350x120 mm): 22 704 Kč)

Klasické jednoduché tvary baterií jsou oblíbené kvůli spolehlivosti, funkčnosti a dostupným cenám. Moderní styl se vyznačuje čistými dynamickými tvary. V oblibě jsou i tvary geometrické. I u baterií platí zásada méně je více a elegance nepodléhá času. Také pro baterie jiných stylů je charakteristická kvalitní moderní technika zabalená např. do retro vzhledu.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní dům s nádechem exotiky

Jako z dílny profesionálního designéra působí do detailů sladěný interiér moderního domu, který dýchá pohodou a vypráví o exotických dovolených, jež si čerství...

Výběr článků

Načítám