Hlavní obsah

Velkorysý byt pro mladý pár i domácího mazlíčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z rodinného domu rodičů ve vilové čtvrti Mariánských Lázní odvedly Kateřinu na okraj Plzně práce a studium práv. Společně s přítelem Petrem a hovawartem Montym nyní obývají asi 110 m² velký byt s rozlehlou jižně orientovanou terasou.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantou obývacího pokoje je Lounge Chair Charlese Eamese značky Vitra. Nábytek je vyrobený na míru a dubová dýha barevně přizpůsobená odstínu podlahy z ořechu.

Článek

Co vás přimělo ke koupi tohoto bytu?

Zaujal mě v nabídce realitní kanceláře na internetu. Šlo o hrubou stavbu, ale na pěkném klidném místě, které nás oslovilo. Také se nám líbil sám dům – a konečně i to, že zde v domě máme jen dva sousedy.

Měli jste ještě možnost do stavby zasáhnout?

To ne, jedinou drobnou stavební úpravu jsme udělali v koupelně, ta původní se nám nelíbila, protože působila velmi stísňujícím dojmem.

Foto: www.modernibyt.cz

Otevřený obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní doprovázejí designové ikony – židle Panton chair od Vernera Pantona značky Vitra a nástěnná svítidla Lucellino od designéra Ingo Maurera. Vstup na jižní prosluněnou terasu cloní rolety značky Maron.

Hned v počátku úprav interiéru a jeho zařizování jste se obrátila na architektku?

Ne – až v průběhu realizace, když jsme nebyli schopni vyřešit otevřenou kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem v jednom prostoru. Chtěla jsem, aby všichni, kdo sem vstoupí, měli z tohoto místa spíš dojem obývacího pokoje než kuchyně. V časopise Svět kuchyní mě zaujala realizace architektky Karolíny Fořtlové, s níž jsem se pak domluvila na spolupráci.

Měla jsem už víc návrhů od kuchyňských studií, ale téměř všichni preferovali kuchyňský ostrůvek, bar a podobně, nakonec ale máme kuchyňskou linku podle návrhu paní architektky zhotovenou ve studiu Hanák.

Spolupráci s architektkou jsme zahájili v době, kdy už bylo rozhodnuto o podlahách a dveřích. Dřevěné podlahy jsou z masivu-ořechu a dveře z dubu mořeného do odstínu ořechu. Podobu interiéru jsem si pak vybírala z více návrhů architektky. Bavily jsme se o tom, co mám a nemám ráda, a nadchlo mě, že jsme dospěly ke stejným závěrům.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovnu zdobí relaxační vak Fatboy s oblíbeným vzorem Unikko od finské značky Marimekko.

Měla jste hodně vyhraněnou představu?

Mám ráda moderní styl, spíš jednoduchost a čisté linie, které mohu dotvořit a zútulnit vhodnými doplňky. Blízký je mi funkcionalismus a minimalismus, vyhýbám se kudrlinkám. Vzhledem k tomu, že tmavá barva podlah a dveří už byla dána, návrhy paní architektka postavila na kontrastu k nim.

Vidím zde několik designových ikon – ty jsou vaše oblíbené?

Moc se mi líbí, ale doporučila mi je architektka. Viděla jsem je už v návrhu, ale také na fotografiích a pak i v reálné podobě v showroomu.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v ložnici je zhotovený na míru. Klasické čelo postele nahradila dřevem obložená stěna s integrovaným zrcadlem. Zajímavé je i po obvodu nainstalované osvětlení.

Nábytek v ložnici vám také vyrobili ve studiu Hanák?

Ne. Je také zhotovený na zakázku, ale truhlářem Antonínem Šlajsem z Domažlic. Pracoval podle návrhu architektky. Dostala jsem na něj tip od kamaráda, kterému vybavoval penzión i dům. Jeho práce se mi velice líbila, a proto jsem ho oslovila. Jsem spokojená, jak zpracoval návrhy architektky. Moc se mi líbí zajímavě řešené nohy jídelního stolu, například originální komoda v obývacím pokoji.

Co vás ještě čeká?

Plánujeme ještě dokončit šatnu, která sousedí s ložnicí.

Bude se do ní vstupovat z ložnice?

To určitě ne. Vstupovat se tam bude i nadále z chodby. Také potřebujeme ještě pracovat na technické místnosti a upravit okolí. Petr čerstvě osázel terasu, ale bude tam víc práce.

Foto: www.modernibyt.cz

Obklady i dlažba v koupelně jsou zhotoveny z mramoru přivezeného z Indie.

Vím, že už byt užíváte asi půl roku. Z čeho máte největší radost?

Těší nás především prostředí, je tu klid a pohoda. Příjemně se cítíme všude, rádi trávíme čas v obývacím pokoji, ale i na terase, kterou miluje i Monty. Moc jsem se těšila na první noc, až si lehnu do postele a konečně si řeknu: A je hotovo! Jsem ráda, že jsme spolupracovali s paní architektkou Fořtlovou.

Interiér má jednotný styl a je tu plno detailů, které by mě samotnou nikdy nenapadly. Kdybych ale někdy měla jít odtud pryč a mohla si vybrat, kde budu bydlet, zvolila bych obrovský loft s otevřenou společenskou zónou a někde nahoře s intimním prostorem, kde by byla ložnice. Důležité je mít hodně světla…

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní a estetické panelákové bydlení

Panelové byty jsou obecně vnímány jako málo komfortní a nepříliš vzhledné. O to větší radost je vidět, že soudný investor a zkušený architekt mohou dosáhnout...

Výběr článků

Načítám