Hlavní obsah

Klasická i designová svítidla dodají interiéru specifický styl

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru centrálního osvětlení se řídíme velikostí a zařízením místnosti. Nezapomeneme také na dostatečné osvětlení frekventovaných míst. Oči totiž šetříme rozmístěním většího počtu svítidel po pokoji. Centrální závěsné svítidlo je dané - v centru stropu nebo velké stěny. Tzv. doplňková světla pak mohou být nástěnná, bodová nebo lampy.

Foto: TIPEC CZ

Tlumené světlo LED svíček má příjemnou atmosféru. Cena 543 Kč.

Článek

Nad sladěním skladby svítidel do interiéru nemusíme nijak přemýšlet - vyrábějí se v kolekcích, které zahrnují několik variant jednoho typu.

Nabídka osvětlení do interiéru je pestrá typem produktů i cenami - kvalitní lustry stojí tisícovku a více. Cena designových svítidel se může vyšplhat až na několik desítek tisíc. Vtipnou lampičku ale můžeme sehnat i za stovku.

Foto: RÁJ SVÍTIDEL

Na trhu je spousta kolekcí svítidel, takže není problém je sladit.

Tipy pro nakupování

Při nákupu svítidla bereme v úvahu také světelný zdroj (LED, úsporný, halogenový). Svítidlo i zdroj do sebe pasují tvarem, vyhovují si typem závitu. Pozor! Volbou silnějšího světelného zdroje, než jaký uvádí výrobce, riskujeme poškození svítidla!

Foto: IKEA

Praktické stahovatelné závěsné svítidlo s polohovatelnými světly. Cena 1490 Kč.

Centrální světlo může být pevné, ostatní volíme variabilní - stahovací svítidlo, kdy regulujeme světelný kužel, nebo bodovky, které můžeme natáčet do různých směrů. Z materiálů se vrací sklo, ovšem plast je díky své nízké ceně stále nejvyhledávanější. Prosazují se i výrobky z papíru nebo dřevěných špejlí.

Foto: IKEA

Papírové centrální svítidlo do dětského pokoje čistíme prachovkou. Cena 99 Kč/kus.

Při výběru svítidla volíme materiály, které jsou v interiéru již uplatněné, řídíme se i tvarovou shodou. Do interiéru s jednoduchými liniemi se nemusíme bát vybrat výstřednější model. Dominantní svítidlo atypického tvaru ale pak už doplníme jednoduchými svítidly, aby se vzájemně nerušila.

Jak rozmístíme světla

Projděme si každou místnost a představme si, kde a co chceme dělat. Jiné nároky na osvětlení máme v kuchyni, jiné v ložnici. Do pokojů s větší frekvencí činnosti dáme více světel.

Foto: STUDIO MODERNÍ SVĚTLA

Ve studentském pokoji se světla podřídila zónám: v pracovní části najdeme polohovatelnou lampu, v klidové části s lůžkem lustr s tlumeným světlem.

Platí pravidlo, že centrální svítidlo nad stolem umísťujeme až 60 cm nad jeho deskou. Kužel světla zčásti kryje stínidlo, aby světlo nešlo přímo do očí.

Foto: IKEA

Hřejivé světlo uvnitř keramické lampy zvýrazňuje vzory na jejím povrchu. Cena 599 Kč.

Pro čtecí a pracovní kout volíme kvalitnější zdroj světla, který šetří zrak. Pravák by měl mít světlo po levé straně, levák po pravé. Pro čtení se hodí lampička s kuželem směřujícím z čelní strany pod úroveň očí. Světlo nesmí oslňovat a mělo by mít teplý zlatavý podtón, který je očím příjemnější než studené světlo. Svítidlo umístíme tak, aby se neodráželo v monitoru počítače ani v televizní obrazovce.

Svítidla v konkrétních místnostech

V předsíni a na chodbě záleží na bezpečné orientaci hned u vstupu. Vsadíme na stropní svítidla, nastavitelné reflektory u botníku a vestavěných skříní. Nástěnná svítidla u zrcadla mají rovněž dekorativní úlohu, kužel jejich světla míří na nás, ne do zrcadla. Pohyb v noční předsíni i po schodišti je bezpečnější s integrovanými svítidly, která se umísťují na stěny nízko nad úrovní podlahy či schodišťových stupňů nebo také pod jejich okraj.

Foto: XXLUTZ

V předsíni využijeme nástěnná svítidla.

Zejména do velkého obývacího pokoje je vhodné nainstalovat světelnou soustavu z jedné kolekce, dosáhneme tak designového souladu. Větším počtem zdrojů místnost opticky rozčleníme na zóny. V části pro odpočinek, sledování televize volíme nepřímé osvětlení (svítí nahoru), v pracovní části pak vedle centrálního svítidla bodová světla, která lze podle potřeby natáčet.

Foto: PRECIOSA

V případě moderních velkorysých interiérů se sázka na luxusní designový lustr vyplatí. Světelný objekt Element od týmu designérů Jaroslav Bejvl ml., Jaroslav Bejvl, Jan Šípek je vyroben z jediného kusu ohýbaného skla. Cena 66 800 Kč.

V ložnici hrají prim svítidla s tlumeným světlem a funkcí stmívání: kloboukové stojací či stolní lampy. Čtenáři si na noční stolek u postele postaví lampu na čtení. Využít můžeme i čajové lampy a svícny. Obáváme-li se ohně ze svíček, zakoupíme svícny s LED třepotavým plamínkem, který svíčky dokonale imituje.

Foto: IKEA

Centrální svítidla v kuchyni umístíme do výšky 60 cm nad stolem.

Kuchyňský pracovní prostor osvětlíme tak, abychom si nestínili vlastním tělem nebo aby nám světlo nesvítilo přímo do očí. Nad jídelní stůl umístíme svítidlo s možností regulace výšky a intenzity svítivosti. Ideální pro pracovní plochu jsou světla zasazená do horních skříněk, která neoslňují a zároveň svítí kolmo na pracovní plochu. Vhodná jsou také světla bodová s možností natáčení. Automatická světla v úložných skříňkách se rozsvěcují a zhasínají při otvírání a zavírání dvířek.

Foto: OBI

Koupelnové osvětlení musí být kryto proti vlhkosti. Cena od 799 Kč.

Svítidla v koupelně musí mít krytí proti odstřikující vodě, což je označeno písmeny IP. Pro vestavná stropní svítidla stačí krytí IP43. Do prostoru, v němž nehrozí přímé postříkání vodou nebo kondenzace vodní páry, je předepsána hodnota IP21. Svítidla k zrcadlům mají být podélná, nejlépe po stranách zrcadla nebo nad nimi. Světlo míří na nás, ne do zrcadla.

Foto: IDEAL TRADE

V koupelně jsou světla umístěná podél stěn zrcadel, zářivky můžeme také polohovat.

Foto: OBI

Světlo do koupelny. Cena od 799 Kč.

Pozor, úspory

Do místností, v nichž často rozsvěcujeme a zhasínáme (WC, koupelna, chodba), instalujeme raději halogenový zdroj než úsporný, který tzv. déle nabíhá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám