Hlavní obsah

Prostorná vila v Ostrově sloužila i jako ordinace majitele

Novinky, text: Lubomír Zeman, editace: tnk

Lékař Josef Gross si nechal postavit velkolepou vilu v Ostrově. V přízemí prostorné stavby byla umístěna ordinace, v patře měl doktor svůj soukromý byt. V jeho interiéru se uplatnila krása uměleckého řemesla.

Foto: Jiří Podrazil

Vila s adresou: Ostrov, Nádražní čp. 320

Článek

Rozšiřování města Ostrova za původní hranice pokračovalo i v meziválečném období. Na lokalitách jihovýchodně, východně i severně od města, už před válkou rozparcelovaných, vyrůstaly další rodinné domy. Mezi nimi vznikla v roce 1925 i prostorná a velkolepá vila ostrovského okrskového lékaře Josefa Grosse.

Foto: Jiří Podrazil

Chloubou vily je reprezentativní terasa.

Velké vily vznikaly hlavně v reprezentativně řešené Nádražní třídě. Vypracování projektu doktor svěřil karlovarskému architektovi Karlu Ernstbergerovi. Ten vilu navrhl jako rodinnou stavbu a zařadil ji do souboru ostatních vil, které aktivní autor navrhl a realizoval v severozápadních Čechách.

Vilu zkrášlily dekorativní vázy

Jednopatrový objekt se zvýšeným přízemím má uliční stranu zvýrazněnou výstupkem. V parapetech oken je jinak hladká fasáda členěna střídmým ornamentálním dekorem.

Na pilířích vstupního schodiště, na balkónku i na výstupku byly umístěny dekorativní vázy. Stylově jednotné jsou i vstupní dveře s dekorativní mříží, okna a další prvky uměleckého řemesla interiéru.

Foto: Jiří Podrazil

Schodiště je kvalitní řemeslnou prací.

Německý vliv se na vile projevil hlavně v těžkých hmotách a tvrdých liniích. Dispozice je rozvíjena v systému řešení útulné zahrady - anglické cottage. Vstupní hala se schodištěm do patra byla propojena s rodinným domem do důmyslně komponované zahrady.

Doktor Josef Gross byl v Ostrově společensky aktivní. Po druhé světové válce byla vila zabavena a upravena na několik bytů. Přesto se v ní zachovalo krásné vnitřní dřevěné schodiště se sloupky a zábradlím, a například i ústřední topení s originálními regulačními ventily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám