Hlavní obsah

Mladí architekti se zaměřili na skutečné stavební problémy ve městech

Novinky, tnk

Vítězné návrhy mladých architektů do 33 let v soutěži Young Architect Award se snaží přinést nápady, jak změnit naše životní prostředí a stavby. Příležitostí ke zlepšení našeho životního prostoru našli opravdu hodně.

Foto: Young architect award

Tereza Scheibová získala za svou práci s názvem Malé typologie v Poličce hned tři ceny v soutěži. Porota ocenila přínos k posílení pospolitosti obyvatel.

Článek

Tématem letošního ročníku byla „Bolavá místa měst a obcí“. Cílem bylo najít konkrétní problematické prostory měst a obcí a otevřít širokou diskuzi o jejich možné změně. Mladé zajímala Praha, Brno i malá města.

Nejvyšší cenu získala práce na zlepšení okolí stanice metra Nádraží Holešovice v Praze. Areál bývalé panelárny autor ve svém návrhu proměnil v zastavěnou městskou čtvrť, zachoval ale industriální minulost místa.

Foto: Young architect award

Cenu Beton Brož Young Architect Award a Cenu Centra pro podporu počítačové grafiky má projekt kompaktního města od Šimona Brabce.

Brnu se věnovala dvojice slovenských autorů, kteří získali vysoké hodnocení poroty za překvapivý a funkční nápad, jak oživit břehy brněnské řeky v prostor k odpočinku a relaxaci obyvatel města.

Foto: Young architect award

Cena rektora Českého vysokého učení technického za školní práci získala navržená revitalizace řeky Svratky od Martina Machaly a Jany Matlovičové.

Porotci oceňovali nejen architektonické řešení, ale i kvalitu životního prostředí. Celkem vybírali ze 72 přihlášených prací čtrnáct finalistů. Patronkou soutěže je architektka Eva Jiřičná.

Foto: Young architect award

Cenu poroty získala vyhlídková lavička Grosseto od Víta Šimka a Štěpána Řehoře z H3 T architekti.

„Letošním tématem soutěže byl, tak jako v minulých ročnících, veřejný prostor. Porota ale letos přenechala iniciativu na soutěžících, aby hledali konkrétní problémové lokality. Objevovat, vidět jinak, měnit a mít neotřelé názory jsou schopnosti jednoznačně spojené s mládím - a mladí architekti v tomto ohledu nemohou zůstat stranou,“ uvedl předseda odborné poroty Tomáš Pilař z ateliéru Kuba & Pilař architekti.

Foto: Young architect award

Cenu architekta Josefa Hlávky má veřejná umělecká zahrada od Lukáše Koubka.

„Nebylo snadné vybrat ten nejlepší projekt z velmi kvalitních a obtížně souměřitelných prací. Pro naplnění letošního motta soutěže jsme si jako měřítko hodnocení stanovili objevení místa a využití jeho skrytého potenciálu,“ sdělil Pilař.

Foto: Young architect award

Cena rektora Technické univerzity v Liberci byla udělena školní práci s názvem Roudnické záhumenní od Jana Kurze a Lenky Pechanové.

Se soutěžními projekty se bude moci veřejnost seznámit během putovní výstavy, která skončí v dubnu 2014. Aktuálně bude od 7. do 30. října výstavu hostit brněnské Urban centrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám