Zajímavou stavbu na nejsevernějším výběžku mořského pobřeží norského kraje Møre og Romsdal realizovalo studio TYIN tegnestue Architects. Jednoduchost původní konstrukce spolu s tím, jak šikovně byla umístěna a jak kvalitní materiály její stavitelé použili, inspirovalo architekty k rozhodnutí budovat na původním místě a využít ze zachovalých zbytků vše, co bude možné.

Loděnice se otevírá z čelní strany klasickými vraty.

Loděnice se otevírá z čelní strany klasickými vraty.

FOTO: Pasi Aalto

Loděnice patří k typickým stavbám norského pobřeží.

Loděnice patří k typickým stavbám norského pobřeží.

FOTO: Pasi Aalto

Výsledkem je dřevostavba s několika ocelovými prvky. Ozvláštňující je pro ni hlavně otevíratelná boční fasáda a sdružení oken do pruhů. Ostatně, okna nejsou nová, pocházejí z nedaleké chátrající farmy. Právě jejich tvar určil, jak budou nakonec uspořádána.

Okna pocházejí z nedaleké chátrající farmy. Jejich charakter určil, jak budou uspořádána na nové budově.

Okna pocházejí z nedaleké chátrající farmy. Jejich charakter určil, jak budou uspořádána na nové budově.

FOTO: Pasi Aalto

Jedna stěna kopíruje skalisko, které vystupuje nad okolní terén.

Jedna stěna kopíruje skalisko, které vystupuje nad okolní terén.

FOTO: Pasi Aalto

Při demolici staré loděnice architekti zjistili, že je postavena na nestabilním jílovitém povrchu. Nová stavba je tedy ukotvena v osmimetrových profilech ve tvaru písmene H, které překlenují celou plochu. Výjimkou je pouze zadní stěna, která se částečně opírá o skalisko, jež v místě vystupuje nad úroveň okolního terénu.

Až se počasí podepíše na povrchu dřevěného obložení, loděnice se svým okolím díky stříbrošedé patině doslova splyne.

Až se počasí podepíše na povrchu dřevěného obložení, loděnice se svým okolím díky stříbrošedé patině doslova splyne.

FOTO: Pasi Aalto

Stěny jsou obloženy norskou borovicí, přičemž vnější vrstvy nevyžadují žádnou údržbu. Postupem času se na nich vytvoří stříbrošedá patina, takže stavba opět bude vypadat, jako by na svém místě stála odnepaměti. Dřevo z původní loděnice bylo použito především na vnitřní obklady, za nimiž je skryta většina prvků vyztužujících konstrukci.

Zajímavým rysem je možnost vyklopení všech panelů na jedné straně stavby směrem vzhůru, čímž se rozšíří zastřešená plocha.

Zajímavým rysem je možnost vyklopení všech panelů na jedné straně stavby směrem vzhůru, čímž se rozšíří zastřešená plocha.

FOTO: Pasi Aalto

Panely se otáčejí v místě svého zlomu kolem ocelové tyče. Zatímco horní, šikmá část se vkloní dovnitř stavby, spodní, kolmo stojící část se vyzvedne ven a vytvoří stříšku.

Panely se otáčejí v místě svého zlomu kolem ocelové tyče. Zatímco horní, šikmá část se vkloní dovnitř stavby, spodní, kolmo stojící část se vyzvedne ven a vytvoří stříšku.

FOTO: Pasi Aalto

Jednotlivé panely odklopné fasády se otáčejí ve vertikálním směru kolem ocelové tyče a vytvářejí tak zastřešený úkryt v prostoru před loděnicí. Jsou-li sklopeny, zezadu podsvícené plátno osvětluje interiér příjemným klidným světlem, zatímco střecha zachovaná z původní loděnice chrání stěnu před nepřízní počasí.

Čtyřmetrový pult slouží ke skladování nářadí i jako stůl na kuchání ryb.

Čtyřmetrový pult slouží ke skladování nářadí i jako stůl na kuchání ryb.

FOTO: Pasi Aalto

Loděnice slouží norským rybářům k uschování lodě a vybavení na rybolov.

Loděnice slouží norským rybářům k uschování lodě a vybavení na rybolov.

FOTO: Pasi Aalto

Adaptabilní přístup k designu, flexibilní postup při stavbě a vysoký podíl prací prováděných přímo na místě daly základ tomuto architektonicky výjimečnému objektu.

Ten na jedné straně nese veškeré znaky tradičních historických norských loděnic, ovšem na straně druhé je nezpochybnitelně moderním dílem nabízejícím v případě potřeby mnohostranné využití.

Konstrukce stavby je dřevěná.

Konstrukce stavby je dřevěná.

FOTO: Pasi Aalto

Díky velkému počtu oken je interiér dobře prosvětlen. V případě potřeby je ovšem možné rozsvítit světla ukrytá za plátny zakrývající z vnitřní strany boční výklopné panely.

Díky velkému počtu oken je interiér dobře prosvětlen. V případě potřeby je ovšem možné rozsvítit světla ukrytá za plátny zakrývajícími z vnitřní strany boční výklopné panely.

FOTO: Pasi Aalto