Hlavní obsah

Stylová loděnice z Norska zaujme svým nápaditým řešením

Novinky, nes

K typickým stavbám norských pobřeží patří odjakživa loděnice. Využívají je rybáři ke skladování svých lodí i veškerého vybavení pro rybolov. Jednu z nich, stojící v lokalitě Aure, se majitel marně snažil zachránit. Byla z poloviny 18. století a její stav tomu odpovídal. Proto ji nakonec bylo nutné zbourat. Na jejích základech však vyrostla loděnice nová. Moderní a zároveň stylová.

Foto: Pasi Aalto

Staronová loděnice nádherně zapadá do okolního prostředí.

Článek

Zajímavou stavbu na nejsevernějším výběžku mořského pobřeží norského kraje Møre og Romsdal realizovalo studio TYIN tegnestue Architects. Jednoduchost původní konstrukce spolu s tím, jak šikovně byla umístěna a jak kvalitní materiály její stavitelé použili, inspirovalo architekty k rozhodnutí budovat na původním místě a využít ze zachovalých zbytků vše, co bude možné.

Foto: Pasi Aalto

Loděnice se otevírá z čelní strany klasickými vraty.

Foto: Pasi Aalto

Loděnice patří k typickým stavbám norského pobřeží.

Výsledkem je dřevostavba s několika ocelovými prvky. Ozvláštňující je pro ni hlavně otevíratelná boční fasáda a sdružení oken do pruhů. Ostatně, okna nejsou nová, pocházejí z nedaleké chátrající farmy. Právě jejich tvar určil, jak budou nakonec uspořádána.

Foto: Pasi Aalto

Okna pocházejí z nedaleké chátrající farmy. Jejich charakter určil, jak budou uspořádána na nové budově.

Foto: Pasi Aalto

Jedna stěna kopíruje skalisko, které vystupuje nad okolní terén.

Při demolici staré loděnice architekti zjistili, že je postavena na nestabilním jílovitém povrchu. Nová stavba je tedy ukotvena v osmimetrových profilech ve tvaru písmene H, které překlenují celou plochu. Výjimkou je pouze zadní stěna, která se částečně opírá o skalisko, jež v místě vystupuje nad úroveň okolního terénu.

Foto: Pasi Aalto

Až se počasí podepíše na povrchu dřevěného obložení, loděnice se svým okolím díky stříbrošedé patině doslova splyne.

Stěny jsou obloženy norskou borovicí, přičemž vnější vrstvy nevyžadují žádnou údržbu. Postupem času se na nich vytvoří stříbrošedá patina, takže stavba opět bude vypadat, jako by na svém místě stála odnepaměti. Dřevo z původní loděnice bylo použito především na vnitřní obklady, za nimiž je skryta většina prvků vyztužujících konstrukci.

Foto: Pasi Aalto

Zajímavým rysem je možnost vyklopení všech panelů na jedné straně stavby směrem vzhůru, čímž se rozšíří zastřešená plocha.

Foto: Pasi Aalto

Panely se otáčejí v místě svého zlomu kolem ocelové tyče. Zatímco horní, šikmá část se vkloní dovnitř stavby, spodní, kolmo stojící část se vyzvedne ven a vytvoří stříšku.

Jednotlivé panely odklopné fasády se otáčejí ve vertikálním směru kolem ocelové tyče a vytvářejí tak zastřešený úkryt v prostoru před loděnicí. Jsou-li sklopeny, zezadu podsvícené plátno osvětluje interiér příjemným klidným světlem, zatímco střecha zachovaná z původní loděnice chrání stěnu před nepřízní počasí.

Foto: Pasi Aalto

Čtyřmetrový pult slouží ke skladování nářadí i jako stůl na kuchání ryb.

Foto: Pasi Aalto

Loděnice slouží norským rybářům k uschování lodě a vybavení na rybolov.

Adaptabilní přístup k designu, flexibilní postup při stavbě a vysoký podíl prací prováděných přímo na místě daly základ tomuto architektonicky výjimečnému objektu.

Ten na jedné straně nese veškeré znaky tradičních historických norských loděnic, ovšem na straně druhé je nezpochybnitelně moderním dílem nabízejícím v případě potřeby mnohostranné využití.

Foto: Pasi Aalto

Konstrukce stavby je dřevěná.

Foto: Pasi Aalto

Díky velkému počtu oken je interiér dobře prosvětlen. V případě potřeby je ovšem možné rozsvítit světla ukrytá za plátny zakrývající z vnitřní strany boční výklopné panely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám