Objektu, který stojí v berlínské čtvrti Lichterfelde, rozhodně nechybí punc ojedinělosti a nezaměnitelnosti. Na pozemku je orientován kolmo k cestě, takže se příchozím odkrývá pohled skrz velká okna přímo do centrální haly, jejíž dominantou je atypicky řešený krb.

Materiál fasády a střechy je sjednocený. Návrh předpokládá postupnou proměnu vzhledu domu od současné tmavé barvy k typickému zelenkavému odstínu měděnky, je se časem po celém povrchu vytvoří.

Materiál fasády a střechy je sjednocený. Návrh předpokládá postupnou proměnu vzhledu domu od současné tmavé barvy k typickému zelenkavému odstínu měděnky, jež se časem po celém povrchu vytvoří.

FOTO: Rudi Meisel

Z foyeru se vystupuje po schodiště do společenské haly.

Z foyer se vystupuje po schodišti do společenské haly.

FOTO: Rudi Meisel

Vstup je zanořen pod úroveň okolního terénu a tvoří ho prostorné foyer se šatnou. Odtud je také přístup do servisních prostor. Po schůdcích se vchází do centrální haly, do níž je situována i kuchyňská a jídelní zóna. Nad schody, do nichž je zasazen krb, se nachází obývák a ložnice rodičů. Horní patro, přístupné po samostatně stojícím schodišti, obývají děti. Mají zde své dva pokoje a galerie před nimi slouží jako společná herna.

Pohled z obýváku do haly s krbem, která slouží jako hlavní společenská místnost.

Pohled z obýváku do haly s krbem, která slouží jako hlavní společenská místnost.

FOTO: Rudi Meisel

Interiéru domu nechybí vzdušnost a odlehčenost. Nad schodištěm s krbem se nalézá obývák a ložnice rodičů, úzkým schodištěm se dál pokračuje k pokojům dětí.

Interiéru domu nechybí vzdušnost a odlehčenost. Nad schodištěm s krbem se nalézá obývák a ložnice rodičů, úzkým schodištěm se dál pokračuje k pokojům dětí.

FOTO: Rudi Meisel

Výjimečné prostředí, do nějž architektka Anja Schüttová zasadila stavbu, si přímo vyžádalo použití trvale udržitelných materiálů, které si časem vytvoří svou vlastní, přirozenou patinu. Vzhledem k homogenitě tvaru objektu bylo zřejmé, že povrch střechy i fasády bude totožný. Celý dům tedy pokrývá měděný plášť, jehož elegantní tmavě hnědá barva se postupně změní v typicky zelenkavý odstín měděnky a objekt tak splyne se zelení zahrady.

Dům stojí kolmo k příchozí cestě, takže se návštěvníkům nabízí pohled dovnitř domu skrz bohatě prosklenou čelní fasádu.

Dům stojí kolmo k příchozí cestě, takže se návštěvníkům nabízí pohled dovnitř domu skrz bohatě prosklenou čelní fasádu.

FOTO: Rudi Meisel

Stavba upoutává pozornost svými ostrými rysy a velkým počtem oken.

Stavba upoutává pozornost svými ostrými rysy a velkým počtem oken.

FOTO: Rudi Meisel

Dům se obejde bez klimatizační techniky a umožňuje systematické pasivní využívání sluneční energie. Jeho okna jsou umístěna a dimenzována tak, aby sluneční paprsky příjemně prohřívaly interiér a docházelo k jeho přirozené ventilaci. Všechny pokoje jsou navíc po celý rok příjemně prosvětlené.

Vnitřní uspořádání domu

Vnitřní uspořádání domu.

FOTO: Pott Architects