Hlavní obsah

Skrytý moderní domov v centru velkoměsta

Byt na Starém Městě v Praze se podařilo Erichovi a Ilse získat náhodou. Původně si ho chtěl koupit kamarád, ale nakonec jim ho přenechal. Oba Prahu milují, pracují zde, ale stále se ještě vracejí domů do Německa.

Foto: www.modernibyt.cz

Interiér nepůsobí studeně, přestože je použito množství bílých lakovaných povrchů. To je vyváženo hřejivým vzhledem lakované podlahy z masivních prken exotické dřeviny sucupira a dřevěnými povrchy dalšího vybavení.

Článek

Co vás vedlo k tomu, že jste vyměnili podnájem za vlastní byt?

V Praze jsme celý týden, ale na víkendy, a někdy i prodloužené, se vracíme do Drážďan, kde bydlí naše rodiny. Tady oba máme dobrou práci a Prahu máme moc rádi, ale ještě jsme se zcela nerozhodli, kde bychom se chtěli usadit trvale. Nájemní byty, v nichž jsme bydleli, sice nebyly špatné, ale stoprocentně nám nevyhovovaly.

Foto: www.modernibyt.cz

Knihovna v obývacím pokoji je zhotovená na míru, sahá až ke stropu a volně přechází v pracovní stůl umístěný vedle okna, avšak plně integrovaný do sestavy. Pohovka stejně jako konferenční stolek jsou značky Vibieffe.

Když se objevila nabídka kamaráda, uvítali jsme ji. I kdybychom se po čase rozhodli náš život změnit a třeba i odjet natrvalo z Prahy, byt můžeme pronajímat.

Nový byt si zřejmě vyžádal nemalé úpravy, aby naplnil vaše představy.

To ano. Dřív tu bydlela stará paní, byt byl zanedbaný a v nevyhovujícím stavu. Bylo třeba z gruntu ho předělat. Pustili jsme se do toho, protože v Praze trávíme většinu času. Chtěli jsme mít příjemné soukromé zázemí pro dva lidi, které by plně vyhovovalo našemu způsobu života, ale zároveň i místo, které můžeme využívat pro neformální schůzky s lidmi spojenými s naší prací.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantou jídelny je teakový stůl přivezený z Indonésie a prodávaný ve Snel Furniture. Skvěle ladí s moderními čalouněnými židlemi Manila (Andreu World).

Občas se zde uskuteční pracovní setkání nebo sem například zveme naše obchodní partnery na večeři apod. Potřebovali jsme, aby byl dostatečně reprezentativní.

Jaký úkol před vámi stál?

Sami bychom si s tím neporadili a neměli bychom na to ani čas, proto jsme se na základě doporučení obrátili na architektonické studio ADR a ponechali architektům volné ruce. Byla potřebná celková rekonstrukce - kompletně nová elektroinstalace, vodoinstalace, ale i dispoziční úprava interiéru. Co bylo možné, se vybouralo. Zůstaly jen nosné konstrukce. Také bylo třeba zesílit a vyztužit stropy.

Foto: www.modernibyt.cz

Předsíň je od ostatních částí interiéru oddělena posuvnými dveřmi, které zajíždějí do pouzder ve stěnách. Je do ní začleněna praktická vestavná skříň. Z důvodu jednotného vzhledu je i protější stěna obložená bíle lakovanými deskami.

Neměli jste problémy s povolením úprav? Dům se nachází na Starém Městě v památkově chráněné zóně.

Jistá omezení zde byla, ale nic zásadního. Okna zůstala zachovaná, jsou repasovaná, vstupní dveře do bytu z vnější strany do chodby také. Uvnitř jsou opatřeny bezpečnostním kováním, bílým krytem a jsou plně v souladu s konceptem interiéru, s nímž dokonale splývají. Myslím, že také trvali na dřevěné podlaze. Přípravné práce včetně získání povolení ovšem zabraly rok. Samotná rekonstrukce si už pak vyžádala jen čtyři měsíce.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava je zhotovená z bíle lakované MDF desky. Část zadní stěny za pracovní deskou v barvě bílé kávy tvoří bíle lakované sklo. Vedle dřezové baterie se sprškou je integrovaný zapuštěný mýdelník. Osvětlení zajišťují svítidla Gigalite a Tite.

Jak probíhala?

Společenská část interiéru se propojila. Přestože není nijak velká, působí prostorně a velkoryse. Byt je poměrně úzký a dlouhý, táhne se napříč domem, proto je většina úložných prostor podél obvodových stěn. Ovšem tak, že působí velmi kompaktně a se stěnami splývá, stejně tak kuchyňská sestava, která je vytažená až pod strop.

Ta skutečně nabízí spoustu úložného prostoru.

Kompaktní stěna zahrnuje naprosto kompletní vybavení kuchyně - vestavné spotřebiče Miele (chladničku s mrazničkou, myčku, pečicí troubu, mikrovlnnou troubu, kávovar, také sestavu varných desek - dvouplotýnkovou elektrickou, plynovou a lávový gril) a spoustu úložných prostor. Ty najdete také v samostatném ostrůvku, který lze využít i jako barový pult.

Foto: www.modernibyt.cz

Na ložnici navazuje šatna kombinovaná s technickou místností, kde je umístěná pračka a sušička. Jednotná linie úložných prostorů kopírující obvodové zdi bytu ve výšce 75 cm je dodržena i v ložnici.

Interiér působí velmi čistě a úhledně.

O to šlo. Všechny úložné prostory kromě knihovny jsou uzavřené, což zvyšuje dojem upravenosti. Vše lze snadno udržovat. Drobnosti, které běžně užíváme, se nikde nepovalují, mají své místo. K úhlednosti celku přispívá také sjednocená výška pracovní desky kuchyňské sestavy, ostrůvku, jídelního stolu i skříněk podél obvodové zdi na protější straně kuchyně za jídelním stolem, které volně navazují na knihovnu v obývacím pokoji a přecházejí v pracovní stůl u okna.

Mnoho lidí dnes ani v moderních interiérech není nakloněno obrazům, fotografiím a umění. Tady je tomu naopak.

Tady už architekti od počátku počítali s využitím prostoru na stěnách k tomuto účelu. K umění mě to táhne odjakživa. I doma jsem se jím vždy obklopoval, tak jsem se ho nechtěl vzdát ani tady.

Foto: www.modernibyt.cz

Přestože je koupelna malá, působí prostorným dojmem. Je tvořena velkým sprchovým koutem, který od umyvadla Zero Domino odděluje stěna z čirého skla. Nástěnná sprchová souprava i umyvadlová baterie jsou od značky Dornbracht, dešťové nebe od Viabbizzuna.

Vždy nějak souviselo také s mou prací. Jsem v Čechách, oblíbil jsem si například černobílé fotografie Tona Stana nebo obrazy Zdeňka Sýkory, který patří mezi špičku v oblasti moderního umění, či sošky Evy Janouškové.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní a estetické panelákové bydlení

Panelové byty jsou obecně vnímány jako málo komfortní a nepříliš vzhledné. O to větší radost je vidět, že soudný investor a zkušený architekt mohou dosáhnout...

Výběr článků

Načítám