Hlavní obsah

Muzeum vědy na jihu Lyonu připomíná zmuchlanou krabičku od cigaret

Novinky, tnk

Stavba s názvem Confluence (Soutok) bude sloužit jako Muzeum vědy a společnosti. Otevřeno by mělo být v průběhu příštího roku. Jeho vnější kostra zatím ALE vypadá jako vesmírný koráb nebo zmuchlaná a proděravělá krabička od cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Stavba má tak trochu katastrofické rysy.

Článek

Muzeum vědy a společnosti na jihu Lyonu od architektonického studia Coop himmelb(l)au je na plánech už od roku 2001, výstavba začala před třemi lety.

Velkolepá stavba vzniká na okraji průmyslové zóny na soutoku dvou řek, Rhône a Saône. Budova má rozvíjet vědeckou kulturu v moderní společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Vypadá to, jako by skleněnou fasádou proletěl metaorit.

Muzeum má sloužit jako multidisciplinární prostor. Nevšední architektura by měla instituci pomoci zachovat stávající muzejní návštěvníky a zároveň přilákat nové. Muzeum Confluence může hrát aktivní roli při šíření vědecké kultury a řešení zásadních sociálních otázek.

Foto: Profimedia.cz

Budova připomíná i vesmírnou loď.

V rozsáhlé budově s podlahovou plochou cca 30 000 m² má být deset částí s různými výstavami. Ty mají prostřednictvím svých exponátů odpovídat na základní otázky: odkud jsme přišli, kam jdeme, kdo jsme aj.

V budově budou i výstavy věnované klonování, globálnímu oteplování, sociálnímu chování aj. Muzeum bude poskytovat i prostory pro dočasné výstavy.

Foto: Profimedia.cz

Stavební práce jsou v plném proudu.

Stavba má propojovat i průmyslové laboratoře, školy, kulturní střediska a různé organizace cestovního ruchu. Po dokončení má kombinovat různé prvky - krystalickou strukturu i oblé tvary mraku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám