Hlavní obsah

Vana, nebo sprchový kout? Rozhodující je rozměr koupelny i pohodlí

Právo, Karolina Černá

Zda si pořídíme do koupelny sprchový kout, nebo vanu, určí cena a rozměry koupelny. Volba materiálu se spíše podceňuje, přitom ale právě on rozhoduje o životnosti vany.

Foto: Kaldewei

Luxusní smaltová vana Rondo Star 8 je určena koupelnám s velkorysým prostorem. V rozměru 170 x 74 x 44 cm za 64 818 Kč.

Článek

Sprchový kout nebo minivana jsou ideální pro malé koupelny s plochou kolem tří metrů čtverečních. Existují atypické kouty o rozměrech 70 x 90 cm, u běžných výrobců najdeme malé varianty typu 80 x 80 nebo 70 x 70 cm. Kout lze vyrobit na míru, standardní kusy (rohové, čtvrtkruhové) mají délku hrany/poloměru 90 nebo 100 cm.

Foto: Kaldewei

Extrémně plochá vanička Superplan ze smaltu o rozměrech 120x90x2,5 cm stojí 18 230 Kč.

Toužíme-li se nořit do vodní lázně a nemáme v koupelně dostatek místa, vybíráme z řady asymetricky tvarovaných van se zástěnou na širší straně nebo z tzv. sedacích minivan, které jsou svými rozměry 105 x 65 x 42 cm menší než velkorysé sprchové kouty (150 x 150 nebo 75 x 170 cm).

Foto: Ravak

Akrylátová asymetrická vana Avocado je vhodná do malých koupelen. V rozměru 75x150 cm za 6674 Kč.

Akrylátové vany

V současné době patří mezi nejžádanější. Jsou lehké, jejich povrch je hladký a lépe izoluje teplo. Není však akrylát jako akrylát. Jeho kvalita se odvíjí od způsobu výroby.

Foto: Jika

Akrylátová vanička Tigo do sprchového koutu, rozměry 98x88x19,5, cena 11 256 Kč.

Některé vany se vyrábějí tzv. sendvičovým způsobem, kdy se mezi dvě vrstvy akrylátu (velmi pružný termoplast) zasadí pevná výplň. Obvykle základ materiálu tvoří dřevotřísková deska vyztužená tvrdou polystyrenovou pryskyřicí nebo polyuretanovou pěnou a skelným vláknem, které pokrývá vrstva akrylátu.

Existují také akryláty obohacené a zpevněné přírodními minerálními látkami, kdy se výsledná směs odlévá do připravených forem.

Proti skluzu je úprava antislip
Hladké povrchy van a vaniček mohou být zrádné, proto opatříme dno gumovou podložkou nebo koupíme výrobek s protiskluzovým ošetřením již z výroby. Může jít např. o plastické výstupky na povrchu vaničky nebo v případě smaltových van o povrchovou protiskluzovou úpravu antislip, což je směs křemičitého písku zataveného při vysoké teplotě do smaltu.

Dovnitř hotové vany však nikdo nevidí a nezbývá než věřit tvrzení výrobce a prodejce. Orientací pro výběr kvalitního materiálu může být jeho tloušťka. Standardně má mít 4–5 mm, u speciálně tvarovaných van by tloušťka neměla být menší než 8 mm.

Foto: Sanotti

Rohová asymetrická vana Collo nabízí díky akrylátu madla a opěru pro ruce, aniž by se do ní vrtaly otvory. V rozměru 165x90 cm je za 9892 Kč.

Akrylát je hygienický, jeho povrch má nízkou pórovitost. Materiál při čištění odolá běžným čisticím prostředkům, přesto je lepší se vyhnout čisticímu písku, alkoholu a koncentrovaným kyselinám.

Případné vrypy se dají přebrousit speciální brusnou pastou. Týká se to však pouze vrypů do hloubky 1 mm.

Díky své pružnosti nabízí akrylát řadu tvarových a barevných variací.

Foto: Kaldewei

Hygienický povrch bez pórů ze smaltované oceli (3,5 mm) zve k relaxační koupeli. Vana Cayono, od 9565 Kč.

Kovové a přírodní vany

Smalt odolá otěru a poškrábání, nevadí mu chemikálie. Kvalita ale závisí i na tloušťce stěn, ty tenké se mohou po nárazu těžkého předmětu naštípnout. Nejkvalitnější typy mají tloušťku stěn 3,5 mm, kde 2,9 mm tvoří ocelový základ a 0,6 mm připadá na vrstvu smaltu. Pozor musíme dávat pouze na oprýsknutí smaltu po pádu těžkého předmětu na povrch. Vyhneme se také abrazivním čisticím prostředkům.

Foto: Rocca

Litinová smaltovaná vana Savana s nohama (lví spáry) a s povrchovou úpravou antislip je vhodná pro milovníky retra. V rozměru 170x85 cm stojí kolem 46 437 Kč.

Litina patří mezi tradiční kovové materiály. Je tvarově stálá, má dlouhou životnost, voda v ní zůstává dlouho teplá. Nevýhodami jsou vysoká hmotnost a omezené množství tvarů, které lze z litiny vyrábět.

Foto: Marmorin

Vana Eva z litého mramoru působí elegantně. Volně stojící v rozměru170x85x57 cm je za 26 450 Kč.

Keramické nebo mramorové vany, případně vany z přírodního kamene či dřeva najdeme v luxusních koupelnách. Jejich nevýhodou může být v případě kamene přílišný chlad, u dřeva obtížnější péče. Proto existují také imitace těchto materiálů, které tyto nedostatky minimalizují. Např. umělý kámen je velmi odolný vůči mechanickému a chemickému poškození a tlumí zvuk při dopadu vody.

Foto: Fakopa

Luxusním kusem v domácích lázních je ručně zpracovaná vana z jádrového teaku. V rozměru 170x110x71 cm stojí 96 257 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám