Hlavní obsah

Matraci a rošt vybíráme na míru svým potřebám

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákup matrace a roštu je individuální záležitost. I do partnerského lože vybíráme dvě matrace a dva rošty. Proč? Lišíme se totiž tělesnými proporcemi a hmotností. Jediné, v čem by se měly matrace v loži pro dva shodovat, je jejich výška.

Foto: Dormeo

Prospíme jednu třetinu života, tak proč si ji pro větší pohodlí nezpříjemnit kvalitní matrací a roštem.

Článek

Pocity partnera ležícího níže totiž nemusejí být právě příjemné. Při pořízení matrace bereme v úvahu rozměry lůžka, na které ji položíme. Kromě její šířky, délky a výšky se zajímáme o typ roštu. Výběr roštu s volbou matrace úzce souvisí, protože každá matrace má podle typu vlastní nároky na podporu podkladu a odvětrávání.

Foto: Jelínek

Při ležení na správné matraci je naše páteř v jedné přímce.

V obchodě si určitě lehněte

Matraci vyzkoušíme při nákupu vlastním tělem, ideálně po dobu 15 až 30 minut. Nemáme-li tolik času, zkontrolujeme, zda je naše páteř v pozici na boku rovná. Tvrdost matrace pak odvozujeme od své váhy i věku.

Lehčí nebo starší tělo lépe snáší měkčí matraci (kvůli ochraně kloubů), zejména ležíme-li často na boku. Kdo spí rád na břiše a zádech, snese tvrdší podklad. Seriózní výrobci umožňují vyzkoušení matrace po dobu několika dnů s možností ji nepoškozenou vrátit.

Délka matrace by měla o 20 cm přesahovat naši tělesnou výšku. Standardní šířka je 90 cm na jedno lůžko. Při nákupu zohledníme odvod vlhkosti a termoregulační vlastnosti matrace. Existují typy s teplejší stranou, např. z ovčí vlny, a s druhou letní prodyšnou stranou z kokosových vláken.

Alergici potřebují speciální úpravy matrace zabraňující šíření mikroorganismů v lůžku (matrace a potahy s obsahem nanočástic stříbra, bio matrace z přírodních materiálů).

Co podpoří tělo

Různé části těla vyžadují odlišnou oporu, proto výrobci rozdělují matrace do tří až sedmi zón s odlišnou tuhostí. Tvrdší zóny jsou v oblasti ramen, hrudníku a boků, měkčí v části kříže a chodidel.

Pružinové matrace dělíme na dnes již zastaralé klasické a tzv. taštičkové, jejichž jednotlivé pružiny jsou proti klasice kladené ve větší hustotě a chrání je samostatné kapsy (taštičky), doplněné studenou pěnou. Pružiny reagují na vyvíjející se specifický tlak, takže kopírují tělo.

Povrch matrace zpevňují kokosová vlákna, polyuretan nebo ovčí rouno. Pružinové taštičkové matrace jsou prodyšné, odvádějí vlhkost z povrchu.

Foto: Gumotex

Matrace z taštičkových pružin Zlata Plus má vnější 7zónové profilované desky z kvalitní PUR pěny. Matrace vyžaduje rošt bez polohování. Cena 4199 Kč.

Z pěnových matrací vedou na trhu tvarově stálé studené pěny, zajišťující díky své vysoké hustotě potřebné odpružení. Mají také dlouhou životnost. Studených pěn je několik druhů, např. označení HR pěna (high resilience) se odvolává na vysokou pružnost, otevřenější buněčná struktura zaručuje dobrou prodyšnost.

Ze směsi PUR (pěnový polyuretan, tzv. molitan) a HR pěny vzniká líná pěna, která kombinuje teplotní roztažnost obou materiálů, takže netrpí tolik na proleženiny. GR pěna při tlaku silně pruží směrem vzhůru, je ideální pro polohovatelná lůžka.

Foto: Gumotex

Matrace Isabela z HR pěny. Jádro je složeno z rozdílných vrstev kvalitní studené pěny a PUR pěny s vysokou hustotou. Cena 5249 Kč.

Gelové matrace jsou tvořeny segmenty z gelu, které na tělo působí jako akupresurní body uvolňující svalstvo. Relaxaci těla napomáhá bodově rozdílná tuhost ložné plochy.

Foto: Geltech

Matrace Hurikan Gel s gelovými segmenty. Uvnitř jádra jsou pro lepší odvětrávání zakomponovány plastové pružiny. Cena 11 690 Kč.

Latexové matrace ze syntetického materiálu s podílem přírodního latexu ustupují pěnovým výplním.

Foto: Gumotex

Latexová matrace Leona se vyznačuje zvýšenou elasticitou a tvarovou stálostí. Je zárukou optimální měkkosti a podpory pro jednotlivé části těla. Cena 4949 Kč.

Spojením několika vrstev z různých materiálů (kokosová a latexová hmota) pak vznikají sendvičové matrace.

Foto: Gumotex

Matrace sendvičového typu Norka Plus má střed jádra zpevněný deskou z lehčeného polyuretanu (RE pěna), vloženou mezi vrstvy kvalitní PUR pěny. Patří mezi tvrdší matrace. Cena 3399 Kč.

Rošt a jeho matrace

Při nákupu roštu zvažujeme vybíraný typ matrace, neváháme poradit se s prodejcem. Obecně platí: na neprodyšnou pevnou podložku nebo pevný laťkový rošt pokládáme pouze pružinové nebo taštičkové matrace, které nesnesou polohování. Pro moderní pěnové matrace jsou pak nejvhodnější lamelové a segmentové rošty.

Foto: Tempur

Polohovatelný segmentový rošt se 2 motory a změkčenou zónou v oblasti ramen umožňuje nastavit tuhost jednotlivých dílců podle potřeb. Cena 19990 Kč.

Lamelové rošty se od sebe liší uložením lamel, jejich šířkou, počtem, vzdáleností mezi jednotlivými lamelami, nastavováním tuhosti.

Foto: Gumotex

Pevný lamelový rošt s bočním pístovým odklápěním Daniel 5V za 3595 Kč.

Mezery mezi latěmi/lamelami roštu by neměly být příliš velké (max. 6 cm), aby nedocházelo k deformaci, propadání matrace. Rošt může mít pevné nebo pohyblivé lamely, které se podle zatížení v plastových kloubech pohybují a natáčejí, čímž se přizpůsobují tvaru těla.

Foto: Gumotex

Lamelový pevný rošt Alex 5V za 1535 Kč a polohovací rošt Alex HN 5V za 2256 Kč jsou vhodné pro latexové a pěnové matrace.

Rošty segmentové (ze segmentových prvků, které nejsou pevně spojené) dokážou ideálně rozložit váhu těla a citlivě reagovat na specifické zatížení.

Lamelové i segmentové rošty jsou dostupné v nepolohovatelné i polohovatelné variantě, ovládané manuálně nebo motorem.

Foto: Kika

Partnerské lůžko by mělo mít dva typy matrací i roštu podle fyzických dispozic každého z páru.

Péče o matraci

Matrace vydrží 5 až 10 let, potom je už proleželá, potřebuje vyměnit za novou. Její povrch chráníme snímatelným a pracím povlakem, na který položíme prostěradlo. Jádro matrace občas vysajeme, podle symbolů na potahu ho vypereme nebo necháme chemicky vyčistit. Aby se matrace proležela stejnoměrně, přetáčíme ji na druhou stranu. Pro malé děti je ideální matrace s nosným jádrem z kvalitní flexi pěny. Snímatelný potah by měl být ze 100% bavlny, pereme ho na 60 °C. Potíme-li se během spánku více, než je běžné, volíme raději pružinové matrace, které dobře odvádějí vlhkost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám