Hlavní obsah

Rekuperace pustí do bytu zdravý vzduch

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma chceme mít teplo a zároveň čerstvý vzduch. Když větráme oknem, vzduch zvenku sice přijde, zatímco teplo odejde. Myšlenka, jak efektivně řídit větrání a zároveň využít zbytkové teplo, nás logicky navede k rekuperaci.

Foto: www.prodesi.cz

Příjemné klima v domě je díky rekuperaci se zemním výměníkem. Využívá se snížená teplota země, která zchladí vzduch nasávaný do vzduchotechniky, a to za nulových provozních nákladů.

Článek

Rekuperační jednotka umí pracovat s teplem ze znečištěného vzduchu v interiéru, který odvádí do výměníku. Tam ho předá čerstvému a čistému vzduchu, jenž se právě nasál zvenku (navzájem se přitom nemísí). Tímto způsobem teplo neuteče oknem pryč a my ušetříme za vytápění.

Neruší vzhledem ani zvukem

Rekuperace s řízeným větráním se ovšem vyplatí pouze tam, kde je dobrá izolace domu (obvodového pláště) a kde správně těsní okna. U starého domu, v němž neproběhla rekonstrukce a teplo utíká z domu ven, jsou to vyhozené peníze.

Foto: Stiebel Eltron

Ventilační tepelné čerpadlo celoročně zajistí čerstvý vzduch bez prachu, pylu a alergenních částic. Nasávaný venkovní vzduch využívá nejen k větrání, ale i k výrobě tepla tepelným čerpadlem vzduch/země.

Návrh vhodné rekuperace pro náš byt či dům (počet jednotek, umístění) provede vždy odborník na vzduchotechniku. Doporučí přesný typ a vhodný výkon vzhledem k účelu a možnostem větraného prostoru. Nemusíme se vůbec bát, že rekuperace nějak naruší interiér. Systém vzduchotechniky je umístěný v technické místnosti a jednotlivé jednotky elegantně zapuštěné ve stropě, stěně (bílé provedení, rozměry cca 20 cm) s povrchem dokonale opticky splynou.

Rekuperace v chodu nás nebude nijak akusticky rušit. Při maximálním výkonu u běžné jednotky pro průměrný dům (průtok vzduchu 250 m3/h) jednotku slyšíme a vnímáme podobně jako ledničku. Aby se nepřenášel hluk dále potrubím (centrální systém v rodinném domě), instalují se v některých částech rozvodu pro jistotu tzv. tlumiče vzduchu.

Foto: Stiebel Eltron

Centrální větrání rodinného domu využívá rekuperaci. Výměna vzduchu probíhá podle aktuální potřeby, v interiéru není problém s vlhkostí, nevznikají plísně. Dům se větrá automaticky i v noci.

Na kolik to vyjde?

Centrální rekuperační jednotka stojí od 40 000 Kč, za rozvody a montáž vydáme přibližně stejnou částku. Kompletní centrální dodávka rekuperace do většího dvoupodlažního domu nás podle zvoleného typu vyjde od 80 000 Kč.

Za instalaci rekuperace v bytě 3+1 zaplatíme orientačně 40 000 Kč a za samostatnou jednotku v místnosti (třeba jen do kuchyně, ložnice) zaplatíme cca 4000 Kč.

Foto: www.capavrana.cz

Alergiků přibývá, a to hlavně dětí. Prach, roztoči, zvýšená vlhkost a plísně jim škodí. Účinné větrání rekuperací pomůže - filtry nepustí dovnitř nečistoty, ale přivede čistý čerstvý vzduch.

Provozní roční náklady: zahrnují spotřebu elektrické energie (za rok přibližně 1200 Kč), jednou ročně vyměníme prachové filtry (levnější stojí řádově stokoruny) a počítáme i s dezinfekcí trubek (provádí se jednou ročně, vyjde na 400 Kč).

Návratnost řízeného větrání s rekuperací je zhruba 5 let, životnost systému až 15 let. Kromě úspory energie, kterou lze spočítat na kalkulačce, nám rekuperace přinese i mnohem více. Zdravé bydlení s čistým vzduchem bez prachu, nečistot, pylu (zachytí filtry) a vlhkosti (netvoří plísně, nerosí se okna). To je dobrá zpráva hlavně pro rodiny, v nichž žije alergik.

RADY PROFESIONÁLA Odpovídá Ing. Petr Novotný ze společnosti Stiebel Eltron
Pro koho je rekuperace určena? Rekuperační jednotky mohou využít byty i rodinné domy. Majitelé se pro ně rozhodují, protože ekonomický zisk v podobě úspory energie na vytápění je až 30 %. Kromě toho je samozřejmě důležitý i komfort a hygiena v interiéru. Jaký je rozdíl mezi řízeným a nuceným větráním? Přívod i odvod vzduchu u nuceného větrání zajišťují ventilátory. Když ale chceme větrat úsporně, podle skutečné spotřeby, potřebujeme šikovné regulátory větrání. A v tomto případě už mluvíme o řízeném větrání. U pasivních a nízkoenergetických domů je nucené větrání standardem, bez jeho použití nelze dosáhnout požadované třídy energetické náročnosti budovy. I když otevřít okno a přirozeně větrat samozřejmě není zakázáno, jak se občas někdo mylně domnívá. Jak často a kolik vzduchu v místnosti vymění rekuperace? Obecně platí, že odpadní vzduch by se měl odsát jednou za dvě hodiny. Záleží i na typu rekuperace, výkonu a velikosti místnosti. Od února 2012 však platí vyhláška, která závazně stanovuje hodnoty výměny vzduchu. Například pro větrání pobytových místností musí být zajištěno v době pobytu osob minimální množství vyměňovaného vzduchu 25 m3/h na osobu, nebo minimální intenzita větrání 0,5 l/h. Jako ukazatel kvality vnitřního prostředí slouží oxid uhličitý CO2.

Reklama

Výběr článků

Načítám